Чим корисний гарбуз для здоров’я, властивості

Про користь гарбуза для здоров’я і його властивості було відомо ще до нашої ери. Він не тільки покращує обмін речовин, але й очищає організм від шлаків. Співвідношення вмісту крохмалю і цукру в плодах змінюється в залежності від ступеня зрілості. До настання зими кількість цукру досягає 11% у деяких сортів, а ось крохмалю - падає. Є сорти, що містять до 60% каротину. Особливо великий їх вміст в овочах, які росли на сонячному місці. 

У насінні гарбуза є жирні (50%) і ефірні масла, стеаринова, лінолева, пальмітинова та інші кислоти. Так само є вітаміни В1, С, каротиноїди, смолисті речовини.

У м’якоті містяться солі кальцію, калію, магнію, заліза, клітковина і цукор. Багатий склад вітамінів (Е, В5, В2, В1, С, РР) і мікроелементів (кобальт, мідь та інші), каротиноїдів, багато пектину. У листі до 600 мг% вітаміну С, а в квітках виявлено каротиноїди, флавоніни, фарбувальні речовини.

Їдять гарбузи вареними, пареними, сирими, маринованими, готують супи, каші, запіканки, варення і багато інших, корисних для здоров’я страв. Овоч здатний довго зберігатися, тому може стати джерелом вітамінів у зимовий та весняний періоди. Завдяки тому, що гарбуз корисний для здоров’я, його властивості використовуються в дієтичному і лікувальному харчуванні (при захворюваннях печінки і нирок, виразковій хворобі дванадцятипалої кишки і шлунка, гастритах з підвищеною кислотністю), також гарбуз рекомендують особам, які перенесли важкі захворювання. Містяться в овочі білки і ферменти, сприятливо діючі при серцево-судинних захворюваннях, тому він часто входить до складу дієт. М’якоть сприятливо діє на роботу кишківника, підсилює перистальтику, показана при тривалих запорах. 

Випиваючи на ніч 100 грам гарбузового соку, ви будете мати міцний сон, адже це відмінний засіб для заспокоєння нервової системи. А от насіння давно відоме в народній медицині як антигельмінтний засіб. Також з нього готують прекрасну олію. 

Страви з гарбуза: каша рисова, торт, плов з фруктами, з картоплею, ікра, пудинг, зі сметаною, з яблуками, фарширований, в томатному соусі, оладки, каші тощо.

 

Чим можна знизити цукор

Якщо ви тривожитесь про те, що рівень цукру в крові може бути занадто високим - знижуйте його самостійно. 

У людей, які знаходяться у стані ризику захворіти на діабет або ж уже мають його, завжди стоїть питання - як і чим понизити рівень цукру.

Цукрознижувальну властивість має група таких тонізуючих рослин, як женьшень, родіола рожева (золотий корінь), елеутерокок. Однак  пацієнтам, котрі страждають на артеріальну гіпертензією, ці рослини слід використовувати з обережністю і контролюючи артеріальний тиск.

Варто зазначити, що такий ефектом властивий не тільки травам, але і ягодам, овочам та іншим представникам царства рослин. Найбільш часто використовувані при цукровому діабеті рослинні засоби включають чорницю звичайну (відвар ягід і листя), суницю лісову, брусницю, малину, горіх волоський (настій листя), квасолю (рідкий екстракт із стручків), оман (відвар), лопух великий (водний настій і відвар кореня), галегу лікарську (відвар).

Крім перерахованих рослин, цукрознижувальною властивістю відзначаються також листя і стебла хвоща польового, коріння астрагала, кропиви дводомної, сухоцвіт болотну, барвінку, бузини чорної, топінамбуру (земляної груші), салата-латуку, ягоди білої та чорної шовковиці, коріння півонії, вівса, омели білої, евкаліпта, дикого цикорію, квітки липи, барбарису, лохини, сочевиці, медунки лікарської, споришу, горошку посівного, звіробою звичайного, ягід горобини, осоту жовтого, квітки кукурудзи, горецю, ожини, коріння селери, цибулі і часнику, а також листя кульбаби.