ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ З АР КРИМ ТА ТЕРИТОРІЇ ПРОВЕДЕННЯ АТО

З метою отримання узагальненої інформації про всі потреби переселенців та забезпечення їх матеріальною допомогою для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, Кабінет Міністрів України 1 жовтня 2014 року прийняв низку важливих рішень.

Так, відповідно до постанови КМУ № 509 «Про облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції» від 01.10.2014 Міністерство соціальної політики України створить і буде вести єдину інформаційну базу даних про взятих на облік осіб, що переїхали з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО.

Для отримання такого документа громадянам, які досягли 18-річного віку, потрібно звернутися особисто або через законного представника із заявою та копією паспорта в органи соціального захисту населення за місцем перебування. 

Створення реєстру є одним з етапів забезпечення фінансової підтримки вимушених переселенців. Так, 1 жовтня Уряд прийняв постанову № 505, якою передбачає надання таким громадянам щомісячної адресної допомоги. Згідно з цією постановою адресна допомога призначається особам, які перебувають на обліку в органах соціального захисту населення, і виплачується з дня звернення протягом певного періоду – не більше 6 місяців.

Допомогу передбачено в таких розмірах:

– непрацездатним громадянам (пенсіонери, інваліди, діти) – 884 грн на людину (члена сім’ї);

– працездатним громадянам – 442 грн на людину (члена сім’ї).

Загальна сума допомоги на сім’ю розраховується як сума розмірів допомоги на кожного члена сім’ї, але не може перевищувати 2400 грн.

Механізм виплати щомісячної адресної допомоги передбачає, що працездатна людина не повинна стати утриманцем на забезпеченні держави. Тому, якщо в складі сім’ї, якій буде призначено допомогу, є особи працездатного віку, що протягом 2 місяців з дня оформлення допомоги не влаштувалися на роботу, в тому числі за сприяння державної служби зайнятості, або перебувають у трудових відносинах з роботодавцями на тимчасово окупованій території України чи в районах проведення АТО, але фактично не працюють, розмір допомоги для них на наступні 2 місяці буде зменшений на 50%, а потім виплата і зовсім припиниться. 

Допомога буде зараховуватися на банківський рахунок уповноваженого представника сім’ї. Для отримання грошей необхідно подати до органів соціального захисту населення такі документи:

– заяву;

– паспорт громадянина України;

– копії свідоцтв про народження дітей та свідоцтва про шлюб;

– довідки всіх членів сім’ї про взяття на облік осіб, переміщених з тимчасово окупованої території України і районів проведення антитерористичної операції;

– письмову згоду в довільній формі на виплату грошової допомоги уповноваженому представнику сім’ї від інших членів родини.

З питань оформлення довідки про взяття на облік та подання документів для призначення щомісячної адресної допомоги особи, які переміщуються та проживають на території Петрівського району, мають звернутися до управління соціального захисту населення районної державної адміністрації, що розташоване за адресою: смт. Петрове, вул. Ілліча, 32, телефон ”гарячої лінії” – 9-63-33.

 

Порядок повернення коштів, надміру виплачених за призначеними субсидіями

Управління соціального захисту населення районної державної адміністрації доводить до відома громадян, які користуються субсидіями, Порядок повернення коштів, надміру виплачених за призначеними субсидіями.

Порядок повернення коштів, надміру виплачених за призначеними субсидіями, розроблено відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. N848, в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 вересня 1997 р. N1050 .

1. Повернення бюджетних асигнувань, надміру перерахованих за призначеними субсидіями, проводиться у випадках:

- виявлення подання громадянами свідомо документів із неправильними відомостями про доходи та майновий стан усіх зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, приховання заробітку чи іншого доходу, подання фальшивих документів;

- виявлення помилки в розрахунку розміру призначеної субсидії;

- виявлення неправильних відомостей, виданих юридичними особами (довідки про доходи, про склад зареєстрованих осіб, про забезпеченість житловою площею та комунальними послугами) або фізичними особами-підприємцями (довідки про доходи);

- виявлення прихованої інформації про набуття права власності на житло (житлове приміщення) іншою особою, яка не була в ньому зареєстрована, на перше число місяця, з якого призначена субсидія. 

 2. В разі виявлення при перевірках подання громадянами свідомо документів із неправильними відомостями, органи соціального захисту населення вживають таких заходів:

- припиняють надання субсидії;

- повідомляють рекомендованим листом отримувачів житлової субсидії про припинення надання житлової субсидії, необхідність і терміни повернення надміру виплачених коштів 

- подають позовні заяви до суду про стягнення 

надміру виплачених коштів (при неповерненні їх добровільно у встановлені терміни);

- повідомляють надавачів послуг про припинення надання субсидії;

Терміни повернення надміру виплачених коштів встановлюються органом соціального захисту населення в кожному конкретному випадку з урахуванням матеріального стану отримувача субсидії, але не менше місяця з дня отримання повідомлення.

3. В разі виявлення помилки, допущеної працівником органу соціального захисту населення в розрахунку розміру призначеної субсидії, орган соціального захисту населення повідомляє отримувача субсидії про розмір недоплачених чи переплачених коштів .

Суми субсидій, надміру перерахованих внаслідок допущеної помилки, повертаються на підставі заяви громадянина про добровільне повернення коштів в тих випадках, коли субсидія на наступний термін не призначається.

Якщо заявнику призначається житлова субсидія на наступний термін, суми субсидій, що були надміру перераховані внаслідок допущеної помилки розрахунку розміру раніше призначеної субсидії, враховуються при призначенні субсидії на новий термін.

4. В разі виявлення при перевірках неправильних відомостей в довідках про доходи, виданих юридичними особами (фізичними особами - підприємцями), в результаті чого були надміру виплачені кошти за призначеними субсидіями, органи соціального захисту населення стягують надміру виплачені кошти із зазначених юридичних осіб (фізичних осіб - підприємців) у судовому порядку.

5. Повернені кошти, які були виплачені в минулих бюджетних періодах, підлягають поверненню до державного бюджету, а кошти, виплачені в поточному році, повертаються на рахунок органів соціального захисту населення для подальшого їх перерахування надавачам послуг.

6. До посадових осіб, винних у надмірному нарахуванні субсидій, вживаються заходи, передбачені чинним законодавством.

При виявленні в діях громадян чи посадових осіб ознак злочину, органи соціального захисту населення подають відомості та наявні матеріали до правоохоронних органів. 

Валентина Сибіра, начальник управління соціального захисту населення районної державної адміністрації