На прийомі у голови облдержадміністрації Сергія Кузьменка побували представники різних територій (Петрівського і Знам’янського районів та міста Кіровограда), але тема звернень була одна – невирішені земельні питання.

Четверо жителів села Малинівки Петрівського району – колишні орендарі місцевих земельних ділянок (загалом таких екс-орендарів більше, але не всі змогли приїхати) – скаржилися на те, що з вини головного управління Державного агентства земельних ресурсів в Кіровоградській області їм не продовжено договори оренди, термін дії яких закінчився у грудні 2013 року. Як розповів один з членів делегації Олександр Шаповал, орендарі, знаючи, що час користування земельними ділянками спливає, завчасно, а саме 25 жовтня 2013 року, подали заяви про продовження терміну оренди, доклавши до них перелік необхідних документів, зазначений на управлінській дошці оголошень. Заяви, до речі, подавались саме до обласного управління Держземагентства, оскільки в районному відділі приймати їх відмовились.

Відповіді на своє звернення від чиновників орендарі не дочекалися, тому знову приїхали до Кіровограда. А тут їм повідомили, що їхні документи десь зникли, пишіть, мовляв, нові заяви і готуйте новий пакет документів. Люди обурювалися, однак виходу не було: мусили починати все спочатку.

– Щоб вкластися у терміни, нам не вистачило кілька днів, – зазначив Олександр Шаповал. – В результаті отримали відмову за порушення строку подачі документів.

Сергій Кузьменко поцікавився, а що ж з тими земельними ділянками, які орендували заявники. Чи господарює зараз там хтось? Виявляється – ні. Земля (загалом 240 гектарів) так і простояла цілий рік без користі, заросла бур’янами вище голови, як гірко пожартували селяни, там хіба що для вовків роздолля. Тобто через безвідповідальність чиновників втратив не тільки бюджет, у тому числі місцевий, втратили й люди, які могли б заробити копійку для своєї родини.

– Тепер немає за що купити вугілля і дров, – обурюється Ольга Чернашова. – Самі знаєте, які зараз ціни.

Відвідувачі просили голову ОДА втрутитися у ситуацію і допомогти у вирішенні питання щодо продовження оренди. За законодавством вони мали на це першочергове право, однак його у них просто відібрали. Своєї провини в простроченні термінів колишні орендарі не бачать, адже документи, необхідні для продовження оренди земельних ділянок, були подані ними вчасно, про що свідчить їхній екземпляр заяви від 25 жовтня з відповідною відміткою дати прийому у головному земельному управлінні. З якого дива ці документи загадково зникли, хай з’ясовують там, вважають екс-орендарі.

Сергій Кузьменко повідомив, що бере питання на контроль і дасть доручення розібратися у ситуації, аби вчинити згідно із законодавством. А те, що земля заростає бур’янами, тоді як могла б приносити користь – це, звісно, велике неподобство.

Наступне звернення до голови облдержадміністрації стосувалося скарги на відмову Мар’ївського сільського голови Компаніївського району у виділенні земельної ділянки учаснику АТО Денису Д. Юнак мешкає в Кіровограді, однак землю хоче отримати саме в Мар’ївці, де проживають його бабуся та інші родичі. Сільський голова, за словами мами Дениса, котра прийшла на особистий прийом, хлопцеві відмовив: мовляв, ти не наший, я тебе не знаю. Жінка з цим не згодна і вважає, що якщо держава заявила про виділення земельної ділянки воїнам АТО, то вона має бути виділена.

Виконуючий обов’язки начальника головного управління Держземагентства в області Денис Бабік повідомив, що за інформацією керівника земельного відділу в Компаніївському районі на території Мар’ївської сільської ради на даний час немає вільних земельних ділянок. 9 гектарів землі, термін оренди якої скінчився, вже розподілено учасникам АТО та багатодітній родині. Однак мама Дениса стверджує, що це не зовсім так, і в селі є земля, яку можна надати її синові.

Розбиратися в цьому питанні теж буде головне управління Держземагентства, де завтра чекають наполегливу маму. За дорученням голови ОДА їй має бути надана максимально можлива допомога, аби питання про виділення земельної ділянки на території Мар’ївки чи, можливо, іншого населеного пункту було вирішено позитивно.

Прес-служба ОДА.