Вчинок, гідний справжнього чоловіка

Максим Громов (зліва) зі своїми бойовими побратимамиЦими днями цілу низку центральних телевізійних каналів України облетів сюжет про наймолодшого учасника бойових дій на буремному Сході, захисника рідної землі від російського агресора – сімнадцятирічного Євгена Гончаренка з Кіровоградщини. Цей телесюжет викликав відчуття гордості за нашу молодь і захоплення мужністю та сміливістю юного героя. Однак серед багатьох петрівчан він викликав ще й неабияке здивування, адже в особі Євгена вони упізнали свого земляка Максима Громова – юного, але уже цілком сформованого патріота рідної держави, активного, між іншим, учасника революційних подій на зимовому київському Майдані.

Щиро вітаю всіх спортсменів, тренерів, любителів і прихильників активного способу життя, уболівальників із Днем фізичної культури і спорту.

Нині ми приділяємо значну увагу розвитку спорту та популяризації здорового способу життя в нашій області. Ми радіємо першим перемогам спортсменів-початківців і надзвичайно пишаємося тими, хто гідно представляє Кіровоградщину на державному та світовому рівнях.

Від щирого серця бажаю вам міцного здоров’я на довгі роки, гарної фізичної форми, гармонії тіла і душі, бадьорості духу, наснаги і піднесення. Нехай не згасає у вас воля до перемоги. Удачі вам у досягненні нових звершень!

З повагою, голова обласної ради Олександр Чорноіваненко

Районна державна адміністрація та районна рада вітають спортсменів, тренерів, всіх фахівців галузі фізичної культури і спорту, всіх прихильників здорового способу життя з нагоди святкування Дня фізичної культури і спорту.

В усі часи саме здорові духом і тілом люди складали опору суспільства. Питання здорового способу життя постає, як одне з найважливіших питань розвитку українського суспільства та нашого району. Сьогодні здоровий спосіб життя стає усе більш популярним, і це не просто данина моді, а бажання людей різних поколінь зберегти молодість і здоров’я.

З нагоди свята бажаємо всім вдалих стартів та переможних фінішів, міцного здоров’я, добра, злагоди, невичерпного оптимізму і непохитної впевненості у своїх силах.

Олександр АНІСІМОВ, голова районної державної адміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

СхідОтже наш хоробрий земляк тепер став добре знаною особистістю вже й далеко за межами рідної Петрівщини. Тож пропонуємо увазі читачів районки інтерв’ю з ним, вміщене на сайті «Newsru.ua», в якому він розповідає про деякі подробиці війни на Сході.

З інших видань

Один з наймолодших бійців Української армії Євген Гончаренко завчасно покинув вінницький шпиталь, в який потрапив з контузією після боїв на Савур-Могилі, і повернувся в зону АТО. 17-річний боєць приєднався до свого підрозділу «Крим» і погодився поспілкуватися про ту операцію.

Євген - доброволець. В армію його не взяли, бо ще не виповнилося 18. Зрештою, обманним шляхом, він потрапив до одного з добровольчих підрозділів. Подробиць не розповідає.

Продовжує свою волонтерську діяльність наш громадський рух «Допоможемо воїнам Петрівщини», збираючи фінансову та речову матеріальну допомогу для наших земляків, що беруть участь в бойових діях у зоні АТО. На рахунок нашого волонтерського руху в «Надра-банку» від підприємців та громадян надійшло 32 тис. гривень. Значні суми перераховані сільгосппідприємцями: В.Деркачем, І.Дулею, Ю.Катрич. Крім того, свій вагомий внесок зробила Водянська сільська рада, мешканці Балахівської територіальної громади, а також наші земляки, що перебувають на заробітках у Португалії.

Кошти в сумі 25929 гривень були зібрані в торгових точках та на інших об’єктах у розставлені там скриньки. Зокрема: п/п І.В.Педан – 1000 грн, громада Червонокостянтинівки – 1580 грн, Петрівське відділення газового господарства – 1000 грн, працівники ФАПів та амбулаторій (через С.Щербину) – 1610 грн, С.Киричук – 400 грн, І.Дробязко – 500 грн, Скороход – 500 грн, В.Терещенко – 200 грн, працівники п/п З.С.Кобилянської – 2000 грн, п/п В.Ковальова – 600 грн, О.Ямко – 200 грн, керівництво ТОВ «Фортуна» - 10 тис. гривень, п/п Дашковський передав для нашого Максима Громова мобільний телефон, що не прослуховується, з поповненим рахунком на 100 грн, п/п Любченко надала військову камуфляжну форму, 25 комплектів термобілизни, теплі шкарпетки, сім’я Коханів із Баштиного надала 23 літри меду, сім’я Свіргунів - 35 л меду.

Привіт, воїне!

Пишу тобі цього листа тому, що можу собі тільки уявити, що ти зараз переживаєш і як тобі тяжко. Мені дуже боляче знати, що на території нашої держави, нашої рідної землі, проливається людська кров, братська кров, саме братська, адже всі ми діти у Господа, і так само як і дитина може наробити багато збитків і від цього отримати покарання від батьків, так і ми, часто робимо щось нехороше (те, що називається гріхом), за що можемо отримувати кару від Отця Небесного.

Те, що зараз відбувається з нами, це ніщо інше, як попущення за наші гріхи, тому в ці тяжкі хвилини нам потрібно, як ніколи, аналізувати свої вчинки і молитися за мир та припинення кровопролиття.

Присягаючи на вірність українському народу, ти в ці хвилини є прикладом сміливого та справжнього чоловіка, який захищає свою сім’ю, а разом з нею і всіх нас, Бо ми вдома, переживаючи перед сном, все ж таки зустрічаємо промені вранішнього сонця під спів птахів, а не під свист куль та ревіння мінометів.

урок веде В.М.Узлова«Україна – єдина країна» - під таким девізом відбувся перший і найголовніший єдиний шкільний урок по всій Україні. Для п’ятикласників Петрівського НВК він був особливо значимий, тому що для них, у стінах цього навчального закладу, він проходить вперше. З нього почалося вже трішечки інше шкільне життя, нові предмети, учителі та друзі. Класний керівник В.М.Узлова, привітавши учнів зі святом, запропонувала їм прикрасити «дерево життя» листочками, при цьому назвавши своє ім’я і виокремивши особливі риси характеру та уподобання. «Ось тепер, маючи такі здібності, ми маємо об’єднатися і принести користь нашому класу в досягненні спільної мети. Отож, щойно в школі народилася нова сім’я, яка може стати найкращим учнівським колективом, якщо будемо працювати у єдності. Для цього у класі повинні панувати любов, прощення і терпіння», - сказала Вікторія Миколаївна та розповіла на цю тему казку. Під час спілкування діти самі називали ключеві слова єдності, найчастіше звучало «патріотизм». Відтак зрозуміли: людина, яка любить свою країну, рідну землю, шанує її традиції і є патріотом. 

УрокЗабезпечення здобуття загальної середньої освіти є одним із головних напрямків державної політики у гуманітарній сфері. Незадовго до початку кожного нового навчального року проводиться робота щодо того, щоб усі діти шкільного віку навчалися в загальноосвітніх навчальних закладах. В нинішньому році на загальнодержавному рівні з цим є проблеми, бо в зоні бойових дій на Сході країни далеко не всі школярі мали змогу 1 вересня сісти за парти. 

Про ситуацію із забезпеченням права на здобуття дітьми освіти в нашому районі ми спілкуємося з завідувачем сектору опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей райдержадміністрації Оксаною Науменко.

Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад на позачергові Загальні збори зібрала понад 1200 сільських та селищних голів, депутатів місцевих рад і міських голів з усіх областей України. Учасники обговорювали  наболілі проблеми та питання, які стосуються діяльності органів місцевого самоврядування сільських і селищних громад, відродження українського села та розвитку сільських територій.

Усі пропозиції регіональних відділень Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад було сформовано у перелік вимог до Уряду, а саме: не впроваджувати жодних новацій у сфері бюджетних відносин без узгодження з Всеукраїнською асоціацією сільських та селищних рад, підтримати й невідкладно ухвалити закон про посилення ролі територіальних громад в управлінні земельними ресурсами, а також ретельно вивчити кожен район і врахувати пропозицію сільських та селищних рад щодо можливості об’єднання, яке необхідно виконати винятково на добровільних засадах.

Кабмін ухвалив рішення про виділення Центральній виборчій комісії на проведення позачергових виборів до Верховної Ради 26 жовтня цього року 957 млн 792 тис. 700 гривень.

Видатки на проведення виборів збільшили в 41 раз у порівнянні з першопочатковою сумою.

Раніше ЦВК просила парламентарів затвердити майже 981 млн грн на вибори, але ті не погодилися. Тож Центральній виборчій комісії дісталися лише залишки із бюджету - 23 млн 87 тис. 300 гривень. І ось тепер гроші в резервному фонді держбюджету знайшов Кабмін.

Один мудрець сказав такі слова: «Поневолений народ, що забуває свою мову, держить ключ від своєї в’язниці у своїх руках». Не забуваймо про це. Через рідну мову стали ми на ноги, ввійшли в сім’ю просвічених європейських народів.

Неправильно Правильно
Іншими словами Інакше кажучи
Кардинально відмінні заходи Суттєво відмінні заходи
Категорично не можу Ніяк не можу
Легше всього Найлегше
Набагато вищу зарплату Значно вищу зарплату
Кілька років назад Кілька років тому
На сьогоднішній день На сьогодні
На цих днях Цими днями
Виробництво не може забезпечити Виробництво не здатне забезпечити
Першим ділом треба ухвалити Насамперед треба ухвалити
Під кінець дня Наприкінці дня
По крайній мірі Принаймні
По нинішній день Донині
Станом на початок квітня На початок квітня
Точно відомо Достеменно відомо
Розмовляти на українській мові Розмовляти українською мовою

Далі буде.

Методи боротьби зі злом іноді бувають гіршими за саме зло.

Найкращий спосіб донести дурному, що він не правий, - дозволити йому діяти так, як він вважає за потрібне.

Замість того, щоб витирати сльози з обличчя, зітри з життя людей, які тебе змусили плакати.

Якщо тобі плюють у спину, значить ти попереду.

Держава здійснює захист дітей від усіх форм фізичного та психічного насилля, образ, недбалого і жорстокого поводження з ними, експлуатації, включаючи сексуальні домагання, у тому числі з боку батьків або осіб, які їх замінюють. Кожній дитині гарантується право на свободу, особисту недоторканість та захист гідності.

За українським законодавством заборонені фізичні покарання дитини батьками, а також застосування інших видів покарань, які принижують людську гідність.

У випадку, якщо така ситуація сталася, можна звернутися  до:

1. Служби у правах неповнолітніх;

ДПРЧ-32 УДСНС України у області запрошує на навчання до вищих навчальних закладів ДСНС України. На території України існують такі вищі навчальні заклади:

* Університет цивільного захисту (м. Харків);

* Академія пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля (м. Черкаси);

* Львівський державний університет безпеки життєдіяльності;

* Вінницьке вище професійне училище цивільного захисту;

За детальною  інформацією звертайтеся: смт Петрове, вул. Філатова 31, тел. 9-73-02

Андрій Бочаров, провідний інспектор Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області

Під час осінньо-польових робіт збільшується небезпека знаходження боєприпасів .Тож потрібно знати, що робити в таких випадках: 

- при виявленні невідомого предмета – не чіпайте його ; 

- не кидайте в такий предмет каміння, не бийте різними речами ;

- помітьте місце знаходження такого предмета будь-яким чином: палицею, клаптиком паперу тощо ;

- про виявлення невідомого предмета повідомте в місцеві органи самоврядування, міліцію або службу порятунку «101». 

Дотримання цих нехитрих правил дозволить Вам уникнути надзвичайних ситуацій. 

Андрій Бочаров, провідний інспектор Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області

Збирати гриби необхідно лише в екологічно чистій місцевості. Не збирайте пошкоджених, перестиглих чи невідомих вам грибів; не дозволяйте збирати і вживати дітям. Чистити, мити, готувати плоди слід у день їх збирання. Перед приготуванням гриби необхідно обов’язково відварити у підсоленій воді протягом 15 хвилин і процідити.

У випадку отруєння грибами перші ознаки недуги проявляються від двох годин до трьох діб і засвідчуються нудотою, підвищенням слиновиділення, болем у животі, проносом.

А найкраще вживати гриби лише промислового вирощування, на які є відповідний сертифікат.

Бережіть своє життя і здоров’я!  

Андрій Бочаров, провідний інспектор Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області

11 вересня 2014 року на території Володимирівської ЗШ І - ІІІ ступеня с. Володимирівка проходила акція «Запобігти. Врятувати. Допомогти.»

В програму дня входило:

- показові виступи рятувальників ДПРЧ-32; 

- демонстрація аварійно-рятувального автомобіля;

- естафети дитячих команд. 

Переможці по підсумкам змагань отримали цінні подарунки, а головне - ще раз згадали правила поведінки під час різних надзвичайних ситуаціях.

Андрій Бочаров, провідний інспектор Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області

Петрівський РВ УДСНС в області  проводив конкурс на кращий сюжетний малюнок з тематики безпеки життєдіяльності. Переможець був нагороджений цінним подарунком.

Андрій Бочаров, провідний інспектор Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області

Таблетки-антибіотики допомагають вилікувати застуду, але, на жаль, мають і ряд протипоказань - зокрема, знижують імунітет. Ми спробували знайти заміну антибіотикам з аптеки серед натуральних продуктів. І дещо таки знайшли: ці 6 продуктів прискорять процес одужання.

1. Часник

Часник має антибактеріальні, антиоксидантні, противірусні та протигрибкові властивості. Вживання часнику допомагає запобігти навіть раку, хворобам серця, високому кров’яному тиску і атеросклерозу. Часник - добре відомий засіб, що очищає й розріджує кров, а також ефективний при лікуванні виразки шлунка, гіпертонії і акне.