Вчинок, гідний справжнього чоловіка

Максим Громов (зліва) зі своїми бойовими побратимамиЦими днями цілу низку центральних телевізійних каналів України облетів сюжет про наймолодшого учасника бойових дій на буремному Сході, захисника рідної землі від російського агресора – сімнадцятирічного Євгена Гончаренка з Кіровоградщини. Цей телесюжет викликав відчуття гордості за нашу молодь і захоплення мужністю та сміливістю юного героя. Однак серед багатьох петрівчан він викликав ще й неабияке здивування, адже в особі Євгена вони упізнали свого земляка Максима Громова – юного, але уже цілком сформованого патріота рідної держави, активного, між іншим, учасника революційних подій на зимовому київському Майдані.

Тож, коли доля Вітчизни опинилася в небезпеці – хлопець ні на мить не засумнівався, де і як він має прожити ці найтяжчі, найскрутніші для рідної держави часи. Щоправда, у військкоматі, куди звернувся одразу, - йому відмовили: років, необхідних для призову не вистачає. І тоді Максим під вигаданим псевдонімом (ми здогадуємося про його походження, але нехай це залишиться невеличкою таємницею) записується добровольцем спочатку в добровільний батальйон «Дніпро-1», а затим стає бійцем його дочірнього підрозділу – батальйону «Крим». Буквально після кількатижневої підготовки, що проводилася на одному з полігонів поблизу Дніпропетровська, юнак уже зі своїми новими бойовими побратимами потрапляє в саме горнило кривавої м’ясорубки – в бій за Савур-Могилу – стратегічно важливий об’єкт, адже саме ця висота, як плацдарм для ведення прицільного вогню, дозволяє контролювати кількадесят квадратних кілометрів довкола, включно з прилеглими населеними пунктами. Як відомо, ціною героїчних надзусиль нашим бійцям таки вдалося звільнити цей об’єкт, вибивши звідти професійних найманців, у тому числі й батальйон добре загартованих в бойових діях кадирівців. І лише після того, як висоту почали штурмувати вже підрозділи регулярних військ російської армії, що кількісно переважали наших захисників подекуди в п’ять-сім разів, не кажучи вже про кількість і якість озброєння, наші воїни змушені були відступити, аби уникнути небажаних і невиправданих жертв. Саме в одному з боїв за Савур-Могилу, після вибуху артилерійського снаряда, наш героїчний земляк зазнав контузії і вже незабаром його перенаправили до військового госпіталя у Вінниці, де, власне, й готувався означений телевізійний сюжет. Про те, наскільки Максима шанують, люблять і поважають у батальйоні за мужність, сміливість та відвагу, свідчить хоча б те, що, незважаючи на значну відстань, провідати його до госпіталю приїхав сам командир підрозділу разом з іще одним бойовим побратимом. Головним чином саме вони й дали характеристику нашому герою авторам телерепортажу, зазначивши, що сутність справжнього чоловіка визначається не прожитими роками, а його здатністю і готовністю чинити справжні чоловічі вчинки, серед яких захист рідної землі – є одним із найголовніших. Так от наш Максим є чоловіком у повному розумінні цього слова і може слугувати прикладом багатьом значно старшим за себе чоловікам.

з товаришем на понівеченій шквальними обстрілами Савур-МогиліНавіть командир підрозділу, характеризуючи Євгена – Максима, висловлював захопленість його відвагою, рішучістю та мужністю, зізнаючись, що в кожному бою його доводилося стримувати від надмірного ризику і нерозсудливості.

За лікарським призначенням Максим мав пролікуватися у госпіталі близько місяця, а потім ще пройти кількатижневу реабілітацію в домашніх умовах. Певне, лікарі погано знали характер нашого Максима. Адже вже за чотири дні, лише тільки трохи минулося запаморочення, він самовільно полишив госпіталь, і уже знову мчав на Донбас, у рідний батальйон. На моє запитання під час телефонної розмови: чому ж не закінчив лікування? – хлопець відповів з притаманною йому щирістю та відвертістю: 

- Судіть самі: як я можу спокійно лікуватися, знаючи, що саме цієї миті мій поранений товариш – теж, між іншим, наш земляк із Жовтих Вод – перебуває в полоні у терористів? Хто краще за мене знає, як його звільнити, і готовий це зробити? Отож бо! Я буду там, бо мушу там бути. Адже моя країна сьогодні в біді, і хто, як не я, сьогодні мусить її рятувати, не чекаючи, щоб за мене це робив хтось інший?

Ось такий він, наш юний герой! Захоплююся його мужністю і громадянською позицією, адже розумію, що завдяки тому, що є такі як наш Максим, як відома уже на весь світ льотчиця-героїня Надія Савченко та ще десятки і сотні палких патріотів, ми не втрачаємо надії на те, що ворога буде зупинено і повернуто назад в його лігво. Тож побажаймо нашому героєві здоров’я, лише тільки переможних військових операцій і, звичайно ж, - якомога скорішого закінчення війни. А ще, побажаємо йому якомога скорішого втілення своєї мрії, яка з’явилася буквально в ось ці останні місяці: закінчити військову академію і стати кадровим військовим, аби мати змогу захищати свою Батьківщину уже на більш високому професійному рівні, з теоретичними знаннями азів військової тактики і стратегії. Переконана – саме з таких яскравих особистостей, як наш Максим, і має складатися генералітет майбутньої України. Адже тепер ми усі його знаємо не лише як колись чудового учня Петрівського НВК, але й як полум’яного патріота своєї країни, відважного воїна, просто людину з виразною, високоморальною громадянською позицією.

такий вигляд цей славетний меморіальний комплекс мав ще кілька місяців тому.За що, до речі, доземний уклін його мамі – Інні Громовій, яка зуміла виховати єдиного сина справжньою Людиною з великої літери, хоча й розуміємо, яким болем у серці й душевною тривогою для неї тепер позначений кожен день. Тож молимо Тебе, Господи, - збережи нашого Максима і тисячі усіх тих, хто став на захист незалежності України, її цілісності і єдності!

А наостанок хочу тепер звернутися до читачів районки: наближається зима, а наш Максим потребує теплого зимового одягу і спеціальної камуфляжної форми МТР «мультикам». Давайте допоможемо зібрати для нього ці кошти, підтримавши героя фінансово.

Переказати кошти можна за такими реквізитами: ПАТ КБ «Надра», відділення №1021, Кіровоградське РУ, смт Петрове, вул. Ілліча 39/20, Р/р 2600 8105 6260 00, код ЄДРПОУ 390 007 04, МФО: 38 07 64, ГО «Однодумці». Призначення платежу: благодійні внески на підтримку волонтерського руху «Допоможемо воїнам Петрівщини» (для Громова Максима), або зателефонуйте за номером 097-620-47-93 і ми погодимо спосіб передачі Вашої допомоги.

Алла Горністова, голова районного волонтерського руху «Допоможемо воїнам Петрівщини».

На знімках: Максим Громов (зліва) зі своїми бойовими побратимами; з товаришем на понівеченій шквальними обстрілами Савур-Могилі; такий вигляд цей славетний меморіальний комплекс мав ще кілька місяців тому.