Держава здійснює захист дітей від усіх форм фізичного та психічного насилля, образ, недбалого і жорстокого поводження з ними, експлуатації, включаючи сексуальні домагання, у тому числі з боку батьків або осіб, які їх замінюють. Кожній дитині гарантується право на свободу, особисту недоторканість та захист гідності.

За українським законодавством заборонені фізичні покарання дитини батьками, а також застосування інших видів покарань, які принижують людську гідність.

У випадку, якщо така ситуація сталася, можна звернутися  до:

1. Служби у правах неповнолітніх;

2. Органів внутрішніх справ, зокрема до діль-ничного міліціонера, кримінальної міліції у справах неповнолітніх, або до будь-якого працівника міліції (безкоштовний номер телефону – 102);

3. Органів та закладів освіти, зокрема до керівництва будь-якої школи;

4. Органів та закладів охорони здоров’я – лікарень, поліклінік тощо (безкоштовний номер телефону – 103);

5. Управлінь (відділів) у справах сім’ї та молоді;

6. Центрів соціальних служб для молоді.

Звернутися можна усно і письмово. Всі служби та установи не мають права розголошувати відомості про звернення, а також, на твоє прохання, висловлене у будь-якій формі (усній чи письмовій) не розголошуються прізвище, місце проживання та навчання. Всі звернення до служб захисту і порятунку обов’язково приймаються та розглядаються, відмова у їх прийнятті забороняється.

Звернутися ти можеш сам або разом з товаришами чи рідними, усно чи письмово, надіслати звернення поштою або передати особисто чи через когось. 

Бережіть себе!

Анна Пащенко, інспектор по роботі з населенням та громадськими формуваннями.