урок веде В.М.Узлова«Україна – єдина країна» - під таким девізом відбувся перший і найголовніший єдиний шкільний урок по всій Україні. Для п’ятикласників Петрівського НВК він був особливо значимий, тому що для них, у стінах цього навчального закладу, він проходить вперше. З нього почалося вже трішечки інше шкільне життя, нові предмети, учителі та друзі. Класний керівник В.М.Узлова, привітавши учнів зі святом, запропонувала їм прикрасити «дерево життя» листочками, при цьому назвавши своє ім’я і виокремивши особливі риси характеру та уподобання. «Ось тепер, маючи такі здібності, ми маємо об’єднатися і принести користь нашому класу в досягненні спільної мети. Отож, щойно в школі народилася нова сім’я, яка може стати найкращим учнівським колективом, якщо будемо працювати у єдності. Для цього у класі повинні панувати любов, прощення і терпіння», - сказала Вікторія Миколаївна та розповіла на цю тему казку. Під час спілкування діти самі називали ключеві слова єдності, найчастіше звучало «патріотизм». Відтак зрозуміли: людина, яка любить свою країну, рідну землю, шанує її традиції і є патріотом. 

учні 5-«Б» класуНаступним дорученням класного керівника стало завдання скласти основні правила життя українця. Серед них найголовнішими виявилися: любов до Батьківщини, працелюбство, мужність, доброзичливість, честь та гідність. Після цього діти закріпили на дошку написані ними ці та інші ключові слова. На прохання вчителя поділилися своїми знаннями про Україну. В першу чергу, називали державні символи, кольори прапора України, повідомили, що знають про основний закон – Конституцію та слова Гімну. «А тепер підніміть руки ті, хто вважає себе патріотом», - звернулася вчителька. І, як мовиться, «ліс рук» засвідчив, що з патріотизмом у цьому класі все в порядку.

україночкаІншим завданням було на вирізаному з паперу зображенні голуба, що символізує мир на нашій планеті, написати своє побажання, якою кожен бачить у майбутньому нашу державу та закріпити його на карті України. Діти сподіваються, що в нашій країні запанують нарешті мир і злагода, а життя стане радісним та щасливим. Підводячи підсумки уроку, Вікторія Миколаївна зазначила, щоб наша держава процвітала і ставала могутньою - потрібно, перш за все, бути трудолюбивими і старанно навчатися, продекламувавши наостанок вірш:

Я вірю, Вітчизно, ти станеш на ноги,
Махнуть золотистим крилом рушники,
І щастя затьмить всі печалі й тривоги
На вічні роки і прийдешні віки!
Я бачу квітучу, щасливу країну,
Де кожна людина працює, творить,
Де можна навчатись, кохати, радіти,
Де кожна хвилина – то святості мить.

діти прикрашають шкільне дерево

Сергій АНДРУСЕНКО

На знімках: урок веде В.М.Узлова; учні 5-«Б» класу; діти прикрашають шкільне дерево; україночка.