УрокЗабезпечення здобуття загальної середньої освіти є одним із головних напрямків державної політики у гуманітарній сфері. Незадовго до початку кожного нового навчального року проводиться робота щодо того, щоб усі діти шкільного віку навчалися в загальноосвітніх навчальних закладах. В нинішньому році на загальнодержавному рівні з цим є проблеми, бо в зоні бойових дій на Сході країни далеко не всі школярі мали змогу 1 вересня сісти за парти. 

Про ситуацію із забезпеченням права на здобуття дітьми освіти в нашому районі ми спілкуємося з завідувачем сектору опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей райдержадміністрації Оксаною Науменко.

- Пані Оксано, зрозуміло, що переважна більшість дітей у відповідному віці стають школярами. Але трапляється, що батьки з так званих неблагополучних родин, або, як їх офіційно називають, з родин, що потрапили у складні життєві обставини, нехтують правом своїх дітей на здобуття освіти. Що робиться в районі для того, щоб всі діти шкільного віку відвідували школу? 

- На початку навчального року відповідно до листа Міністерства соціальної політики України  від 8 серпня 2014 року № 8901/0/14-14/57 «Про організацію проведення у 2014 році Всеукраїнського профілактичного заходу «Урок», наказу начальника служби у справах дітей Кіровоградської обласної державної адміністрації від 15 серпня 2014 року №40 «Про організацію проведення  у 2014 році Всеукраїнського профілактичного заходу «Урок», службою у справах дітей райдержадміністрації спільно з центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, відділом освіти райдержадміністрації та виконкомами сільських, селищних, рад упродовж серпня-жовтня в районі проводиться Всеукраїнський профілактичний захід «Урок» по виявленню дітей, які не приступили до занять у загальноосвітніх навчальних закладах. 

- Яка мета даного заходу? 

- Мета рейду – запобігання дитячій безпритульності та бездоглядності, виявлення неповнолітніх, які не приступили до занять, обстеження умов проживання дітей, сім’ї яких  опинились в складних життєвих обставинах. Дітей, які будуть виявлені в ході проведення профілактичного заходу «Урок», залучатимемо до навчання в загальоноосвітніх закладах району.

- Що чекає батьків, які не виконують своїх обов’язків в частині навчання дітей? 

- Батьків, які не виконують своїх обов’язків в частині здобуття дітьми середньої загальної освіти, буде притягнуто до відповідальності за невиконання пункту 2 cт.35 та пунктів 2,3 ст.59 Закону України «Про освіту», та адміністративної відповідальності згідно ст..184 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей».

- Яка кількість школярів у районі приступила до навчання у 2014 році? 

- Станом на 5 вересня 2014 року у навчальних закладах району приступили до навчання 2105 дітей. З них 82 дитини, сім’ї яких опинились в складних життєвих обставинах, 70 дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 15 дітей, які прибули із зони проведення антитерористичної операції. Дітей, які не приступили до навчання через невиконання батьківських обов’язків ,- немає.

- Які заходи здійснюються спеціалістами служби у справах дітей для профілактики пропусків дітьми занять у школі? 

- Проводяться профілактичні рейди, під час яких відвідуються сім’ї, що потрапили в складні життєві обставини, та ті, в яких на вихованні діти, схильні до систематичних пропусків занять. З дітьми та їхніми батьками проводяться профілактичні бесіди, роз’яснюються вимоги чинного законодавства про обов’язкову середню освіту, в результаті - усуваються причини та умови, внаслідок яких діти не були охоплені навчанням, батьки таких дітей притягуються до адміністративної відповідальності за ухиляння від виконання батьківських обов’язків, а у складних випадках навіть позбавляються батьківських прав.

- Яка тривалість рейду? 

- Рейд «Урок» продовжуватиметься протягом вересня-жовтня 2014 року. Проте, протягом усього навчального року вживатимуться постійні заходи для того, щоб усі діти були охоплені навчанням і здобували повну загальну середню освіту, як того вимагає чинне законодавство.

Також звертаємося з проханням до мешканців району: у разі виявлення дітей, які під час навчання без поважних причин не відвідують навчальні заклади, не полінуйтесь повідомляти про це службу у справах дітей районної державної адміністрації за телефоном: 9-62-63.

Інтерв’ю Анатолія РЯБОКОНЯ.