23 - 24 серпня ми відзначаємо знакові свята української державності – День Прапора України і День незалежності України!

Довгий і тернистий шлях був пройдений до незалежності. Як же тяжко від того, що й зараз страшні випробування переживає держава й усі українці – нам знову доводиться відстоювати своє право на незалежність – кров’ю і слізьми, найдорожчим, що має людина – життям. 

Певно, що всі ми глибоко сумуємо разом із сім’ями загиблих, дякуємо тим, хто зі зброєю в руках захищає батьківщину, і разом докладаємо максимум зусиль заради спільної перемоги над бандитом-терористом, який прийшов у домівки наших співвітчизників на Сході.

У непростий час ми відзначаємо 23-ю річницю Незалежності України. 

Так склалося, що сьогодні ми повинні її відстоювати зі зброєю в руках, ціною життів кращих із кращих. Проте, незалежність ніколи не дається просто.

Майже тисячу років українці прагнули вільно жити, сповідувати свої традиції та звичаї, не зазнаючи поневірянь та утисків, і завжди, попри все, боролися за свою свободу.

Я глибоко переконаний, що ця боротьба обов’язково завершиться нашою перемогою! Не може бути сумніву, що мужній і працелюбний народ України в змозі поліпшити життя у своїй власній державі, державі, вистражданій поколіннями українців, за яку віддано стільки життів і крові.

Шановні земляки, від щирого серця й від усієї душі бажаю вам, перш за все, миру, здоров’я, щедрої долі, сили і наснаги в усіх справах і нехай мрія про краще майбутнє окриляє вас на нові звершення в ім’я соборної незалежної демократичної процвітаючої України.

Голова обласної ради Олександр Чорноіваненко

Прийміть щирі вітання з нагоди Дня Державного Прапора України! 

В Україні відбулися великі політичні, економічні, соціальні перетворення, але не змінилося ставлення до національної святині, кольори якої символізують рясні пшеничні лани та безхмарне синє небо, під якими українці виборють свободу, творять державу, здобували і здобувають перемоги. Державний прапор уособлює нашу незалежність, є історичною пам’яттю та гордістю народу.

Тож нехай синьо-жовтий стяг і надалі вселяє в серце кожного українця гордість та спонукає на нові подвиги заради своєї Батьківщини.

Олександр Анісімов, голова районної державної адміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

УКраїнський прапор і гербРайонна державна адміністрація та районна рада сердечно вітають вас із найбільшим національним святом українського народу – Днем незалежності України!

Ідея відродження незалежної держави існувала, незмінно прокладаючи собі дорогу від розпаду Київської Русі аж до прийняття Верховною Радою Акту проголошення незалежності України та Всеукраїнського референдуму 1991 року. З того часу народ раз і назавжди вирішив: державі Україна бути!

Нам випала висока історична місія здійснити мрію багатьох поколінь наших предків – бути господарями на своїй землі. Наш обов’язок відстоювати право жити у добробуті, безпеці та мирі. Це день, коли варто думати про день завтрашній, про майбутні покоління, про нашу відповідальність перед історією. Будьмо ж гідними наших предків, будьмо патріотами рідної землі!

Бійцям Кіровоградського батальйону, що беруть безпосередню участь в бойових діях в Донецькій та Луганській областях, підприємцями села Новий Стародуб була зібрана та відправлена гуманітарна допомога у вигляді харчів та продуктів побуту, зокрема такі, як: аджика - 2 л, бублики - 2 кг, буряк - 13 кг, варення - 22 л, вода (1,5 літрових пляшок – 30, 2 літрових – 48, 6 літрових – 2 ), енергетик - 9 банок, домашня кабачкова ікра - 5 л, кава - 5 банок, кава в стікерах - 75 шт., картопля - 189 кг, консерви - 86 банок, крупи - 22 кг, крупа в індивідуальному пакеті - 60 шт., макаронні вироби - 50 кг, мед - 23л, мівіна вермішель - 104 шт., мівіна пюре - 50 шт., молоко згущене (4 залізні банки та 24 пакети), морква - 12 кг, солодкий напій - 6 пляшок, насіння - 20 шт., огірки консервовані - 1л, олія - 21 л, паштет - 20 банок, паштет домашній - 0,5 л, печиво - 22 кг, печиво вівсяне - 13,5 кг, печиво здобне - 6 кг, помідори консервовані - 3 л, пряники - 3,5 кг, рафінад - 4 пачки, салат домашній консервований - 5,5 л, сало - 31 кг, сигарети - 9 блоків, домашній томатний сік - 3 л, смалець - 11,5 л, сухофрукти - 1,3кг, домашня тушонка - 2 л, цибуля - 13,1 кг, цукерки - 10 кг, цукор - 10 кг, чай - 30 пачок, часник - 0,75 кг. Також було зібрано та надіслано: шампунь, шкарпетки, футболки, мило, станки для гоління, туалетний папір, вологі серветки, запальнички та натільні хрестики. Окрім цього підприємці Нового Стародуба передали коштів готівкою понад 6 тисяч гривень, а також поповнили рахунки мобільних телефонів бійцям Кіровоградського батальйону.

Я, мешканка м. Первомайська Луганської області, Людмила Іванівна Рибалка, тимчасово і вимушено з недавнього часу проживаю разом із донькою та онуком в смт Петровому, хочу висловити свою щиру вдячність усім людям, які, за сприяння голови Петрівської районної державної адміністрації Олександра Івановича Анісімова, допомогли нам у цей скрутний для нас час продуктами харчування та гуманітарною допомогою, зокрема: ФОП О.Й.Ясковець, ФОП Л.М. Новик, ТОВ АПФ «Лідер» (директор - П.П.Мельниченко), небайдужі мешканці району В.В.Висоцька та В.В.Темна, районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (директор - О.А. Стулій) та Петрівська районна організація Товариства Червоного Хреста України (голова - Г.М. Шейнфайн).

Крім того, Петрівською селищною радою (селищний голова І.В.Педан) нам буде надана матеріальна допомога, яку ми отримаємо найближчим часом.

Низький вам уклін та мирного неба над головою!

Учасники зустрічіГолова облдержадміністрації Олександр Петік зустрівся із кіровоградськими військовослужбовцями-учасниками АТО, які наразі повернулись додому у відпустки.

Голова облдержадміністрації переконаний, що лише особиста зустріч дозволяє якнайкраще з’ясувати усі проблемні моменти, саме тому він і зустрівся із кіровоградськими учасниками АТО. Безумовно, перш за все, він подякував військовим за службу, за вірність присязі і захист української незалежності.

- Наш третій полк з перших днів мобілізації воює професійно і надійно. Разом з печаллю серце переповнює і гордість за вас. Хочу висловити вам щиру подяку. Ми гордимося вами. Ми чекаємо вас живими і неушкодженими після повністю виконаного військового завдання, щоб ви повернулися і взялися до розбудови такої України, яку хочете передати своїм дітям. Зрозуміло, що головне слово подяки вам має сказати держава, забезпечивши належний соціальний захист, - наголосив Олександр Петік.

Але вже сьогодні є певні напрацювання на регіональному рівні щодо соціальної підтримки кіровоградських військових - учасників АТО. Про це також ішлося під час зустрічі. Наприклад, Кіровоград уже затвердив спеціальну програму, що фінансуватиметься з міського бюджету, а це - 3 млн. 142 тис. грн., що передбачає надання одноразової грошової допомоги сім’ям загиблих і пораненим учасникам АТО, закладено у цій програмі і місцеву пільгу по платі за квартиру, передбачено також сприяння у забезпеченні засобами захисту, а також комплексну підтримку військових в цілому – а це реабілітація, психологічна допомога тощо.

Як зауважив Олександр Петік, основний тягар соціального захисту військових ліг на Кіровоград, обласний центр таким чином показав приклад іншим територіям.

- Хоч і не всі райони делегували своїх військових у зону АТО, але всі вони намагаються допомагати. І такі програми будуть затверджені у всіх районах і містах обласного підпорядкування, - зазначив Олександр Петік.

Вкрай непрості часи переживає сьогодні Україна: не встигли прийти до тями після нищівного грабунку, якого зазнала економіка країни внаслідок злочинної діяльності так званої команди «професіоналів» на чолі з верховним злодієм В.Януковичем, як тепер ми усі вимушено втягнуті в жорстоку кровопролитну війну, усіляко роздмухувану тими, кого ще до останньої миті вважали своїми братами. Хоча, відверто кажучи, деякі дивні нюанси в «братській» поведінці стали простежуватися вже досить давно, та все ж до останнього не вірилося, що нащадки солдатів Перемоги, котрі сім десятків років тому пліч-о-пліч боронили рідну землю від спільного ворога, тепер піднімуть зброю один проти одного, бо один з «братів» вирішив зазіхнути на те, що має належати йому, як він вважає, за правом сили.

Звісно, ця ситуація зумовила повне руйнування стереотипів більшості з нас, змусила переглянути історію стосунків між нашими народами, осмисливши, наскільки вразливими вони можуть бути в разі приходу до влади безвідповідальних авантюристів, здатних маніпулювати громадською свідомістю. Що ми, до речі, й спостерігаємо на сучасному відрізку історії.

Зважаючи на надзвичайно важку соціально-політичну ситуацію в країні: неоголошену війну Росії на Сході держави та анексію Криму - дедалі більше з’являється людей, що потребують предметної допомоги. Військові - амуніції, поранені - ліків, сім’ї загиблих - матеріальної допомоги, біженці - прихистку, а звільнені території, через цинічне планомірне знищення інфраструктури, - гуманітарної допомоги та великих коштів на відбудову. 

На щастя, в нас залишились ті, хто має можливість допомогти. Але є один цікавий момент: деякі, а, чесно кажучи, - переважна більшість «меценатів» перетворюють благодійність на фарс чи бізнес-проект. Для досягнення «благородної» мети – отримання певних бонусів (поблажки місцевої влади, розкрутки власного імені для досягнення більш важливої мети (зручного крісла депутата, отримання в оренду земельних ділянок, просування «своїх» людей на державні посади, наприклад) чітко визначаються об’єкти надання допомоги, ЗМІ, що висвітлюватимуть прояви «небаченої щедрості», розмір допомоги, аби не дати зайвого.

Як приклад, активно зриваючи прийняття нового Закону про вибори у Верховній Раді – переродженці із ПР (Партії Регіонів, більшість керівного складу й доклали зусиль та коштів для анексії Криму, створення ДНР та ЛНР та багатьох інших справ, спрямованих на розвал цілісності України), в ПРУ (Партію розвитку України) активно розпочали перти на провідні канали свою рекламу з черговими обіцянками райського життя. Тоді як коштів, проплачених на цю рекламу, вистачило б на оснащення десятків, або й сотень одиниць сучасного військового обладнання.

молоді мами, спілкуючись зі Світланою Тилик, висловлюють підтримку в необхідності обладнання місця для дозвілля і відпочинкуМаємо визнати: наше рідне Петрове - як би ми його не любили і якими б не були патріотами рідного краю – ніколи не вважалося особливим осередком цивілізації, центром визначних політичних, культурних та соціальних подій. Ще за радянської доби значна частина молодих спеціалістів, які направлялися за розподілом на Петрівщину, відпрацювавши визначений термін, від’їздили або до себе на батьківщину, або в інші міста, де для свого професійного та соціального становлення  бачили більше можливостей. Затримати на якийсь час молодих спеціалістів могло лише надане тут житло, хоча й це не завжди давало бажаний результат. Пригадаймо, скільки хоча б тих же медичних працівників (у тому числі доволі високопрофесійних та авторитетних) відтепер залишилися лише в наших спогадах, а самі надають медичну допомогу вже вдалині від нашого району.

Старість – не радість, так говорить народне прислів’я. Тож і для мене уже настав той час, а попри все ще й стан здоров’я часто підводить. І тут уже доводиться викликати швидку допомогу. І, як то кажуть , мовби навмисне, це щоразу трапляється під час зміни фельдшера Олени Олександрівни Кравець.

Так і познайомилась з цією душевною, чуйною людиною. Здається, ще зовсім недавно вона закінчила школу, потім медичне училище і працює фельдшером швидкої допомоги. Уже не один рік працює, а зарекомендувала себе виключно з хорошої сторони.

Самопочуття, а часто і саме життя, залежать від того, наскільки професійні і чуйні серцем медики приїжджають на виклик. Тож, коли сама уже не можу впоратися зі своїм тиском, я звертаюся до людей в білих халатах.

Права та обов’язки безробітних передбачено статтею 44 нового Закону України «Про зайнятість населення», що вступив у дію з 1 січня 2013 року.

Зареєстровані безробітні мають право на:

1) безоплатне одержання від територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну по-літику у сфері зайнятості населення та трудової міграції:

- послуг з пошуку підходящої роботи та сприяння у працевлаштуванні, в тому числі на громадські та інші роботи тимчасового характеру;

- консультаційних, інформаційних та профорієнтаційних послуг з метою обрання або зміни виду діяльності (професії);

У матчі-відповіді розіграшу Кубку України серед аматорів ФК «Агрофірма «П’ятихатська» поступився на виїзді столичному «Арсеналу» з рахунком 0:1, але за сумою двох матчів (нагадаємо, вдома п’ятихатці в присутності понад тисячі уболівальників здолали іменитих суперників з рахунком 2:0) до наступного кола пройшли саме наші футболісти.

Слід зазначити, що і в київському поєдинку, який відбувся на стадіоні «Княжа-Арена», неподалік від столиці, п’ятихатці могли виступити більш вдало: на 39 хвилині матчу за рахунку 0:0 вони отримали право на пробиття пенальті у ворота киян, проте не зуміли його реалізувати. Натомість на 56-й хвилині пропустили зовсім не обов’язковий гол через помилку голкіпера у нескладній ігровій ситуації. Втім надалі змогли нав’язати суперникові свою маневру ведення гри, тож поєдинок закінчився, як уже зазначалося, з цілком прийнятним для наших футболістів результатом.

До речі, вже відомий суперник п’ятихатців у наступному колі: тепер наші уболівальники матимуть нагоду поспостерігати за двобоєм підопічних Олександра Поворознюка з футболістами миколаївського «Торпедо». Де відбудеться перший матч, і де – гра-відповідь – ми дізнаємося за результатами жеребкування, що пройде на цьому тижні, тож про час поєдинку на стадіоні «Інгулець» обов’язково повідомимо наших читачів додатково.

Р.S. Буквально останньої миті стали відомими результати жеребкування, згідно з якими ФК «Агрофірма «П’ятихатська» проведе перший матч цього кола знову на своєму полі. Детальніша інформація - в анонсі, вміщеному на цій же сторінці.

глобус- До 65 років більшість людей проводить в цілому 9 років біля телевізора.

- Акула - єдина риба, яка може моргати обома очима.

- Уінстон Черчілль був народжений в дамській кімнаті під час вечірки.

- Око страуса більше, ніж його мозок.

- Тигри мають смугасту шкіру, не тільки хутро.

- Срібний карась пам’ятає, що відбулося протягом не більше трьох секунд.

- Римський імператор Калігула дарував своєму коневі звання сенатора.

Борщова заправка

Який же справжній український борщ без томату? Влітку це не створює ніяких проблем, а от взимку ціни на помідори та томатну пасту значно підвищуються. Але це не проблема. Оскільки період заготівлі на зиму ще не закінчився, а в повному розпалі, на багатьох ділянках ще достигають помідори та перець, хочу з вами поділитись рецептом домашньої борщової заправки. З нею ваш борщ буде смачним та ароматним, як влітку, а приготування займе менше часу. 

Інгредієнти: помідори 10 кг, цибуля 10 шт. середнього розміру, солодкий перець 10 шт., морква 10 шт. середнього розміру, гіркий перець (за бажанням) 1 шт. Все це очищаємо та подрібнюємо через м’ясорубку. Бажано варити це у казані, аби запобігти пригоранню. Поміщаємо подрібнені овочі у казан та ставимо на середній вогонь. Чекаємо, доки закипить і потім варимо його 1,5 години. Після відведеного часу додаємо до овочів 0,5 л олії, 1 склянку цукру, 0,5 склянки оцту та сіль за смаком (1-2 столової ложки). Все це ретельно перемішуєм і варимо ще протягом 30 хвилин. Викладаємо у стерилізовані банки та закриваємо кришками. Наша заправка готова. Приємного смаку!

Любимый наш папа и заботливый дедушка Николай Андреевич ИВАНЧЕНКО!

Хотим от всего сердца поздравить тебя с днем рождения. Пожелать долгих лет жизни и множество светлых жизненных удач.

День рожденья - прекрасная дата,
Не беда, что уходят года.
Жизнь настолько светла и прекрасна,
Что не стоит грустить никогда.

С любовью жена, дети и внуки.

Тобі єдиній

Скільки бачив я гарних дівчат чорнобрових,
Скільки чув неповторних дзвінких голосів,
Та тебе лиш знайшов у Волинських дібровах,
В краї синіх озер і духмяних лісів.