Борщова заправка

Який же справжній український борщ без томату? Влітку це не створює ніяких проблем, а от взимку ціни на помідори та томатну пасту значно підвищуються. Але це не проблема. Оскільки період заготівлі на зиму ще не закінчився, а в повному розпалі, на багатьох ділянках ще достигають помідори та перець, хочу з вами поділитись рецептом домашньої борщової заправки. З нею ваш борщ буде смачним та ароматним, як влітку, а приготування займе менше часу. 

Інгредієнти: помідори 10 кг, цибуля 10 шт. середнього розміру, солодкий перець 10 шт., морква 10 шт. середнього розміру, гіркий перець (за бажанням) 1 шт. Все це очищаємо та подрібнюємо через м’ясорубку. Бажано варити це у казані, аби запобігти пригоранню. Поміщаємо подрібнені овочі у казан та ставимо на середній вогонь. Чекаємо, доки закипить і потім варимо його 1,5 години. Після відведеного часу додаємо до овочів 0,5 л олії, 1 склянку цукру, 0,5 склянки оцту та сіль за смаком (1-2 столової ложки). Все це ретельно перемішуєм і варимо ще протягом 30 хвилин. Викладаємо у стерилізовані банки та закриваємо кришками. Наша заправка готова. Приємного смаку!

Огірки по-болгарськи

Маринад: 1,1 л води, 7 столових ложок цукру (без гірки), 2 столових ложок солі (із гіркою), 250 грам оцту. В банки ви-кладаємо на дно ароматну зелень (кріп, петрушку, селеру, листок хрону, листок чорної смородини), потім - огірки (вертикально, горизонтально). З чайника наливаємо окріп, витримуємо 5-10 хвилин, зливаємо воду і знову її закип’ячуємо. Так потрібно зробити 3 рази. За третім разом на дно банки кладемо ацетилсаліцилову кислоту (на однолітрову банку – 0,5 пігулки). заливаємо маринадом і закриваємо стерилізованою кришкою, перевертаємо догори дном та вкриваємо покривалом. Залишаємо до повного охолодження.

Кавун консервований

Кавун консервованийМаринад: на 1 л води 1 ст.л. солі, 3 ст.л. цукру, 50 гр. оцту (можна яблучного). Невеликі кавуни вимити, почистити і порізати на шматки. На дно чистої банки (3-літрової) покласти 1 пігулку ацетилсаліцилової кислоти. Викласти в неї кавуни і приготувати заливку. 

Заливка: закип’ятити воду з сіллю і цукром, наприкінці влити оцет. Гарячою заливкою залити кавуни, накрити кришками, стерилізувати у киплячій воді протягом 7 хвилин, вийняти і одразу закатати.

* * *

Склад: кількість продуктів довільна.

Вимиті кавуни розрізати на невеликі шматки, скласти в простерилізовані трилітрові банки. Залити окропом. Накрити кришками і зверху - рушником. Відставити на півгодини.

Потім воду злити в окрему каструлю, покласти на кожен літр рідини 1 столову ложку солі, 4 столових ложки цукру. Поставити на вогонь, довести до кипіння.

У банку покласти 1-2 зубчики часнику. Кавуни залити киплячим розсолом, після чого можна додати трохи оцту.

Закупорені герметично, залишити на добу в теплі.

Потім зберігати в холодному місці.

Помідори на зиму зі сливами

Інгредієнти: 2 кг помідорів, 2 кг слив, 3 ст. ложки 9%-го оцту, 1 склянка цукру, 4 ст. ложки солі, 2 л води. Помідори і сливи помити, наколоти виделкою з боку плодоніжок і рівномірно викласти в чисті банки. Змішати воду з цукром і сіллю і довести до кипіння. Залити помідори зі сливами киплячим розсолом і залишити на 15 хвилин. Потім злити розсіл, знову скип’яти його і залити банки з плодами. Втретє в розсіл додати оцет і закатати. Перевернути банки, укутати ковдрою і залишити до повного охолодження. Консервовані помідори зі сливами набувають особливого смаку - це чудова закуска до м’ясних страв.

Помідори на зиму з яблуками

Інгредієнти: 2,5 кг помідорів, 2 яблука, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 3 гілочки петрушки, 10 горошин гіркого перцю, 2 горошини духмяного перцю, 1 шт. гвоздики, 3 ст. ложки 9%-го оцту, 0,5 склянки цукру, 2 ст. ложки солі. Щоб помідори на зиму за даним рецептом вийшли смачними і насиченими, слід вибрати для консервації цілі, однакові за стиглістю та розміром зі щільною м’якоттю плоди і кисло-солодкі соковиті яблука. Яблука очистити від серцевини і порізати на часточки. Цибулю порізати кільцями. Часник розрізати навпіл. На дно чистої банки укласти петрушку, часник, спеції, цибулю та яблука. Зверху щільно викласти помідори по плечі банки. Залити банки окропом, залишити на 15 хвилин і злити воду. Додати у цю воду сіль і цукор, проварити 2 хвилини і знову залити у банки. Додати оцет і закатати. Перевернути банки, укутати ковдрою і залишити до повного охолодження.