Учасники зустрічіГолова облдержадміністрації Олександр Петік зустрівся із кіровоградськими військовослужбовцями-учасниками АТО, які наразі повернулись додому у відпустки.

Голова облдержадміністрації переконаний, що лише особиста зустріч дозволяє якнайкраще з’ясувати усі проблемні моменти, саме тому він і зустрівся із кіровоградськими учасниками АТО. Безумовно, перш за все, він подякував військовим за службу, за вірність присязі і захист української незалежності.

- Наш третій полк з перших днів мобілізації воює професійно і надійно. Разом з печаллю серце переповнює і гордість за вас. Хочу висловити вам щиру подяку. Ми гордимося вами. Ми чекаємо вас живими і неушкодженими після повністю виконаного військового завдання, щоб ви повернулися і взялися до розбудови такої України, яку хочете передати своїм дітям. Зрозуміло, що головне слово подяки вам має сказати держава, забезпечивши належний соціальний захист, - наголосив Олександр Петік.

Але вже сьогодні є певні напрацювання на регіональному рівні щодо соціальної підтримки кіровоградських військових - учасників АТО. Про це також ішлося під час зустрічі. Наприклад, Кіровоград уже затвердив спеціальну програму, що фінансуватиметься з міського бюджету, а це - 3 млн. 142 тис. грн., що передбачає надання одноразової грошової допомоги сім’ям загиблих і пораненим учасникам АТО, закладено у цій програмі і місцеву пільгу по платі за квартиру, передбачено також сприяння у забезпеченні засобами захисту, а також комплексну підтримку військових в цілому – а це реабілітація, психологічна допомога тощо.

Як зауважив Олександр Петік, основний тягар соціального захисту військових ліг на Кіровоград, обласний центр таким чином показав приклад іншим територіям.

- Хоч і не всі райони делегували своїх військових у зону АТО, але всі вони намагаються допомагати. І такі програми будуть затверджені у всіх районах і містах обласного підпорядкування, - зазначив Олександр Петік.

Більше того, розроблятиметься і відповідна обласна програма. Відтак голова ОДА виступив з ініціативою залучити до цього процесу громадські організації, волонтерів, ЗМІ, створити таку собі наглядову раду, яка би вже і після прийняття програми стежила за якістю її виконання.

Показовий приклад підтримки військових демонструє головне управління Держземагентства у Кіровоградській області, де учасникам АТО на безоплатній основі у прискореному режимі виділяють земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства, садівництва, або навіть забудови житлового будинку. З цього приводу виконуючий обов’язки начальника головного управління Держземагентства в області Ігор Збаржевецький повідомив, що всього із земель державної та комунальної власності у межах та за межами населених пунктів підібрано 279 земельних масивів загальною площею більше 1200 га. За його словами, у власність учасників АТО уже передано 13 земельних ділянок, на розгляді в управлінні обласного держеземагенства перебуває іще10 заяв. Як пояснив Ігор Збаржевецький, займатися оформленням землі можуть близькі родичі військових за їхнім дорученням, яке може бути завірене навіть командиром частини, де ті несуть службу.

Актуальне для всіх учасників АТО питання про присвоєння статусу учасника бойових дій роз’яснив військовий комісар Кіровоградського обласного військового комісаріату Ярослав Кучер. Він спростував поширені чутки, що для того, аби отримати статус учасника бойових дій, військовим у зоні АТО необхідно пробути певну кількість днів.

Обговорювалося також іще одне важливе питання – про повернення в Кіровоград розформованого 50-го окремого навчального загону спеціальної підготовки. Олександр Петік підкреслив, що звертатиметься до Президента України з приводу відновлення цієї частини. Голова ОДА зауважив, що відродження чекає і на військовий аеродром «Канатове».

Хлопці під час зустрічі були небагатослівні, більше про їхні життєві історії розповідав, власне, сам голова ОДА. Наприклад, про визволення з полону капітана Дудки, або про прохання відновити спалене майно від професійного військового із багаторічним стажем Сергія Щьоткіна. Цим майном, як виявилося, були каска і бронежилет. До слова, їх військовому передали просто таки під час зустрічі – нову бойову амуніцію Сергію вручив голова Знам’янської райдержадміністрації. Непересічна історія трапилася і з побратимом Андрія Семенова із Компаніївки: той приїхав в гості до батьків із Фінляндії, де планував оселитися назавжди, і з перших днів мобілізації потрапив у зону АТО, де отримав контузію, а опісля переніс мікроінсульт, але навіть після цього він тепер збирається повертатися на Донбас разом із однополчанами. Не ховається за спідницею матері – державного службовця, заступника голови Олександрійської РДА і юний сержант Олександр Шило. Скільки їх іще таких історій – небуденних, проте і не відомих широкому загалу! Олександр Петік запевнив присутніх, що після завершення антитерористичної операції усіх кіровоградських військових гідно зустрінуть на малій батьківщині за участю громади – урочисто і святково, аби і Кіровоградщина знала та шанувала своїх героїв. На завершення було оголошено інформацію, що Кіровоградщина направила у зону АТО втричі більше військових, ніж інші області України. Це три тисячі бійців. Разом з тим, у нас і найбільші втрати – сорок п’ять земляків ми вже поховали.

Слова подяки, що лунали під час зустрічі, обласна влада, за підтримки соціально відповідального бізнесу, доповнила і грошовою допомогою, яку Олександр Петік вручив кожному присутньому військовому, кошти будуть передані і тим, хто не зміг особисто приїхати чи прийти сьогодні в облдержадміністрацію.

Прес-служба ОДА