Щиро вітаємо усіх чоловіків Кіровоградщини зі святом, яке увібрало в себе славні ратні традиції багатьох поколінь – із Днем захисника Вітчизни!

Упродовж десятиліть цей день, це свято асоціюється зі стійкістю людського характеру, силою духу та відданістю Батьківщині.

Районна державна адміністрація та районна рада вітають вас із Днем захисника Вітчизни, а значить Днем мужності і патріотизму, Днем справжніх чоловіків, для котрих понад усе – служіння народу та Україні, вірність даному слову і обов’язку.

Валентина СибіраКонтекстом відзначення Дня захисника Вітчизни – свята, яке незабаром відзначатиме чоловіча (і не лише!) половина населення нашої країни – було позначено тему чергової щопонеділкової наради з керівниками структурних підрозділів райдержадміністрації, територіальних органів міністерств і відомств України при голові районної державної адміністрації. Як зазначила, розпочинаючи нараду, Тамара Сакара, Президент України В.Янукович приділяє надзвичайно велику увагу виконавцям цієї відповідальної і священної місії – захисникам Вітчизни, і, в першу чергу, тим, хто свого часу вже виконав цю місію з честю і гідністю, захистивши країну від загарбників, а людство вберігши від загрози коричної чуми.

На жаль, невблаганний час щороку безжально скорочує лави цих героїв. Скажімо в нашому районі на сьогодні серед живих залишився 31 ветеран, тоді як ще на початку нашої державної незалежності кількість їх вимірювалася сотнями осіб.

Громадянська війна… Ще ніколи це жахливе словосполучення для нашого повоєнного покоління не звучало так загрозливо, як нині, ще ніколи небезпека братовбивчого протистояння не нависала так зловісно над усіма нами, як у ці дні.

Уже сталося найстрашніше, чого тільки можна було очікувати: пролилася людська кров, причому рахунок жертв вимірюється вже не одиницями, а десятками, поранених же і скалічених – взагалі сотнями. І все ж хочеться сподіватися, що здоровий глузд обох сторін протистояння врешті візьме гору й кровопролиття припиниться…

Галина Марченко з донькою тетяною спілкуються з головою адміністрації.На долю старшого покоління випало багато різних випробувань. Дісталися вони і Галині Іванівні Марченко, котра народилася 1921 року в Чечеліївці. Після громадянської війни голод та розруха дошкуляли майже кожній сім’ї. Пізніше, дякуючи Богу, їх родина пережила і страшний голод 1932-33 років. З раннього віку Галинці довелося тяжко працювати в колгоспі. Працювала на волах, а потім кінними безтарками у жнива вивозила збіжжя на приймальний пункт. Робочий день починався рано і тривав до самого вечора. Праця тоді обліковувалася трудоднями, від кількості яких залежала натуральна оплата. А невдовзі розпочалася Велика Вітчизняна війна. Батька відразу мобілізували на фронт, а згодом пішли допомагати Радянській Армії громити ворога і дві його доньки, найменша ж залишилася біля мами. Валентина виносила з поля бою поранених бійців, доставляла їх до медсанчастини. Галина варила страви бійцям та виконувала різні господарські роботи. Згодом, після перенесеного тифу, дівчину було комісовано. Вже дома, переборовши наслідки хвороби, Галина виходить заміж і переїздить до Петрового, де влаштовується працювати в районному вузлі зв’язку, а згодом влаштувалася у бухгалтерії шляхової дільниці, де трудилася аж до виходу на пенсію. Довго не засиділася на заслуженому відпочинку - пішла охороняти господарські об’єкти газової дільниці.

Кілька днів тому ми відзначили 25-річчя виведення радянських військ з Афганістану. Вечори - зустрічі з воїнами - інтернаціоналістами, інші заходи, на яких їх вшановували, пройшли в багатьох територіальних громадах району. Особливо урочистим, піднесеним і, разом з тим, зворушливим був головний районний захід під назвою: «Час і досі не загоїв рану – цей одвічний біль Афганістану».

Павло Якович СтрілецьСеред багатьох українських прізвищ «Стрілець» з’явилося невипадково, адже на протязі кількох століть українцям доводилося боронити свою землю. Не уник цієї долі й Павло Якович Стрілець в роки Великої Вітчизняної війни. Тепер уже ветеран Великої Вітчизняної війни Павло Якович пригадує ті тяжкі часи лихоліття:

- В окупованому Петровому фашистів значно побільшало у 1943 році, коли Радянська Армія почала визволення України, і фронт проходив через наш район. Під час війни семирічна школа в райцентрі працювала і, окрім основних предметів, учні вивчали ще й німецьку мову. Коли в їхню хату поселили окупантів, то, завдяки шкільним знанням, Павлик міг дещо розібрати з їхніх розмов. 

Йому пригадалося, як одного вечора німці добре випили і один з них взяв з маминих рук немовля і, притуливши до грудей, заплакав. Потім сказав ламаною російською мовою, що дома залишив таку ж крихітку. Ненабагато старший за нього солдат писав біля лампи листа мамі, в якої він залишився один, а, прочитавши, вкотре розривав його, і на очах з’являлись сльози. Дізнавшись про це, Павлова мама запропонувала переховати його, аби вберегти від смерті, на що той не погодився, адже знав, що за цей вчинок фашистів розправляться з ним і з їхньою родиною.

Запрошуємо всіх бажаючих взяти участь в районному святі МАСЛЯНОЇ, яке відбудеться 2 березня 2014 року на центральній площі в смт Петровому. 

В програмі:

Відділ Держземагентства у Петрівському районі оголошує конкурс на заміщення вакантних посад державних службовців – головного спеціаліста-юрисконсульта та головного спеціаліста (з інформаційних технологій та захисту інформації).

У конкурсі можуть брати участь особи, які мають вищу освіту (освітньо-кваліфікаційний рівень: спеціаліст, магістр) в галузях  знань «Право», за спеціальністю «Правознавство» або іншої у вищевказаній галузі знань та мають вищу освіту (освітньо-кваліфікаційний рівень: спеціаліст, магістр) в галузях знань «Геодезія та землеустрій», «Геоінформаційні системи і технології» за спеціальністю «Землевпорядкування та кадастр» або іншою у вищевказаній галузі знань, «Кібернетика», «Комп’ютерне забезпечення», стаж роботи за фахом на державній службі не менше 3 років, або за фахом в інших сферах юридичної роботи не менше 4 років та вільно володіють державною мовою.

З метою отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря Петрівська ВК-49 доводить до відома громадськості про те, що підприємство розташоване за адресою: 28310, Кіровоградська обл., Петрівський р-н., с. Новий Стародуб, вул. Польова, 1.

Джерелами забруднення атмосферного повітря на об’єкті є котельня № 49 та котельня № 2. Обладнання працює на дровах та вугіллі.

У зв’язку з перманентними змінами в пенсійному законодавстві, зокрема в частині призначення пенсії багатодітним матерям, просимо відповісти на ряд запитань наших читачів начальника управління соціального захисту райдержадміністрації Валентина Сибіру.

Валентино Григорівно, які особливості призначення пенсії матерям, які виховали п’ять і більше дітей до шестирічного віку?

Статтею 26 Закону про пенсійне страхування встановлено вік виходу на пенсію для чоловіків і жінок. Однак батькам з багатодітних сімей законодавство України гарантує вихід на пенсію раніше загальновстановленого пенсійного віку.

міжнародний день рідної мовиМова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен в першу чергу створити в своїй душі світлицю, у якій зберігається найцінніший скарб – МОВА.

Люди говорять різними мовами. Їх нараховується приблизно 6 тисяч. На жаль, філологи попереджають, що в XXI столітті щонайменше 40% цих мов вимруть. А це страшенна втрата для людства, бо кожна мова - це геніальний прояв людського духу, унікальне бачення нашого світу. Справа в тому, що 95% тих шести тисяч мов охоплюють дуже малу частину населення світу. За даними ЮНЕСКО, ними розмовляють всього 4% людства. Мова – це інтелектуальний еквівалент наших  біологічних можливостей. Щоразу, коли втрачаємо якусь мову, ми втрачаємо унікальне бачення світу.

учасники заходуРайонний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді 6 лютого 2014 року в приміщенні районної бібліотеки провів захід з прийомними сім’ями району: Тишик С.М., Ужви Т.П., Новак Л.М., Копиріної Н.П за участю служби у справах дітей та відділу у справах молоді та спорту РДА.

В ході зустрічі психолог відділу освіти райдержадміністрації Сніжана Агафонова з батьками та дітьми провела цікаві конкурси відповідно до теми зустрічі «Мрії дитинства». Діти розповідали вірші, ділилися враженнями про свої мрії, які відобразили в малюнках, та пригощалися цукерками. Дорослі також брали участь в конкурсах, розповідали свої життєві історії про здійснення дитячих мрій.

грають А.Демакова і А.ТрофімоваЇй був присвячений святковий концерт з нагоди Дня всіх закоханих, який пройшов 14 лютого в районному Будинку культури. «Вічна любов» називалася й інструментальна п’єса, яку виконали юна скрипалька Аня Демакова в дуеті зі своїм педагогом – викладачем Жовтоводської дитячої музичної школи Анною Трофімовою. 

Чарівні звуки скрипок стали своєрідним романтичним епіграфом до концерту, який виявився цікавим, насиченим хорошими піснями, в яких оспівувалося найвеличніше почуття – любов. Гарного настрою додавали і ведучі концерту Інна Соловей та Роман Сагайдак, які дотепними репризами та конферансом підтримували святкову атмосферу. Вони влаштували захоплюючу екскурсію стежками кохання, маршрут якої проліг через різні країни світу. Вишуканості і яскравості пісням додавав вдало підібраний відеоряд – цікаві слайди і відеоролики, які супроводжували художні номери. Все це налаштовувало глядачів на романтичний і доброзичливий лад, тож вони щедро дарували оплески виконавцям.

Петрівська дільниця Олександрійського УЕГГ повідомляє, що останнім часом збільшилася кількість аварійних заявок, пов’язаних з усуненням витоків газу на гнучких гумових шлангах при з’єднанні газопроводів з газовими приладами. Багато абонентів купують гнучкі шланги на ринках без паспортів і сертифікатів якості і самовільно їх встановлюють. При цьому допускають порушення: гнучкі шланги не відповідають по довжині, з перегинами, прокладочний матеріал низької якості, установка шлангів ведеться без куточків, з декількома додатковими різьбовими з’єднаннями на згону, після встановлення не перевіряються на наявність витоку газу.

Не дивно, що чоловіки люблять готувати шашлик на вугіллі та читати газету першими. Це пояснюється їх сильним характером та бажанням знати все раніше від інших. Втім, не про всі особливості чоловічої натури ми знаємо. А якщо й знаємо, не можемо пояснити такий дивний, на наш погляд, стан речей. Нижче - найцікавіше про чоловіка.

* Будь-яка справа (навіть приготування їжі) є для чоловіка цікавою, якщо вона зв’язана з небезпекою. Тому чоловік, якщо готує шашлик, то найчастіше на вугіллі.

* Чоловік із сережкою у вусі краще підготовлений до шлюбу. По-перше, він уже відчував біль, а по-друге, він знає, що таке купувати прикраси.

Не ходив би ти, синку, в солдати…

З Днем Захисника ВітчизниМама: Не ходив би ти, синку, у солдати. Нащо воно тобі, га? Я ж тобі казала, краще женися. Он, Галя, гарна ж дівка!

Призовник: Не хочу на Гальці!

Мама: Ну тоді женися на Олі. Вона хазяєчка справна, швиденька та спритна. Хороша мені невісточка буде! Моторна!

Призовник: Не хочу я на Ольці, ма..

Мама: А ти дурний… Справді, дурний. А я би онуків гляділа. 

заступник голови облдержадміністрації Галина ПастухВ облдержадміністрації настільки часто аналізують соціальний захист ветеранів війни на Кіровоградщині, що той факт, що це питання в черговий раз розглядали напередодні Дня захисника Вітчизни, навіть у найстійкіших опонентів влади не викличе думки, що цей напрям згадують лише напередодні свят. Турбота і опіка над ветеранами – це постійний обов’язок влади – наголошує Президент України. Посилення соціального захисту ветеранів війни, забезпечення їх кваліфікованою медичною допомогою, покращення житлових та побутових умов – ось ті напрямки, які визначає Глава держави, які постійно контролює і обласна влада на своєму рівні.

І хай як часто б не аналізували цю тему, хай як багато чого доброго і корисного вдалося зробити для фронтовиків за останні три роки завдяки спільним зусиллям влади і соціально-відповідального бізнесу – придбані десятки автомобілів, І-а черга ремонту обласного госпіталю – та невирішених питань і проблем лишається іще достатньо. Серед них – ремонт помешкань ветеранів. Багато хто з них навіть і не здогадується, що має право на таку пільгу. От, наприклад, в Гайворонському районі за 6 останніх років жодного капітального ремонту житла ветерана не зробили, мовляв, ніхто із них із таким питанням до РДА не звертався. «Місцевій владі треба самостійно цікавитися ветеранськими проблемами і вирішувати їх, а не чекати відповідних звернень», - наголошує профільний заступник голови облдержадміністрації Галина Пастух.