Громадянська війна… Ще ніколи це жахливе словосполучення для нашого повоєнного покоління не звучало так загрозливо, як нині, ще ніколи небезпека братовбивчого протистояння не нависала так зловісно над усіма нами, як у ці дні.

Уже сталося найстрашніше, чого тільки можна було очікувати: пролилася людська кров, причому рахунок жертв вимірюється вже не одиницями, а десятками, поранених же і скалічених – взагалі сотнями. І все ж хочеться сподіватися, що здоровий глузд обох сторін протистояння врешті візьме гору й кровопролиття припиниться…

Як реакція на трагічні події в нашій столиці, минулого вівторка було терміново скликано Координаційну раду з питань місцевого самоврядування за участі голови райдержадміністрації Т.Сакари, її першого заступника І.Дементьєва, сільських та селищних голів.

Відкриваючи засідання, голова Координаційної ради, голова районної ради Світлана Тилик рішуче засудила злочинну легковажність політиків, котрі своїми авантюрними закликами до насильства зрештою й спровокували криваву бійню, в той час, як Президент України Віктор Янукович виступив і далі виступає за мирне врегулювання політичної кризи, водночас наголошуючи, що жодна сторона не повинна порушувати закон.

Світлана Олександрівна вважає, що, попри ті трагічні події, які вже відбулися, ще не втрачено можливості відновити стабільний розвиток країни. На обережний оптимізм її наштовхують слова Президента: «Ми пропонуємо пошук компромісів, коли йдемо на поступки. Безумовно, звертаємось і до опозиції, щоб вона також ішла на поступки. Ми не повинні зараз змагатися, хто виграє: влада чи опозиція. Головне сьогодні, щоб у виграші залишилася Україна. Це сьогодні найголовніша наша мета».

Підтримала колегу й голова райдержадміністрації Тамара Сакара:

- Будь-яке політичне протистояння в жодному разі не повинне вирішуватися методами насильства, а тим більше із застосуванням зброї. Водночас, хіба можна назвати мирним протест, на який люди йдуть з коктейлями Молотова, з дубинками й ціпами? Сьогодні вже взагалі відкрито залунали заклики йти до центру столиці з вогнепальною зброєю, знову горятьцілі квартали, вже є убиті, поранені, скалічені. Хіба можна терпіти, щоб таке продовжувалося й надалі? Певне, влада, і зокрема Президент, мають вжити невідкладних заходів, щоб припинити цей хаос і безлад. Ми вже усі давно мріємо знову жити у мирі і спокої, адже втомилися від цих багатоденних прикладів розбрату, мародерства, погромів, насилля й кровопролиття.

Доєдналася до попередніх виступаючих Ганнівський сільський голова Ніна Цапенко, котра переконана, що політики не повинні провокувати людей на протистояння, а мають працювати передусім на благо своїх виборців, аби ввірені їм території також могли стабільно жити і працювати:

- Прикро, що у нас деякі політики задля того, аби підняти або втримати власний рейтинг, сподобатися своїм прихильникам, готові знехтувати волею народу, поставити на карту саме існування України як незалежної держави. Водночас, якби кожен з них своєю діяльністю на округах, зокрема там, де люди висловили їм підтримку, - подумали, як наповнювати бюджет, як забезпечити стабільну роботу підприємств, виплату зарплат, пенсій, стипендій, як залучити інвестиції, відремонтувати дороги, лікарні, школи – переконана: сьогоднішнього безладдя просто не могло б статися. Натомість ми маємо ситуацію, коли збройні протистояння і масові безлади взагалі ставлять під загрозу економіку нашої держави, тож якщо зараз усі терміново не схаменуться – завтрашній день України, її державної незалежності може виявитися доволі сумним.

Цю ж думку продовжив і Водянський сільський голова Іван Косюк, котрий за-кликав мешканців усіх територіальних громад району зберігати спокій і не піддаватися на провокативні заклики безвідповідальних політиків:

- Кожен на своєму місці має зробити все, від нього залежне, аби ситуація далі не загострювалася, а криза не поглиблювалася. Адже якщо постраждає економіка країни в цілому – по-страждаємо й усі ми, кожен з нас, - резюмував Іван Васильович.

За підсумками Координаційної ради її учасники підготували звернення до мешканців району із закликом жодним чином не брати участі у заходах, які можуть ще більше дестабілізувати й без того вже розбалансовану ситуацію в країні. Лише спільними, об’єднаними зусиллями слід шукати шляхів примирення та пошуку реального виходу з політичної та економічної кризи, переконані учасники зібрання.

Така позиція учасників Координаційної ради знаходить розуміння і підтримку переважної більшості мешканців Петрівщини. Ось як прокоментувала звернення одна з активних членів районної організації ветеранів України Ольга Антоненко:

- Нашому народові завжди були притаманні розсудливість, поміркованість, здоровий глузд. Ми завжди, як ніхто інший, розуміли, що найвищою цінністю, поряд з сім’єю, любов’ю до рідних, до Батьківщини, – є людське життя. Сьогодні обидві сторони жахливого протистояння повинні схаменутися, стримати свої емоції і зрозуміти врешті, що агресія, намагання будь-що засвідчити свою силу, свою перевагу – є поганим порадником в цій ситуації. Бо емоції спадуть, а коли настане гірка мить прозріння, усвідомлення того, що вже скоєно, та того, що усі ми, попри різний світогляд, різну ментальність, все ж приречені жити в одній країні, дбати про її майбутнє – буде дуже складно виправляти допущені помилки. Маємо ні на мить не забувати про це,- закликала Ольга Василівна. Важко не погодитися з такими словами.