Валентина СибіраКонтекстом відзначення Дня захисника Вітчизни – свята, яке незабаром відзначатиме чоловіча (і не лише!) половина населення нашої країни – було позначено тему чергової щопонеділкової наради з керівниками структурних підрозділів райдержадміністрації, територіальних органів міністерств і відомств України при голові районної державної адміністрації. Як зазначила, розпочинаючи нараду, Тамара Сакара, Президент України В.Янукович приділяє надзвичайно велику увагу виконавцям цієї відповідальної і священної місії – захисникам Вітчизни, і, в першу чергу, тим, хто свого часу вже виконав цю місію з честю і гідністю, захистивши країну від загарбників, а людство вберігши від загрози коричної чуми.

На жаль, невблаганний час щороку безжально скорочує лави цих героїв. Скажімо в нашому районі на сьогодні серед живих залишився 31 ветеран, тоді як ще на початку нашої державної незалежності кількість їх вимірювалася сотнями осіб.

Про те, що робиться в районі, аби, бодай на схилі літ, ветерани постійно відчували увагу і турботу держави про себе, розповіла начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Валентина Сибіра (на знімку). Зокрема, Валентина Григорівна повідомила, що належні за законом пільги ветеранам за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам надаються в повному обсязі. Скажімо, за минулий рік 2013 рік таких пільг у державному бюджеті було передбачено на суму 1 млн. 360 тис. 917 грн., усі вони були виплачені в повному обсязі. Причому пільгами користувалися не лише родини живих ветеранів, а й члени сім’ї загиблих (померлих) учасників бойових дій. Зокрема, на придбання твердого палива і скрапленого газу пільги готівкою отримали 290 господарств. Одному пільговику (О.З.Жиритієвій) за рахунок коштів державного бюджету було проведено телефонний зв’язок. Також у минулому 2013 році проведено безоплатний капітальний ремонт в будинку сім’ї загиблого ветерана війни (Пічкур К.С.) на суму 9778 грн.

Крім того, Валентина Григорівна повідомила, що в районі здійснюється безплатне поховання померлих учасників бойових дій та інвалідів війни, відповідно до Закону України «Про поховання та похоронну справу» в частині організації поховання та ритуального обслуговування. Видатки на поховання учасників бойових дій фінансуються з обласного бюджету. Також сім’ям померлих учасників бойових дій відшкодовуються додаткові виплати на поховання. Так у 2013 році сім’ям 13-ти померлих учасників бойових дій було виплачено 8234,68 грн.

Шести інвалідам війни було виплачено компенсацію за невикористане санаторно-курортне лікування (загальною сумою 1020 грн), п’ятьом ветеранам війни виплачено матеріальну допомогу за рахунок коштів, передбачених фондами депутатів обласної ради.

А ще за 2013 рік виплачено кошти у вигляді щомісячної стипендії дев’яти учасникам бойових дій у Великій Вітчизняній війні, яким виповнилося 90 років і більше, на загальну суму 10,4 тис. грн.; ветеранам Великої Вітчизняної війни виплачено разову грошову допомогу до Свята Перемоги на загальну суму 222455 грн., крім того, надано матеріальну допомогу у вигляді грошової підтримки та продовольчих наборів за рахунок спонсорської допомоги на загальну суму 93 тис. грн.

Далі Валентина Григорівна детальніше розповіла про види і форми соціальних послуг, що пропонуються ветеранам працівниками територіального центру соціального обслуговування, та медичних послуг, які надаються закріпленими за ветеранами медпрацівниками.

З інформацією про форми і методи роботи з патріотичного виховання підростаючого покоління, яке здійснюється з акцентом на вшанування та підтримку ветеранів війни, виступив начальник відділу освіти райдержадміністрації Григорій Москалець. Він, зокрема, ознайомив з концепцією такого виховання, що впроваджується в навчально-виховних закладах району, поділився досвідом найбільш дієвих прикладів такого виховання (серед показових був названий досвід роботи Володимирівської ЗШ І-ІІІ ст. -  гурток «Джура» - керівник Н.В.Дудник та Петрівського НВК – гурток «Зірниця» - керівник В.В.Кампо), висловив бачення перспектив розвитку військо-патріотичного виховання учнівської молоді.

Нарадою було також розглянуто ряд традиційних поточних питань, що потребують системного контролю.