заступник голови облдержадміністрації Галина ПастухВ облдержадміністрації настільки часто аналізують соціальний захист ветеранів війни на Кіровоградщині, що той факт, що це питання в черговий раз розглядали напередодні Дня захисника Вітчизни, навіть у найстійкіших опонентів влади не викличе думки, що цей напрям згадують лише напередодні свят. Турбота і опіка над ветеранами – це постійний обов’язок влади – наголошує Президент України. Посилення соціального захисту ветеранів війни, забезпечення їх кваліфікованою медичною допомогою, покращення житлових та побутових умов – ось ті напрямки, які визначає Глава держави, які постійно контролює і обласна влада на своєму рівні.

І хай як часто б не аналізували цю тему, хай як багато чого доброго і корисного вдалося зробити для фронтовиків за останні три роки завдяки спільним зусиллям влади і соціально-відповідального бізнесу – придбані десятки автомобілів, І-а черга ремонту обласного госпіталю – та невирішених питань і проблем лишається іще достатньо. Серед них – ремонт помешкань ветеранів. Багато хто з них навіть і не здогадується, що має право на таку пільгу. От, наприклад, в Гайворонському районі за 6 останніх років жодного капітального ремонту житла ветерана не зробили, мовляв, ніхто із них із таким питанням до РДА не звертався. «Місцевій владі треба самостійно цікавитися ветеранськими проблемами і вирішувати їх, а не чекати відповідних звернень», - наголошує профільний заступник голови облдержадміністрації Галина Пастух.

Гайворонський район уже може готуватися до спеціальної перевірки з області умов проживання ветеранів, але це аж ніяк не означає, що інші території можуть розслабитись. Нехтувати коштами, що виділяються з держбюджету на ремонт житла ветеранам - завелика розкіш, в минулому році на ці цілі було витрачено 941,2 тис. грн. В середньому на ремонт одного ветеранського помешкання витрачається в межах 14 тис. грн. – чи треба й говорити, наскільки це суттєва сума для сивочолих фронтовиків, навіть попри систематичне збільшення пенсійних виплат і разових грошових допомог для цієї категорії громадян. Наразі мінімальна пенсія для ветерана-інваліда І-ї групи становить - 2704,65грн., ІІ групи - 2419,95 грн., ІІІ групи - 2135,25 грн., для учасників бойових дій - 1565,85 грн. – зрозуміло, що на ремонт житла треба відкладати кілька місяців.

Держава дбає про своїх захисників, як уже говорилося, наприклад, збільшуючи пенсії, а окрім цього, фінансуючи окремі програми щодо забезпечення житлом, автотранспортом, лікуванням ветеранів війни. Відповідний рівень роботи повинна забезпечити і місцева влада за тими напрямками, що лежать у безпосередній зоні відповідальності територій, як-то організація роботи в усіх районах області територіальних центрів і стацвідділень, де перебувають і ветерани. Галина Пастух наголошує на неприпустимості ситуації, коли фінансування з місцевих бюджетів цих установ скорочується, або перенаправляється на інші напрямки. Вона вимагає від голів РДА забезпечити планове фінансування стацвідділень у повному обсязі. Гостро звучить і питання роботи «соціального таксі», де недопрацювань також вистачає. Іще один напрям – фінансова підтримка ветеранських організацій на місцях – кошти виділяються і з обласного бюджету (у минулому році це було 220 тис. грн.), іще більш значна сума з місцевих бюджетів – 1 млн. 300 тис. грн. – але це зведена цифра, окремі території дозволяють собі ігнорувати цей напрям, залишаючи його без фінансової підтримки. З цим обласна влада миритися також не збирається – якщо ситуація на окремих територіях не мінятиметься, їхні керівники причини пояснюватимуть особисто голові облдержадміністрації.