У зв’язку з перманентними змінами в пенсійному законодавстві, зокрема в частині призначення пенсії багатодітним матерям, просимо відповісти на ряд запитань наших читачів начальника управління соціального захисту райдержадміністрації Валентина Сибіру.

Валентино Григорівно, які особливості призначення пенсії матерям, які виховали п’ять і більше дітей до шестирічного віку?

Статтею 26 Закону про пенсійне страхування встановлено вік виходу на пенсію для чоловіків і жінок. Однак батькам з багатодітних сімей законодавство України гарантує вихід на пенсію раніше загальновстановленого пенсійного віку.

Скільки дітей потрібно мати для призначення дострокової пенсії, які умови повинні дотримуватися та як обчислюється розмір пенсій багатодітним батькам — на ці та інші запитання розглянемо відповіді у статті.

Відповідно до пункту 8 статті 1 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною», жінкам (громадянкам України), які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку (при цьому враховуються діти усиновлені в установленому законом порядку) передбачено встановлення пенсії за особливі заслуги перед Україною (далі - пенсії за особливі заслуги) у вигляді підвищення до основної пенсії.

З 1 січня 2014 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною». Відповідно до внесених змін право на надбавку за особливі заслуги передбачено батькові, якщо у разі смерті матері або позбавлення її батьківських прав виховання п’ятьох і більше дітей до досягнення ними шестирічного віку здійснювалось батьком.

Які документи необхідні для призначення пенсії за особливі заслуги перед Україною?

Для призначення пенсії особі, яка має особливі заслуги перед Україною потрібні:

копії документів, що підтверджують такі заслуги для матерів, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку – це копії свідоцтв про народження дітей;

копія сторінки паспорта із зазначенням прізвища, імені та по батькові особи українською мовою;

для призначення пенсії членам сім’ї померлої особи, яка мала особливі заслуги перед Україною:

копії документів, що підтверджують такі заслуги;

копія сторінки паспорта із зазначенням прізвища, імені та по батькові члена сім’ї особи українською мовою;

копія свідоцтва про смерть особи;

документи, що підтверджують родинні стосунки з особою (копії свідоцтва про шлюб, свідоцтва про народження дітей, рішення суду про встановлення родинних стосунків. 

Який розмір підвищення до основної пенсії?

Надбавка до пенсії багатодітним матерям передбачена ст.1 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною», якою визначено, що така надбавка встановлюється матерям, які народили і виховали до шестирічного віку п’ятеро або більше дітей. Розмір надбавки визначається в кожному окремому випадку Комісією зі встановлення пенсій за особливі заслуги при облдержадміністрації – в залежності від кількості дітей від 35% до 40% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. У разі присвоєння багатодітній матері звання «Мати-героїня» розмір надбавки цією ж Комісією перераховується у розмірі 40% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Чи зменшується пенсійний вік для багатодітних матерів?

Відповідно до п. 3 Прикінцевих положень Закону про пенсійне страхування тимчасово, до прийняття відповідного закону, жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років та за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.

За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання п’ятьох або більше дітей чи дитини-інваліда здійснювалося батьком, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років та за наявності не менше 20 років страхового стажу.

Згідно з п. 2 Прикінцевих положень Закону про пенсійне страхування пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на  пільгових умовах, здійснюється за окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди вищезазначеним особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом про пенсійне забезпечення.

А які особливості пенсійного забезпечення сільських жінок, чи вони існують?

Відповідно до пп. «ж» ст.13 Закону про пенсійне забезпечення право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах мають жінки, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятеро і більше дітей (у тому числі усиновлених), незалежно від віку і трудового стажу згідно з Порядком № 244.

Факт роботи жінки у сільськогосподарському виробництві підтверджується трудовою книжкою. Право на пенсію на пільгових умовах мають жінки, зайняті на постійній роботі у сільськогосподарському виробництві у колгоспах, державних господарствах, міжгосподарських підприємствах, кооперативах, орендних колективах, а також у селянських (фермерських) та інших господарствах, незалежно від форм власності та господарювання.

Працівники, зайняті на роботах у колективних сільськогосподарських підприємствах або зайняті як робітники у радгоспах, на підсобних сільськогосподарських підприємствах заводів, фабрик, відгодівельних пунктів, птахофабрик, кінних і племінних заводів, що виробляють сільськогосподарську продукцію, також вважаються працівниками сільськогосподарського виробництва.

Ця пенсія призначається незалежно від віку жінки та наявного трудового стажу.

Основною умовою є наявність не менше ніж п’яти  дітей, остання дитина з яких має досягти 14-річного віку, і те, що на час звернення за призначенням пенсії жінка обов’язково повинна бути зайнята на постійній роботі у сільськогосподарському виробництві.

Слід зазначити, що таку пенсію не може бути призначено батькові, який працює у сільському господарстві, оскільки ця норма застосовується лише для матерів.