Т.Сакара та С.Тилик вітають новостародубцівЩороку 5 грудня для жителів Нового Стародуба - надзвичайно хвилюючий та радісний день. Адже саме цього дня вони святкують чергову річницю визволення свого села від німецьких загарбників.

Цього року ця дата виявилася особливо урочистою - ювілейною, адже з дня визволення минуло вже 70 років.

Привітати новостародубців та вшанувати пам’ять загиблих воїнів, що захищали нашу землю, приїхали голова районної державної адміністрації Тамара Сакара, голова районної ради Світлана Тилик, заступники голови райдержадміністрації Тетяна Панета та Сергій Лукашов, голова районної організації ветеранів України, учасник бойових дій в Афганістані Олег Гіюк. Вони тепло привітали присутніх зі святом та від щирого серця побажали всім мирного неба, світлого майбутнього для дітей, добробуту та щастя в сім’ях. 

Не будь байдужим.Благодійна акція «Разом – заради добра», покликана зібрати кошти для створення гемодіалізної зали в обласній лікарні. Орієнтовна вартість проекту – 500 тис. гривень.

В області близько 150 тяжко хворих на ниркову недостатність, які потребують діалізного супроводу (за даними реєстру).

На жаль, нині таку, доволі затратну поцедуру, можуть отримувати лише 77 жителів області. Аби забезпечити можливість усім, хто потребує діалізної допомоги, необхідно не лише кошти (до 20 млн. грн. на рік), а й відповідні умови.

Варто зазначити, що зараз гемодіалізні ліжка знаходяться у палатах відділення інтенсивної терапії обласної лікарні, що значно ускладнює роботу медичного персоналу, а також впливає на якість процедури для самих хворих.

керівники району та Петрівський сільський голова в гостях у В.Мороза.Днями голова райдержадміністрації Т.Сакара, її заступник Т.Панета у супроводі Петрівського сільського голови Н.Лепської відвідали активного учасника районної організації ветеранів України, воїна-афганця Валерія Мороза, аби привітати його з Днем Збройних Сил України. 

Валерій Михайлович – бойовий льотчик. Після закінчення Саратовського вищого авіаційного училища льотчиків проходив службу в Читинській області, воював у Афганістані, пізніше служив у групі Радянських військ на території НДР, а після здобуття Україною незалежності проходив службу в м. Первомайську на посадах старшого льотчика, командира ланки, заступника командира військової частини, льотчика-інструктора І класу. 

В.Мороз розповів про військову службу, показав гостям цікавий слайд-фільм. Посадовці побажали йому здоров’я і благополуччя, висловили вдячність за активну життєву позицію та участь у військово-патріотичному вихованні молоді.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімку: керівники району та Петрівський сільський голова в гостях у В.Мороза.

в гостях у ветерана керівники району та Петрівської сільської ради.Іван Романович Копійка народився 1921 року у Петровому. Закінчивши школу, пішов працювати у колгосп ім. Шевченка (був тоді такий у п’ятому десятку) трактористом. Так, працюючи на полі, почув звістку про війну. Спочатку з хлопцями хотіли тікати на тракторах, щоб їх де-небудь приховати, але не встигли – фашист уже сунув лавиною. Тож усі призвані хлопці й чоловіки направилися до військкомату у П’ятихатки. Там їм видали гвинтівки, вивели в поле, показали як  користуватися зброєю, та розподілили по дивізіях. Іван потрапив у 189 гвардійську дивізію. За Тернами, біля підніжжя гори Баби, ще необстріляні новобранці змушені були  прийняти свій перший бій. Багато їх там тоді полягло…

В трудовій біографії нашого району, який відзначає цього року 90-літній ювілей, були роки, коли Петрівська інкубаторна станція займала перше місце в області.

Вшановуючи пам’ять неординарного зоотехніка – директора інкубаторської станції Кирила Степановича Волошина, завідуючої інбукаційним цехом з 20-літнім стажем Лідії Федорівни Чирви та старшого оператора Антоніни Іванівни Шарової, пропонуємо увазі читачів передрук фоторепортажу «Майбутні птахоферми».

Репортаж був надрукований районкою в  середині 80-х років минулого століття.

сільський голова Микола Платошин вручає грошову винагороду Володимиру Угнічу за порятунок дітей під час пожежіНа території Іскрівської сільської ради діє одразу кілька сільгосппідприємств, та найбільш активну участь у громадському житті села беруть ПСП «Віза – Агро»,  ПП «Вибір», СВГ «Катрич» та «Валентина», які очолюють Людмила Замула, Левон Цандеков, Юлія Катрич та Олександр Шостак. Вони постійно допомагають у вирішенні нагальних потреб соціального характеру, при цьому завжди надаючи  пріоритет школі та дитячому садочку. Цього року з ініціативи Людмили Замули були започатковані  учнівські стипендії випускникам за високий рівень знань та активну участь у шкільному житті. Першими стипендіатами стали: Віталіна Колодяжна, Юля Осипенко та Іван Абиякий, а ще  сільгоспвиробники подарували школі ноутбук та відеокамеру.

члени журі та гості святаМи, нинішнє покоління, повинні віддати шану героям, завдяки яким майорить сьогодні синьо - жовтий прапор свободи в нашій державі.  Українські юнаки повинні усвідомлювати, що, проходячи службу в армії, вони стають захисниками своїх матерів, сестер, коханих дівчат, рідного села чи міста, де проходило дитинство чи юність.

Ми щасливі, що народилися й живемо на чудовій, мальовничій землі, в нашій Україні. Тут жили наші діди, прадіди, тут живуть наші батьки, тут корінь роду українського, що сягає сивої давнини. І де б ми не були, відчуваємо поклик рідної землі.

За оперативними даними станом на 01.12.2013року в районному центрі зайнятості статус безробітного мали 841 громадянин, з них 434 жінки, 357осіб - молодь у віці до 35 років. 

З початку року до центру зайнятості за сприянням у працевлаштуванні звернулися 1024 особи.

Станом на 01.12.2013 р. в базі даних центру зареєстровано 26 вакантних місць, у тому числі 9 - для робітників, 15- для службовців, 2 вакансії для осіб , які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки.

учасники заходуДнями, на виконання нових соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича та в рамках щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, спільно з Центром дитячої та юнацької творчості, при школі лідерів Центру проведено тренінгове заняття з учнівською молоддю «Що ми розуміємо під насильством?», яке мало на меті закріпити і поглибити знання юнацтва про права людини, про насильство та його види; формувати навички правомірної поведінки, вміння самостійно приймати рішення, відстоювати власну думку; виховувати толерантність у ставленні до людей.

Головний спеціаліст центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ірина Лугова обговорила з учасниками тренінгу форми та види насильства. Кожен мав можливість висловити свою думку та погляд на проблему, а також запропонувати шляхи її вирішення. Окрім того, Ірина Іванівна ознайомила присутніх із законодавчою базою щодо захисту від насильства.

Оксана СТУЛІЙ, директор районного центру

За оцінками Міжнародного центру ООН із запобігання злочинності, проблема транснаціональної злочинності, пов’язаної з торгівлею людьми, має глобальний характер (її грошовий обіг становить 8-10 мільярдів доларів на рік) і стоїть на третьому місці після незаконної торгівлі зброєю та наркотиками. Саме тому правоохоронці називають злочини, пов’язані з торгівлею людьми, найбільш прибутковими. Як свідчать факти, торговці людьми найчастіше використовують найвразливіші верстви населення, переважно — жінок і дітей, з метою сексуальної експлуатації, використання в порнобізнесі та експлуатації праці. Як правило, злочин починається з того, що торговці людьми пропонують своїм майбутнім жертвам привабливі можливості для працевлаштування за кордоном. У багатьох випадках особа дізнається про фальшиву природу цих домовленостей лише після своєї появи в країні призначення, коли в неї відбирають паспорт, вдаються до фізичного та психічного насильства щодо неї, вимагають відробити гроші, витрачені на оформлення документів, віз та проїзних квитків. Згодом залежність жертви посилюється за схемою наперед сфабрикованих боргів, до яких зараховують суми грошей, що їх витратив власник борделю на незаконне придбання, проживання, харчування та продовження терміну її перебування на території іноземної країни за підробленими візами.

Автори видання New Scientist у своєму матеріалі під назвою «Від бігу ти розумнішаєш» радять читачам займатися аеробікою. Посилаючись на наукові дослідження впливу занять спортом на роботу головного мозку людини, вони стверджують, що інтенсивні заняття аеробікою сприяють ясному й творчому розуму, незалежно від віку та стресів.

Автори видання зібрали думки різних вчених щодо найефективніших способів оновлення людського мозку. Саме аеробіку вони називають найбільш важливим способом підтримання ясного й творчого розуму на противагу силовим вправам, вправам на витяжку та йозі.

Щоб мати ясну голову та міцну психіку на старості років, краще замінити цукор на мед. Експерименти з тваринами, проведені новозеландськими вченими, дозволили дослідникам виявити нові аспекти впливу меду на організм. Виявилося, що цей продукт покращує пам’ять і знижує рівень тривожності.

Протягом року дослідники з Університету Ваїкато у Гамільтоні тримали пацюків на  дієтах з різними джерелами глюкози: одна група гризунів вживала мед, інша — сахарозу, а третю годували продуктами, що не містять цукру.

Плоди тропічних фруктових дерев мають безліч цілющих властивостей. Серед цих фруктів американські медики виявили найсильніший антиканцероген. За словами експертів, його вживання може дати ефект навіть потужніший, ніж хіміотерапія.

Тропічна рослина соу-сеп або гуанабана відома також під іншими назвами — сметанне яблуко, гравіола і аннона колюча. Безліч проведених лабораторних тестів показують, що плоди гуанабаниі їхній сік здатні неймовірно ефективно боротися з раковими клітинами.

Шановні жителі Петрівського району!

14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. 

В районі заплановано проведення низки заходів, приурочених цій даті: відвідування сімей загиблих, померлих, тяжкохворих учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, експозиції та книжкові виставки «Чорнобильська трагедія» в шкільних бібліотеках, уроки пам’яті, уроки мужності, лекції, тематичні бесіди з учнями загальноосвітніх шкіл в навчальних закладах, а також зустрічі керівництва району та учнівської молоді з ліквідаторами наслідків аварії на ЧАЕС.

Запрошуємо всіх бажаючих взяти участь у поминальній літургії по загиблих та померлих ліквідаторах наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, яка відбудеться 13 грудня 2013 року о 12.00 в Свято-Покровському храмі смт Петрового.