В трудовій біографії нашого району, який відзначає цього року 90-літній ювілей, були роки, коли Петрівська інкубаторна станція займала перше місце в області.

Вшановуючи пам’ять неординарного зоотехніка – директора інкубаторської станції Кирила Степановича Волошина, завідуючої інбукаційним цехом з 20-літнім стажем Лідії Федорівни Чирви та старшого оператора Антоніни Іванівни Шарової, пропонуємо увазі читачів передрук фоторепортажу «Майбутні птахоферми».

Репортаж був надрукований районкою в  середині 80-х років минулого століття.

 

Разом з директором К.С.Волошиним витираємо взуття на вологому дезкилимкові, заходимо в тамбур. Як завжди, за дверима праворуч чути багатоголосий писк: там брудер. Яскрава лампа осяває робоче місце зоотехніка Л. В. Тороп. Спекою, вологістю і специфічним запахом дихнув інкубаційний цех. Всюди чисто, свіжою фарбою вилискують інкубаторні стіни. Килимові доріжки приглушують кроки операторів, зайнятих буденними клопотами. Словом, ніяких зовнішніх ознак того, що колектив станції продовжує утримувати першість в області.

— Сьогоднішні показники — це результат ретельної підготовки, — пояснює К. С. Волошин. — Як тільки закінчився попередній сезон, наші оператори, помічники, електрик та інші працівники взялися за ремонтні роботи. Поки готували обладнання, приміщення очистили, продезінфікували, де потрібно, побілили вапном, пофарбували стіни й стелю. Багато попрацювала зоотехнічна служба, щоб в колгоспах підготувати «теплий прийом» для молодняка.

Теплий — в прямому і переносному значенні. В деяких господарствах немає спеціальних приміщень, де можна було б застосувати типові брудерні установки. Довелося відповідно до конкретних умов застосовувати різні способи обігріву (іноді й комбіновані), - щоб зберегти молодняк.

У перші дні нового року колгоспи одержали курчат. Наприклад, в «Жовтневу перемогу» взяли 5000, з них 3250 відсортованих. Таких же курочок одержали також колгоспи «III Інтернаціонал», «Родина», імені Петровського, імені Карла Маркса, імені 50-річчя Жовтня. Кожен — не менше 2000. Понад 31 тисячу одержав за першу декаду січня спецгосп «Дружба».

Зараз важко знайти керівника господарства, який би неохоче брав ранній молодняк. Адже січневі курочки вже в червні — липні починають нестися. Навіть якщо частина з них загине, а з тих, що залишаться, нестиметься 60 - 70 процентів,  то й в цьому разі буде понад 20 тисяч яєць щодня.

Директор називає тих, хто виборював першість. Це Л. Ф. Чирва, яка понад 20 років очолює колектив інкубаційного цеху (вгорі справа). Протягом дня її можна бачити на станції скрізь. Лідія Федорівна допоможе і розвантажити ящики з яйцями, і відпустити курчат, навідається в брудер і до чергового оператора. І, звичайно ж, як спеціаліст, слідкує за температурним режимом, веде журнал біологічного контролю.

В цьому році вперше широко застосовано сортування курчат по статі. Відмінно справляється з обов’язками зоотехнік-селекціонер Л. В. Тороп, яка ще недавно працювала оператором (вгорі зліва). Успішно навчається на 5 курсі заочного відділення зооветтехнікуму. Завдяки турботам Любові Володимирівни є можливість уникнути скупченості в брудерах, створити кращі умови для майбутніх  несучок.

Добре справляється з обов’язками старший оператор Антоніна Іванівна Шарова (внизу зліва). Як досвідчену працівницю її призначено заступником завідуючої інкубаційним цехом.

Лідію Миколаївну Кислицю приймали на роботу тимчасово, на сезон. Привернула увагу старанністю,  уважністю,  почуттям відповідальності за доручену справу. Тепер працює оператором, досконало вивчила технологію  інкубації (внизу справа).

Директор ще раз підкреслює виняткове значення профілактичної і підготовчої роботи зоотехнічної служби. Якщо в попередні роки в колгоспі «Україна» чимало курчат гинуло, за що окремі працівники діставали стягнення від народних контролерів, то в цьому році тут зберегли 97,6 процента. Набагато краще становище в порівнянні з попередніми роками в цілому по району.

Пташниці району зобов’язалися у другому році п’ятирічки продати державі 7236 тисяч штук яєць. У виконанні завдання значна частка працівників інкубаторно-птахівничої станції. Адже продуктивність ферм починається звідси.

Віктор ВЕНДРОВ.