члени журі та гості святаМи, нинішнє покоління, повинні віддати шану героям, завдяки яким майорить сьогодні синьо - жовтий прапор свободи в нашій державі.  Українські юнаки повинні усвідомлювати, що, проходячи службу в армії, вони стають захисниками своїх матерів, сестер, коханих дівчат, рідного села чи міста, де проходило дитинство чи юність.

Ми щасливі, що народилися й живемо на чудовій, мальовничій землі, в нашій Україні. Тут жили наші діди, прадіди, тут живуть наші батьки, тут корінь роду українського, що сягає сивої давнини. І де б ми не були, відчуваємо поклик рідної землі.

 

Українська армія! Шлях її утворення та формування такий же непростий, як і становлення самостійної держави Україна.

 голова районної громадської організації ветеранів Афганістану М.Кисіль вручає нагороду командиру відділення - переможця конкурсу - Валерію СемеховуЗ нагоди Дня Збройних Сил України в Петрівському НВК пройшов традиційний конкурс «Живи по уставу – здобудеш честь і славу», у якому взяли участь хлопці 10-11 класів. На свято запросили заступника голови райдержадміністрації Тетяну Панету, учасників бойових дій в Афганістані Віктора Побігушка, Олега Гіюка, Анатолія Іщенка, Володимира Кравченка, Івана Рапасія, Миколу Кисіля, Віктора Зайця, Миколу Кінішенка та Олександра Тюпіна. Останні четверо стали членами журі. 

До присутніх звернулася Тетяна Панета:

- Довгим і тернистим шляхом йшла Україна до дня своєї самостійності. Багато випробувань та негараздів випало на долю українців у боротьбі за свободу та незалежність. І завжди в цій боротьбі поруч із народом йшов воїн-солдат.

У Конституції України сказано, що служба в Збройних Силах України, захист Вітчизни, її незалежності та територіальної цілісності - почесний обов’язок кожного молодого громадянина. І ми віримо, що наші хлопці і юнаки з честю виконуватимуть свій обов’язок перед Батьківщиною, і що наше українське небо буде мирним і безхмарним!

Розпочалися змагання з демонстрації стройової підготовки – марширування, стройової пісні. Далі учасники кожного відділення, яких було п’ять, на швидкість одягали протигаз, віджималися, стріляли по цілях з пневматичної гвинтівки, перетягували канат. У напруженій боротьбі їх підтримували уболівальники, а між конкурсами підбадьорювали співаки, виконуючи тематичні пісні.

один із етапів конкурсу - перетягування канатуЗ вітальним напутнім словом до присутніх звернулася депутат районної ради Оксана Кисіль: «Традиція вшановувати захисників Батьківщини зародилася ще у ХХ ст. У цей час особливо чествували і вітали людей в погонах, бійців діючих армій: офіцерів та солдат. Згодом стали вітати і чоловіків, які відслужили у армії, пізніше жінки та дівчата стали вітати взагалі всіх хлопців та чоловіків. Ця традиція живе до сьогоднішнього дня.

Я хочу, щоб ви усвідомили ціну прекрасного мирного життя, яке для вас завоювали відважні солдати. І не дай вам Бог пережити часи страшного лихоліття! 

Покликом кожного юнака повинні стати мужність, відвага та сміливість, щоб вони доблесно могли завжди захистити свою родину та свою державу».

Отож за підсумками змагання члени журі назвали переможців та призерів: відділення 10-а класу посіло у змаганнях 4 місце, 10-б та 11-в розділили 3 місце, 11-б – друге, а переможцями стало відділення 11-а класу.

Всі учасники нагороджені грамотами. Голова журі, голова районної організації ветеранів Афганістану Микола Кисіль грамотами спілки нагородив переможців конкурсу, вчителя початкової військової підготовки Василя Кампо та педагогічний колектив НВК за відмінне військово-патріотичне виховання юнаків у закладі. Він також подарував у спортзал гандбольний м’яч з підписами учасників бойових дій в Афганістані, кількох депутатів районної ради та депутата обласної ради В.Вінницького.

Свято закінчилося напутніми словами ведучої – вчителя-організатора закладу Олени Рябової:

Український хлопче - майбутній солдат,
Очима історії ти поглянь назад,
Бо багато крові пролилось колись,
Щоби твої мрії сьогодні збулись.
Будь же гідний, хлопче, пам’яті такої,
Знай, що Батьківщину треба захищати,
І в час небезпеки, як хоробрий воїн,
Відзовись, як кличе Україна мати!

Валентина РЯБОКОНЬ.

На знімках: члени журі та гості свята; один із етапів конкурсу - перетягування канату; голова районної громадської організації ветеранів Афганістану М.Кисіль вручає нагороду командиру відділення - переможця конкурсу - Валерію Семехову.