Зірка пам’яті

юні волонтери та посадовці разом з І.П.Заудальським зробили фото на згадкуУ повсякденному житті ми все частіше чуємо слова «волонтер», «волонтерство». Нині під волонтерством розуміють діяльність на основі доброї волі. Без будь-якого примусу люди діють на благо суспільства, керуючись у своїх вчинках власним бажанням і намагаючись бути максимально корисним. У свій вільний час вони, наприклад, збирають пожертви, об’єднують навколо себе однодумців, захоплюючи їх цікавою справою, беруть участь у реалізації соціальних проектів і програм, створюють волонтерські організації для вирішення проблем, які хвилюють громаду. Цим самим вони приносять користь людям і суспільству загалом.

Т.Сакара вручає нагородуУ першу неділю листопада ми вшанували людей, на яких покладена дуже відповідальна місія: втілення в життя соціальних ініціатив Президента України – День працівників соціальної сфери. З цієї нагоди минулої п’ятниці в сесійній залі районної ради пройшов захід у форматі концерту-вітання, в якому взяли участь представники і ветерани установ, причетних до соціальної роботи.

Голова райдержадміністрації Т.Сакара, вітаючи учасників заходу, зізналася, що їй дуже добре відома вся складність і відповідальність цієї роботи, адже і сама віддала їй чимало сил. 

- Ви супроводжуєте людину впродовж усього життя – від її народження до останнього подиху. Тож головними рисами характеру кожного з вас є людяність, чуйність, небайдужість до людських проблем, - наголосила  Тамара Вікторівна.


До 90-річчя утворення Петрівського району

(Продовження. Поч.  у 80, 81)

Олександр ТаранецьПісля звільнення Петрівщини від німецьких окупантів, після довгого шляху до Перемоги почалася активна відбудова селища. Поряд з загальною розбудовою в господарствах району першочергова увага приділялася матеріально-технічній базі культури і освіти. У всіх населених пунктах будуються клуби, Будинки культури, школи. 

Петрівській середній школі працювали Захарченко Яків Кирилович, сім’я Педанів – Володимир Семенович і Ганна Григорівна, - Барбара Віра Семенівна, Підріз Олександр Мусійович, Кравцова Ксенія Антонівна, сім’я Ганжів – Іван Олександрович та Олександра Михайлівна, Лідія Дорофійовна Ярмола (Музикіна), сім’я Вдовенків – Михайло Дем’янович і Марія Яківна та багато інших. Ці вчителі свою трудову діяльність починали з «лікнепів» - (ліквідація неписьменності), учили ще в далеких 20-х – 30-х роках ХХ століття доросле населення, а потім, 60-х – 70-х роках того ж ХХ століття, вже в свою мудрість передавали внукам тих, хто закінчував «лікнепи».

У 90-літній історії нашого району є ще одна ювілейна дата, від якої розпочався новий курс і бурхливий розвиток нашого краю. 50 років тому, в січні 1963 року, Петрівський район вийшов зі складу об’єднаного Олександрійського виробничого управління і знову став самостійним адміністративним формуванням. У тому ж році Петрове отримало статус селища міського типу.

У перші дні нового року було сформовано управління сільського господарства, головним інженером якого став Григорій Данилович Аришака - досвідчений інженер-механік, готовий запропонувати або підтримати раціоналізаторські пропозиції, відмінний організатор, інтелектуал, людина з різноплановими інтересами, цікавий і веселий співрозмовник. Пригадується, як його дотепні кпини стосовно несумлінного працівника впливали на того дієвіше, ніж будь-які суворі стягнення.

учні 6 та 9 класу Балахівської ЗОШ І-ІІІ ст.. допомагають Даценку Івану МарковичуДитинство... Скільки незабутніх років ми проводимо у школі! Це наша друга домівка. Тож кожен мріє, щоб у ній  було тепло і затишно, надійно і спокійно. Цей затишок у школі створюють учні, вчителі, інші працівники. 

Я люблю свою школу. Люблю вранішній спів дзвоника, який скликає учнів на уроки до світлих просторих класних кімнат. 

Люблю перерви, на яких можна  збігати до бібліотеки, до  їдальні. Ох, ця їдальня! Які  там смачні страви! 

Люблю цікаві уроки літератури, цікаві задачі з математики. У нашій школі дружний колектив учнів та вчителів. Щороку проходить багато турнірів, конкурсів, олімпіад, змагань... А ще ми активні учасники євроклубу «Промінь Європи», на ньому ми знайомимося з історією, звичаями, традиціями країн Європи, вчимося бути толерантними,  милосердними.

Кухарі Ірина Кравченко та Інна Щербина, шеф-кухар Валентина Шепільова, комірник Тетяна Каструбіна, підсобний робітник Тетяна Стукалова.У Петровому вже тридцять перший рік працює дошкільний навчальний заклад „Рудана”.

Тридцять років… Багато це чи мало?.

За цей час заклад виховав більше двох тисяч дітей, які стали гідними громадянами нашої України. Ми пишаємося тим, що наші перші вихованці водять своїх дітей саме до нас, у свій рідний дитячий садок.

У дошкільному закладі працюють творчі ініціативні люди, які віддають дітям часточки своїх сердець, дарують тепло, ласку, турботу.

Новий навчальний рік у дошкільному закладі № 1 «Рудана» набирає обертів. Відремонтовані зусиллями батьків та працівників садочка групи радують малюків своїм затишком. Нові ігрові зони та посібники, придбані завдяки благодійній допомозі батьків, не дають сумувати дітям. Змістовно проходить навчально-виховний процес під керівництвом досвідчених педагогів та сяють чистотою завдяки невтомній праці помічників вихователів та техперсоналу приміщення ДНЗ.

Але не менш важливим за професійну діяльність для робітників дитсадка є мікроклімат у колективі та соціально-побутова складова їх роботи. І якраз із цим питанням працівники «Рудани» часом бувають залишені наодинці. Водночас усім добре відомо про те, що з якими думками та у якому настрої трудяться працівники, а тим паче ті, від яких залежить виховання дитини, така буде і віддача та ставлення до своїх обов’язків. Свої проблеми і негаразди намагаємося вирішувати самотужки, хоч інколи потребуємо поради і допомоги. Таким постійним «рятівним колом» для нас стала підтримка голови районної ради Світлани Олександрівни Тилик, яка не один рік пропрацювала у нашому колективі. Завдяки їй ми мали змогу зустрітися з керівниками району, депутатами, спонсорами. Світлана Олександрівна змогла переконати їх, що саме нашому садочку, як нікому, потрібна шефська турбота та благодійна допомога. І це не залишилося пустим звуком.

виставка зброїЗ нагоди 69-ї річниці визволення України та 70 -ї річниці початку  визволення нашого району від німецько-фашистських загарбників, в районі організовано проведення низки заходів.

Зокрема, у фойє приміщення районної ради було розгорнуто виставку: «Наша зірка пам’яті не згасає», яка поєднала в собі чотири сегменти: виставку дитячих малюнків «Тих днів не змеркне слава», фотовиставку «Ми пам’ятаємо, ми гордимося», виставку робіт ветеранів праці «Душею молоді завжди» та виставку зброї Перемоги «Знати, щоб пам’ятати» (копію Прапора Перемоги, який був здійнятий 1 травня 2013 року на будівлі рейхстагу в м. Берліні, пістолет-кулемет Шпагіна ППШ-41, ручні гранати РГД-33, Ф-1, ГГД-5 та інше). Виставка користувалася великим попитом у відвідувачів.

Цими днями в літературному житті Петрівщини відбулася ще одна значуща подія: в Кіровоградському Центрально-Українському видавництві вийшла з друку чергова збірочка сонетів нашого земляка Григорія Ліщенюка, яка, безумовно, стане справжнім подарунком для істинних поціновувачів високого поетичного слова. Як відомо, «Сорокоуст» (а саме таку назву носить книжечка) – це щоденне молитовне поминання на протязі сорока днів у ході Літургії, що здійснюється священнослужителями в Православній церкві. Однак в даному разі цикл поетичних творів, хоча й витриманий у форматі своєрідної молитви за долю людства, за долю рідної України, - насправді має значно глибший, філософський підтекст. Як зазначає у передмові до збірки інший відомий майстер художнього слова – поет Левко Воловець: «…автор не обмежується змалюванням природи і свого настрою, сердечних поривів та душевних терзань. Адже навколишній світ сповнений значними подіями і великими людьми, про яких не тільки можна, а й треба писати. У світі панують добро і зло, правда й кривда, чесність і безчестя, людяність та заздрість. А все, що є у навколишньому житті, має знайти своє місце в літературі, тим більше – в поезії…». Ще один висновок Л.Воловця в оцінці цієї збірочки, можливо, й надто категоричний, але теж такий, що з ним важко сперечатися: «У вовчому суспільстві й закони вовчі. А для такого суспільства найбільшими ворогами є християнська віра і самостійна думка людини. Тому ж, хто не відрікся від Христової віри, залишається молитися «до загратованої рами». Отже молитва в тюремній безвиході як єдина надія й засіб утвердження власної гідності. Молитва за спасіння душі. Так Григорій Ліщенюк показує всеосяжну роль молитви в людському житті, і тому його «Сорокоуст» можна з повним переконанням вважати достойною молитвою за наш народ і гноблену віками, але не скорену Україну».

«Разом знайдемо правильне рішення!», - такий головний девіз роботи Консультаційного центру Управління ДСНС в області. Центр відкрився не так давно, але вже активно приймає відвідувачів. 

І, варто сказати, жоден з них не залишив установу, не отримавши вичерпної інформації в питаннях, які безпосередньо стосуються компетенції Держслужби з надзвичайних ситуацій. 

Тому кожен, хто потребує допомоги, її отримає. І для цього не потрібно записуватись у чергу або шукати, у якому саме кабінеті нададуть вичерпні відповіді. 

Районний відділ управління ДСНС України у Кіровоградській області оголошує конкурс на кращу вишивку атласними стрічками з тематики безпеки життєдіяльності. Конкурс триватиме з 11 листопада по 9 грудня 2013 року. Переможець конкурсу буде нагороджений цінним подарунком.

Роботи надсилайте за адресою: смт Петрове, вул. Філатова,31

В’ячеслав Бакун, командир відділення ДПРЧ-32 У ДСНС у Кіровоградській області

 

Працівниками служби дільничних працівників міліції спільно з владою району здійснюється постійна робота з профілактики вчинення на території району насильства в сім’ях. Здійснюється роз’яснювальна робота серед населення щодо поведінки під час неправомірних дій одного із членів родини. Всі порушники ставляться на облік в Петрівському РВ УМВС, та за протягом року, з дня вчинення правопорушення здійснюється контроль та робота щодо недопущення повторних проявів неправомірного поводження у родині. З початку року працівниками Петрівського РВ УМВС складено понад 100 (!) адміністративних протоколів, а порушників притягнуто  до адміністративної відповідальності, 20 з яких отримали за свої вчинки адміністративний арешт, а 70 сплатили штрафи на користь держави. 

На території держави в період 01 по 30 листопада 2013 року проводиться загальнодержавна оперативно-профілактична операція «Місячник добровільної здачі незареєстрованої зброї, спеціальних засобів, бойових припасів та вибухових матеріалів».

В даний період громадяни, які мають незареєстровану вогнепальну зброю, спеціальні засоби, бойові припаси чи вибухові матеріали, мають можливість здати їх до Петрівського РВ УМВС, при цьому вони, згідно чинного законодавства України звільняються від кримінальної та адміністративної відповідальності.