Зірка пам’яті

юні волонтери та посадовці разом з І.П.Заудальським зробили фото на згадкуУ повсякденному житті ми все частіше чуємо слова «волонтер», «волонтерство». Нині під волонтерством розуміють діяльність на основі доброї волі. Без будь-якого примусу люди діють на благо суспільства, керуючись у своїх вчинках власним бажанням і намагаючись бути максимально корисним. У свій вільний час вони, наприклад, збирають пожертви, об’єднують навколо себе однодумців, захоплюючи їх цікавою справою, беруть участь у реалізації соціальних проектів і програм, створюють волонтерські організації для вирішення проблем, які хвилюють громаду. Цим самим вони приносять користь людям і суспільству загалом.

У ці дні в кожному домі віддають данину шани й поваги тим, хто в лиху годину Великої Вітчизняної війни мужньо боронив рідну землю. Захисників Вітчизни вшановує вся Україна. 4219 жителів Петрівського району зі зброєю у руках воювали з фашизмом у роки Великої Вітчизняної війни. Петрове стало першим районним центром Кіровоградщини, визволеним Радянською Армією від німецько-фашистських загарбників. Сталося це 21 жовтня 1943р. А  за рік, 28 жовтня 1944 р., було визволено всю нашу Україну.

З метою забезпечення всенародного вшанування та увічнення героїчного подвигу захисників Вітчизни, які відстояли свободу і незалежність Батьківщини, зважаючи на необхідність посилення уваги суспільства до потреб ветеранів війни, поліпшення їх соціального захисту у липні 2010 року було започатковано проект губернатора Кіровоградської області С. Ларіна «Зірка пам’яті».

Цими днями у приміщенні ЦДЮТ відбулося засідання круглого столу за підсумками роботи волонтерських загонів по проекту «Зірка пам’яті». 

В залі зібралися найактивніші представники волонтерських загонів шкіл району, які реалізовують даний проект на місцях та надають посильну допомогу ветеранам.

На захід були запрошені заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета, начальник відділу інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю Тетяна Волощенко, начальник відділу молоді та спорту Яна Лівак, голова районної організації ветеранів України Олег Гіюк, начальник відділу освіти Григорій Москалець та ветеран Великої Вітчизняної війни Іван Павлович Заудальський.

Засідання відкрила заступник директора ЦДЮТ Наталія Дементьєва: «На долю старшого покоління випало суворе випробування Великою Вітчизняною війною. Перемога кувалася безприкладною мужністю та героїзмом визволителів України від фашизму. За свободу і незалежність нашої держави віддали життя мільйони співвітчизників. Ми в неоплатному боргу перед захисниками Батьківщини. Низький уклін нині живим ветеранам війни. З кожним роком, на жаль, їх стає все менше й менше. Тож наш обов’язок і справа честі — виявляти постійну турботу і увагу до ветеранів та пенсіонерів».  

До присутніх звернулася Тетяна Панета: «У пам’яті сьогоднішніх і майбутніх нащадків назавжди збережуться подвиги багатьох поколінь воїнів-захисників, їхня безмежна відданість і любов до рідної землі, мужність та героїзм. Діти й онуки, наступні покоління ніколи не забудуть ветеранів, завжди будуть пишатися їх духовною величчю, високою моральною силою, бо вони для нас – приклад стійкості і оптимізму, любові до рідної землі і служіння народу». Тетяна Григорівна привітала усіх присутніх з річницями визволення Петрівського району та України та подякувала волонтерам за їх корисну й потрібну роботу.

Тетяна Волощенко роз’яснила дітям значення акції «Зірка пам’яті», підкресливши, що ідея її започаткована у 2010-му році, а головні завдання і на сьогодні залишаються актуальними. Успішне втілення цього проекту дасть можливість забезпечити достойний соціальний супровід учасників Великої Вітчизняної війни. 

Представники волонтерських загонів прозвітували про роботу, яку проводять, про допомогу ветеранам Великої Вітчизняної війни, пошукову роботу та догляд за братськими могилами. 

З діяльністю пошукового загону дорослих, які займаються встановленням осіб знайдених останків радянських воїнів у районі та їх перепохованням, ознайомив молоде  покоління  Олег Гіюк.

Своїми спогадами про ті далекі та нелегкі часи поділився з юними волонтерами Іван Павлович Заудальський. Пізнавальною та цікавою стала його розповідь, яка залишила у серцях дітей глибокий слід. Тож усі вони висловили вдячність за подвиг, який мільйони радянських солдатів здійснили у роки тієї жахливої війни. Вони разом з дорослими побажали ветеранові здоров’я і енергії, мирного неба: «Дякуємо вам, шановний Іване Павловичу, за ваш подвиг, який ви разом зі своїми товаришами здійснили в роки війни, захищаючи нашу країну, щоб ми, майбутні покоління, могли жити в мирі».

Волонтери планують і надалі опікуватися тими, хто пережив пекло війни. Адже стареньким потрібна не лише допомога, а й спілкування. До того ж, їхні розповіді – це практично безцінні свідчення безпосередніх очевидців тих подій. 

Валентина РЯБОКОНЬ.

На знімку: юні волонтери та посадовці разом з І.П.Заудальським зробили фото на згадку.