Шановні працівники охорони здоров’я Кіровоградщини!

Ви обрали найгуманнішу професію – охороняти здоров’я людини. Тож ми цінуємо вклад кожного медичного працівника, від обласного лікувального закладу – до найменшого сільського ФАПу, у велику і благородну справу розбудови сучасної системи охорони здоров’я.

Розвиток, модернізація медицини в нашій державі – під особливим контролем Президента, і ми переконані, що медичні працівники Кіровоградщини завдяки своєму досвіду і професіоналізму надання медичної допомоги населенню піднімуть на якісно новий рівень.

Ми бажаємо вам міцного здоров’я і енергії, удачі і добра. Нехай ваша нелегка праця буде сповнена вдячністю і добром від людей.

З повагою Андрій НІКОЛАЄНКО, голова обласної державної адміністрації

Микола КОВАЛЬЧУК, голова обласної ради 

 

Медична реформа. Обережно, з користю для людей

Модернізація сфери охорони здоров’я визначена Главою держави пріоритетом у Програмі економічних реформ на 2010-2014 роки та щорічними Національними планами дій з її впровадження.

Кіровоградщина упродовж останніх трьох років на розвиток медичної галузі отримала від держави фінансового ресурсу більше, ніж за всі роки незалежності. Час аналізувати результати і робити висновки.

Саме так закликав голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко усіх причетних до реалізації медичної реформи на території регіону під час апаратної наради в облдержадміністрації.

Керівника області цікавить, як триває процес організації центрів надання первинної медичної допомоги, адже саме вони є ключовими на шляху своєчасного виявлення, а потім вже ефективного лікування захворювання.

На знімку: фрагмент зустрічі з працівниками ЦРЛ.Цього тижня заступник голови районної державної адміністрації Валентина Сибіра провела зустріч з представниками трудового колективу  Петрівської центральної районної лікарні, під час якої йшла мова про перебіг медичної реформи у нашому районі.

Валентина Григорівна висловила переконаність, що реформа спрямована на покращення медичного обслуговування, суттєве поліпшення якості медичної допомоги населенню. Зрозуміло, що немає бездоганних реформ, завжди є «плюси» і «мінуси». Подібна ситуація була й з реформуванням системи освіти, яку спочатку далеко не всі сприйняли  позитивно. Та час показав, що це був вірний крок. Запровадження, зокрема, освітніх округів довело свою ефективність, як і перехід на процедуру зовнішнього незалежного оцінювання замість традиційних екзаменів для абітурієнтів.

На даний час ще немає коштів у необхідних обсягах, належної матеріально-технічної бази для швидкого і ефективного реформування системи охорони здоров’я, але реформа спрямована у майбутнє, на перспективу.

Микола Миколайович ЯновськийСеред представників будь-якої професії є справжні майстри своєї справи, хоча трапляються й випадкові люди. Якщо хтось випадково став продавцем чи бухгалтером - це, звичайно, погано, втім  надто великої біди нам з вами від того не буде. Лихо, коли дитину навчає «випадковий» вчитель, або коли потрапиш до лікаря, який став ним не за покликанням. На щастя, таких одиниці. Більшість лікарів (а мова сьогодні саме про гідного представника цієї професії) присвятили себе служінню людям, адже вірні клятві Гіппократа – моральному статуту людей цієї найгуманнішої місії.

Справжнім взірцем Лікаря за покликанням є Микола Миколайович Яновський.

Як же біжить час! Здається, ще зовсім недавно він прийшов молодим спеціалістом, який тільки розпочинав свою професійну діяльність в Петрівській Центральній районній лікарні, а відтоді вже минуло більше 20 років!

Втім, ловлю себе на неточності – професійну діяльність Микола Миколайович розпочинав не в ЦРЛ.

Оперативні дані

За січень - травень 2013 року Петрівським відділенням Олександрійської ОДПІ Кіровоградської області ДПС забезпечено надходження до зведеного бюджету в сумі 37 млн. 458,9 тис. грн., що на 8,0% більше  відповідного періоду минулого року та на 7,0% від запланованого. З них до місцевого бюджету - 25 млн. 443,4 тис. грн., що на 4,0 % від запланованого.

До державного бюджету надійшло за січень - травень 2013 року 12 млн.015,5 тис.грн., що на 44,2% більше минулорічних надходжень і на 13,7 % від запланованого.

Своєчасно сплачені в повній мірі податки дають змогу своєчасно виплачувати заробітну плату бюджетним організаціям, пенсію пенсіонерам та соціальні виплати.

На знімку: О.Л. Панченко з дружиною.Добрий слід на рідній землі

Третього червня цього року минув рік, як немає з нами ветерана Великої Вітчизняної війни, учасника бойових дій Панченка Олександра Лук’яновича, 1921 року народження, уродженця с. Ганнівки.

Олександр Лук’янович після закінчення школи вступив до фабрично-заводської школи за спеціальністю «слюсар-механік». Працював на транспорті по ремонту вагонів.

Велику Вітчизняну війну розпочав у 10-ій Гвардійській Червонопрапорній дивізії. Звільняв Криворіжжя, Лозоватку, Новий Буг, Кіровоград, Первомайськ, Вознесенськ. Після навчання у сержантській школі був розвідником в розвідбатальйоні, пройшов з боями Бессарабію, Молдавію, Румунію, Угорщину, Чехословаччину на 2 і 3 Українських фронтах.

Після перемоги над Німеччиною був направлений на Забайкальський фронт під командуванням маршала Малиновського, звільняв Порт-Артур.

По закінченні японської війни брав участь у демонтажі електростанції в  порту Дальній.

Естафету прийняла «Трудова слава»

1 квітня 1965 року районна газета, яка до того називалася «Комуніст», вперше вийшла під назвою «Трудова слава». Це був не першоквітневий жарт. Справа в тому, що на найвищому партійному рівні було прийнято рішення, що слово «комуніст» мають право використовувати у своїх назвах лише центральні видання, тож наша районка отримала назву, під якою виходить і до сьогоднішнього дня.

Продовжимо крокувати її сторінками з останнього номера «Комуніста», який вийшов 30 березня 1965 року. На тематичній сторінці «Юна зміна», підготовленій районною радою піонерської організації, було розміщено допис В.Вітренко під назвою «Загін дружних і винахідливих», в якому розповідалося про життя піонерського загону імені Улі Громової Петрівської середньої школи. На рахунку піонерів було багато добрих справ, одна з них – заготівля металобрухту.

перша вчителька Віра Пантилеївна Скалига із своїми вихованцями (фото 1978 р.)А роки летять… Особливо це помічають люди старшого віку, адже як колись у дитинстві їм скоріше хотілося стати дорослими, так тепер навпаки - хоч спогадами хочеться повернутися в юні роки. А найбільше про них нам нагадує школа. Тому, певне, і існує така давня традиція вже на випускному вечері домовлятися про наступну зустріч.

Нещодавно до Чечеліївського ЗНЗ завітали ми - її колишні учні, випускники 1973 року. Слід зазначити, що на протязі минулих після закінчення школи сорока років у нас відбулося кілька таких зустрічей, бо наш клас хоч невеликий, але ж дружний! І цього разу до Чечеліївки прибули колишні випускники з різних міст і сіл України, а також запрошені вчителі. 

Всі разом зайшли вже до нового приміщення школи. Урок надали право провести нашому колишньому директору Галині Степанівні Талашкевич. Пам’ять класного керівника Михайла Яковича Талашкевича та інших вже покійних учителів та однокласників вшанували хвилиною мовчання. А коли кожен з нас по черзі розповідав про свій життєвий шлях, атмосфера в класі чимось нагадувала екзаменаційну. Та це і не дивно, адже цей чималий відрізок часу був, мабуть, чи не найважливішим екзаменом у житті кожного з нас. І, звичайно, у кожній розповіді звучали слова подяки вчителям, котрі дали нам не лише знання з певних предметів, але вклали в наше виховання частинку своєї душі, свою життєву мудрість, підготували до тих труднощів, які нам довелося долати на своїй життєвій дорозі. Проявом великої вдячності і поваги до людини найгуманнішої у світі професії було встановлення колишніми учнями нашого випуску надмогильного пам’ятника нашій покійній учительці німецької мови Катерині Василівні Швецовій. Її доля склалася так, що вона лишилася самотньою, тож єдиною її родиною була шкільна. Хотілось би, щоб усі колишні і нинішні школярі також завжди  цінували і поважали своїх педагогів, адже ці люди, як мама і тато, найголовніші у житті. 

учасники свята1-го червня на площі біля Балахівського селищного Будинку культури відзначали Міжнародний день захисту дітей. Було організовано конкурси та розваги, зокрема вже традиційний конкурс малюнку на асфальті. Учні місцевої школи, які перебувають у літньому оздоровчому таборі відпочинку, та вихованці дитячого садка брали активну участь у святі дитинства. Казкові герої Принц та Попелюшка привітали дітей зі святом і запросили їх у «Подорож у казку». Спочатку дві Таємниці загадували загадки, Веснянки – співали разом з дітьми, Кіт у чоботях – проводив «Казковий марафон», Циганочка – запропонувала дітям разом потанцювати, Котигорошко - провів цікаву гру «передай цукерку», яка дуже сподобалась дітям. Приємною несподіванкою для дітей стала поява клоуна «Коко», який завзято танцював разом з дітьми та провів конкурс «Одягни друга в цукеркове вбрання». Усі учасники конкурсів та переможці малюнку на асфальті були нагороджені солодкими призами. Кульмінацією свята стала пародія на відомий гурт «Лісапетний батальйон» від учасників аматорського колективу вокального жанру. Глядачі та діти були в захваті від побаченого та почутого. Свято продовжувалося веселими танцями.  А наприкінці директор Будинку культури (тобто - автор цих рядків) вручила найактивнішим учасникам аматорських колективів «Лист-подяку» за сумлінне ставлення до творчого процесу.

 

віддзвеніло прощальне свято для випускників ДНЗ с. МалинівкаОсь і віддзвеніло прощальне свято для випускників ДНЗ с. Малинівка. П’ятеро вчорашніх дошкільнят у вересні стануть учнями. А сьогодні вони прощались з дитсадком. Цю радісну подію з ними прийшли відсвяткувати їхні рідні і близькі люди. Урочистий вихід випускників супроводжувався записом пісні «Дорогою добра».

«Иди за солнцем следом, хоть этот путь неводом,

Иди, мой друг, всегда дорогою добра»

Радісні і в той же час принишклі діти слухали настанови своїх вихователів О.Кущ і Л.Чернички, розповідали вірші, співали пісні. Привітати старших друзів віршиками і таночком прийшли молодші діти. У відповідь випускники подарували їм на пам’ять м’які іграшки та виконали з малюками танок дружби.

Вітали майбутніх школяриків і їхні батьки. З напутнім словом виступила мама Алла Стеценко. Від Малинівської сільської ради діти отримали в дарунок набори для школярів.

День талантівДо нас прийшли канікули! Канікули, ура!

Коли закінчується навчальний рік, для школярів починається весела і яскрава пора – канікули! Але провести всі сонячні дні вдома перед телевізором і комп’ютером – це залишитися без казкових емоцій, нових друзів, різноманітних розваг.

Літо – найяскравіша, кольорова і багатозвучна пора року. Літо – це час, коли школярі мають можливість відпочити від шкільних клопотів. Літні канікули – найцікавіша пора для дітей, час захоплюючих пригод і поїздок, нових знайомств та зустрічей. Із 27 травня по 12 червня 2013 року в Петрівській загальноосвітній школі працював пришкільний оздоровчий табір із денним перебуванням ,,Калинка”. За цей період 60 дітей цікаво провели свій час. На скільки цей відпочинок стане для них активним, пізнавальним, пам’ятним багато в чому залежало від організаторів програм відпочинку, які чимало зусиль приклали, щоб діти були щасливими.

запальний танець Дмитра Шутя зі своєю партнеркоюДитячий оздоровчий заклад з денним перебуванням «Фантазія», який працює в Петрівському НВК (керівник - Алла Мішура), цього року оздоровлює 260 учнів 5 - 8 класів різних пільгових категорій: діти-сироти, інваліди, з багатодітних та малозабезпечених сімей, постраждалі від ЧАЕС, діти, батьки яких загинули, або які перебувають на диспансерному обліку та безпритульні. Крім них, у таборі оздоровлюються діти працівників сфери агропромислового комплексу та соціальної сфери села, а також обдарованих та талановитих дітей. Табірна зміна триває 14 днів.

Кожен день розпочинається з ранкової зарядки, яку проводять викладачі фізичної культури, під звуки горну шикуються на лінійку, де проголошують девізи, здають рапорти, вигукують речівки та отримують завдання на день. Кожен табірний день має свою назву серед них, зокрема: «Вишиванковий день», «Наші в космосі», «Краватковий бум», «День Петрика П’яточкина» та інші. Табір має 10 загонів, які щоранку отримують завдання з логічним навантаженням. Це дає змогу загонам отримати додаткові бали. Педагог-організатор Олена Рябова проводить з дітьми різні конкурси, концерти, дискотеки, потім діти на щоденній підсумковій лінійці з радістю демонструють свої надбання та звітують про них. Як правило, кожного дня обирають переможця, який отримує приз та нагороджується дипломом «Кращий загін». Крім розваг вихователі щодня проводять бесіди з безпеки життєдіяльності та правил поведінки. У цьому році на базі табору діє Літня школа для обдарованих. У ній навчається 20 учнів – це призери різноманітних конкурсів і олімпіад. Щодня відпочиваючих у таборі годують свіжою та смачною їжею. Спонсори постачання харчів - ТОВ «Агрофірма «Фортуна» та ПП «Дружба».

сім’я Максімових серед переможців.Нещодавно команди сімей з усієї області вітали заступник директора департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації Сергій Олександрович Колодяжний та директор Кіровоградського обласного центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” Марина Анатоліївна Марініна.

Програма змагань складалась із чотирьох комплексних естафет, у яких учасники демонстрували спритність та вправність виконання спортивних вправ, а також уміння працювати у команді.

Інтрига зберігалась впродовж усіх змагань, адже трійка призерів змінювалась із кожним новим завданням. Тож в результаті наполегливої боротьби визначено переможців та призерів змагань, які розподілились наступним чином. За найменшою сумою місць у всіх видах змагань ІІІ місце здобула сім’я Панченків із м. Кіровограда, ІІ місце зайняла сім’я Крамаренків із Знам’янського району і І місце, із розривом у 1,5 очка, виборола сім’я Максімових із Нового Стародуба нашого району, яка тепер і представлятиме Кіровоградщину у фіналі Всеукраїнського фестивалю “Спорт для всіх”, який незабаром відбудеться в Одеській області.

Цитати на ЗНО з української мови та літератури

Під час зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури кілька років тому майбутнім студентам пропонували написати твір на тему: «Довести або спростувати думку: «Будь-які проблеми роблять нас кращими». Що з цього вийшло - пропонуємо почитати далі.

- Навіть у бактерій та грибків є свої проблеми та бажання їх вирішити. Саме тому ми й існуємо.

- Проблеми нам Господь створив, щоб нам не казалася земля пухом, покушали не тільки пряник, ну і кнут.

- Найбільш розповсюджена проблема – це, звичайно, парламент України.

- Політики як стадо баранів і кожен хоче посісти місце вожака, отож і б’ються, як собаки у дворі.