На знімку: фрагмент зустрічі з працівниками ЦРЛ.Цього тижня заступник голови районної державної адміністрації Валентина Сибіра провела зустріч з представниками трудового колективу  Петрівської центральної районної лікарні, під час якої йшла мова про перебіг медичної реформи у нашому районі.

Валентина Григорівна висловила переконаність, що реформа спрямована на покращення медичного обслуговування, суттєве поліпшення якості медичної допомоги населенню. Зрозуміло, що немає бездоганних реформ, завжди є «плюси» і «мінуси». Подібна ситуація була й з реформуванням системи освіти, яку спочатку далеко не всі сприйняли  позитивно. Та час показав, що це був вірний крок. Запровадження, зокрема, освітніх округів довело свою ефективність, як і перехід на процедуру зовнішнього незалежного оцінювання замість традиційних екзаменів для абітурієнтів.

На даний час ще немає коштів у необхідних обсягах, належної матеріально-технічної бази для швидкого і ефективного реформування системи охорони здоров’я, але реформа спрямована у майбутнє, на перспективу.

Перші кроки – створення центрів екстреної і первинної медичної допомоги. Робота у цьому напрямку вже розпочалася, організаційні питання необхідно закінчити найближчим часом. Наступний крок, передбачений реформою, - перехід на сімейну медицину. Сімейний лікар досконально знатиме кожну сім’ю, кожну людину, що позитивно вплине на якість медичного обслуговування. До того ж, і заробітна плата сімейного лікаря буде суттєво вищою, ніж у вузькопрофільного спеціаліста.

- Перші кроки завжди нелегкі, але я вірю, що держава врешті повернеться обличчям до медицини і буде все гаразд, – підсумувала сказане В.Сибіра.

Водночас, присутні на зустрічі лікарі (здебільшого - завідуючі відділеннями) висловили чимало критичних думок і сумнівів у доцільності реформи, принаймні, у такому вигляді, як пропонується. М.Яновський, зокрема, зауважив, що система охорони здоров’я, яка діяла раніше, була вистраждана впродовж багатьох десятків років, а то і століть, всі її ланки діяли досить ефективно. Вона лише потребує модернізації, оснащення новітньою діагностичною і лікувальною апаратурою, тож чи варто від неї відмовлятися? Справжнім сімейним лікарем може стати тільки спеціаліст, який вже набув немалого досвіду, водночас вчорашній студент на посаді сімейного лікаря буде лише своєрідним «диспетчером», який через брак відповідного досвіду і професійних навичок зможе хіба що видавати направлення до відповідного спеціаліста. А до нього, до речі, хворому доведеться тепер їхати за багато десятків кілометрів, бо в райлікарнях їх уже не залишиться. В цьому переконує досвід тих лікувальних закладів, в яких вже запровадили сімейних лікарів.

Запровадження екстреної медичної допомоги, на думку медиків, також поки що не дало відчутних позитивів. Зараз відносно ЦРЛ ця служба, фактично, є сторонньою організацією, водночас вона  користується ліками райлікарні. Є й інші неврегульовані організаційні моменти, які, за великим рахунком, можуть спричинити до порушення законів. Невідкладна допомога залишилася без ресурсів, навіть без транспорту, хоча саме на неї припадає не менше 90% викликів.

Просто катастрофічна ситуація з кадрами. Серед діючих лікарів значний відсоток пенсіонерів, поповнення ж молодими спеціалістами у найближчій перспективі не очікується. Якщо у минулі роки серед випускників шкіл було не менше 10 бажаючих стати студентами медичних навчальних закладів, то цього року таких лише двоє.

Не згодні медпрацівники і з тезою про задовільне фінансування галузі. Скажімо на ремонт приміщення, в якому планується розмістити центр первинної медичної допомоги, потрібно щонайменше 400 тисяч гривень. До того ж, виникає питання: якщо при такому куцому фінансуванні (а поліпшення ситуації ближчим часом не передбачається, бо в державному бюджеті немає грошей) варто було б економити кошти, то навіщо тоді створюється ще одна паралельна структура з власним управлінським апаратом?

В багатьох виступах лунала думка, що авторам реформи варто ретельніше вивчати досвід її втілення в життя, в першу чергу, в пілотних областях, не поспішаючи з запровадженням не до кінця відпрацьованих положень методом суто адміністративним.

Наступного дня відбулося обговорення питань реформування медицини за круглим столом, в якому взяли участь голова районної ради С.Тилик, її заступник В.Руденко, В.Сибіра, в.о. головного лікаря ЦРЛ Л.Окулова, заступник головного лікаря В.Горчеєв та завідуючий дитячим відділенням ЦРЛ Г.Кім. Учасники зустрічі вирішили пропонувати депутатам районної ради затвердити на сесії кандидатуру Г.Кіма на посаді головного лікаря центру первинної медико-санітарної допомоги. Були також вирішені питання фінансування центру та інших заходів реформування галузі, надання їй всебічної допомоги.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімку: фрагмент зустрічі з працівниками ЦРЛ.