Чорнобильська АЕСПам’ятаймо їх подвиг!

Вже 30 років минуло відтоді, як пекельний вогонь Чорнобиля опалив землю і душі мільйонів українців. Аварія на ЧАЕС увійшла в історію, як найбільша техногенна катастрофа, що привела до негативних екологічних, медичних та соціально-економічних наслідків. Чорнобиль – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. Чорнобильська катастрофа завдяки самопожертві ліквідаторів аварії стала символом жертовності в ім’я Батьківщини, в ім’я мільйонів людей та прийдешніх поколінь. Ризикуючи власним життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу і подальшого розповсюдження радіації.
Уже давно віддзвеніли Чорнобильські дзвони, а ми ще пам’ятаємо тих, хто пішов у вогонь, вони увійшли у стогін і душу, болем очорнену до дна! Імена цих мужніх героїв, які виявили жертовність, високий патріотизм, та ціною власного життя й здоров’я зупинили ядерну катастрофу, па-м’ятає вся Україна. Першими до ЧАЕС приїхали 28 пожежників з м. Чорнобиль, які вступили в нерівну боротьбу з атомною стихією, взяли на себе жар полум’я і смертоносний подих реактора. Було зроблено все можливе, щоб зупинити пожежу. До 5 год. ранку це все ж таки вдалося зробити! Пожежники змінювали один одного, бо довго залишатися на місці аварії було неможливо. Майже всі вони віддали життя в тій боротьбі. Після них були тисячі інших героїв-ліквідаторів, у тому числі понад 150 мешканців Петрівського району, які ціною власного здоров’я, а інколи й життя зупинили «смертельного монстра», що непомітно вбивав усе живе.
Низько схиляємо голови перед усіма, хто пішов тоді в ядерний вогонь, вклоняємося тим, хто усвідомлено й мовчки жертовно віддав своє життя, виконавши найвищий синівський обов“язок перед рідною землею і рідним народом. Здоров”я вам, благополуччя та довгих років життя!

Володимир Малюта,начальник Петрівського РС У ДСНС в області, підполковник служби цивільного захисту

Міністра оборони України
“ 18 ” березня 2016 року м. Київ № 150

Про присвоєння військових звань учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Відповідно до Указу Президента України від 09 лютого 2016 року № 41/2016 “Про присвоєння військових та спе-ціальних звань учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС”, з метою вшанування подвигу учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, їх вірності присязі, мужності і героїзму, готовності до самопожертви заради захисту людства від руйнівного впливу екологічної катастрофи та у зв’язку з 30-ю річницею аварії на Чорнобильській АЕС НАКАЗУЮ:

Минуло 30 років після найбільшої техногенної катастрофи в історії людства — аварії на Чорнобильській АЕС. Породжені Чорнобильською катастрофою проблеми стали важким тягарем для України.
Чорнобильська трагедія торкнулася кожного з нас. Адже якби не аварія, то не було б настільки скалічених доль і стільки хвороб. А якби не люди, які пожертвували собою, щоб ліквідувати наслідки аварії, напевне, не було б і всіх нас. Чорнобиль був, є і буде, а тому згадувати про нього потрібно не лише раз на рік, а слід робити це постійно. Бо, що б там не було, але ми всі маємо безпосередній стосунок до трагедії. І відлуння Чорнобильських дзвонів буде чути ще не одне покоління.
Ми не повинні забути героїзму пожежників, військово-службовців, будівельників, медиків, представників усіх професій, котрі брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Їхній подвиг назавжди записаний у літопис людської мужності й навічно залишиться в пам’яті українського народу.
Ми докладемо максимум зусиль, аби громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, постійно відчували піклування держави. Найголовнішим пріоритетом діяльності при ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС була і повинна залишатися людина.

Олександр Братченко, військовий комісар Петрівського районного військового комісаріату, підполковник

У Ганнівській сільській біліотеці відбулася зустріч з ліквідатором аварії на ЧАЕС

Без сумніву, назавжди збережеться в пам”яті той далекий і трагічний 1986 рік. Стояла тепла українська весна. Відроджувалась і оновлювалась природа. Країна саме збиралася відзначати травневі свята. Мешканці міста атомників, що на Прип’яті, спали безтурботним сном. Невеличке містечко Чорнобиль купалося в буйній зелені вишень і яблунь. Ніч. 26 квітня 1986 року. 1 година 23 хвилини 40 секунд – стався страшний вибух, наслідки якого і сьогодні дають про себе знати.
І ось минуло вже 30 років з пам’ятної квітневої ночі вісімдесят шостого, коли сталася аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС. Ця трагедія не могла пройти повз душу кожної людини. Скільки б не минуло часу, які б епохальні події не відбулися в майбутньому, земля і людська пам’ять завжди берегтимуть у собі невигойні забрубки атомного болю і вогню.
До 30-х роковин трагедії на Чорнобильській АЕС в нашій сільській бібліотеці пройшов урок пам’яті «Чорнобиль. Трагедія. Пам’ять». На цей захід були запрошені учні 10-11 класів, заступник директора з виховної роботи Ганнівської ЗШ І-ІІІ ступенів Н.М.Осадченко та учасник ліквідації наслідків на ЧАЕС, ганнівчанин Олександр Васильович Бабенко. Під час заходу учні мали змогу коротко познайомитися з біографією земляка-ліквідатора та поспілкуватись з ним.

(за матеріалами інших видань)

пам’ятник ліквідаторамУ нашому Петрівському районі залишилося 149 учасників - ліквідаторів Чорнобильської трагедії 1986 року. Що ж це за люди? Для того, щоб зрозуміти, який подвиг звершили ці, непримітні і скромні герої, потрібно повернутися спогадами у той квітневий ранок 1986 року.

На календарі 25 квітня 1986 року. Радянський Союз готується до достойної зустрічі 1 Травня. До цієї дати беруться підвищені соціалістичні зобов’язання, ЦК КПРС готує пропагандистські першо-травневі заклики. Народ теж в очікуванні свята: ще раз приміряються куплені задовго до цього обновки, дітей теж не забули – їм усе краще: костюмчики, прапорці, різнокольорові кульки, дівчаткам - пишні банти на голівки, а хлопчикам, то тим якби менше нарядності. Передивившись, перемірявши усе, народ зостається задоволений, як покупками, так і життям. В містах і селах готуються до вечері та сну. На більшій території України ніч із 25 на 26 квітня синоптики пообіцяли теплою та безхмарною…

трактористи Володимир Галайчук та Ігор ДядюраНа першому відділку СВК «Агрофірма «Маріампольська» під сільськогосподарськими культурами зайнято майже 3 тисячі гектарів. Більше тридцяти років тут головним технологом з вирощування зернових працює досвідчений агроном Олександр Компанієць.   Спочатку ми  спілкувались  безпосередньо з Олександром Миколайовичем, а згодом до нашої розмови приєднався голова  правління   господарства Костянтин Міщанін,   котрий  саме об’їжджав поля, де ведеться комплекс весняно-польових робіт.  Слухаючи їх професійну розмову,  вкотре переконався, що коли фахівці роблять улюблену справу, то їм вдається отримати урожай за будь-якої погоди, адже вони, разом з  хліборобами, намагаються вчасно і якісно виконувати всі етапи агротехнічних заходів та роботи по захисту рослин. Олександр Миколайович розповів, скільки турбот додалося по весні через посушливу осінь. Посіяли значно менше озимих культур, але двісті гектарів озимої пшениці вдалося зберегти завдяки вчасному неодноразовому підживленню, тож тепер поле має гарний вигляд.  

проведення виїзних прийомів громадян керівництвом районної державної адміністрації на території сільських та селищних рад у ІІ кварталі 2016 року

Керівник,

який проводить прийом

Назва населеного пунктуДата проведення

Голова районної

державної

адміністрації

ЗАВАЛІЙ

Сергій Володимирович

Червонокостянтинівська сільська рада 13 квітня
Чечеліївська сільська рада 11 травня
Луганська сільська рада 25 травня
Зеленська сільська рада 8 червня
Новостародубська сільська рада 22 червня
Петрівська сільська рада-74 27 квітня

Перший заступник голови

районної державної 

адміністрації

ЛУКАШОВ

Олекандр Сергійович

Балахівська селищна рада 04 квітня
Новостародубська сільська рада 18 квітня
Іскрівська сільська рада 16 травня
Водянська сільська рада 6 червня
Іванівська сільська рада 20 червня

Заступник голови районної 

дежавної адіністрації

ПАНЕТА

Тетяна Григорівна

Богданівська сільська рада 12 квітня
Йосипівська сільська рада 26 квітня
Малинівська сільська рада 10 травня
Водянська сільська рада 24 травня
Ганнівська сільська рада 14 червня

Керівник апарату районної

державної адміністрацї

СЕМЕХОВА

Ольга Олексіївна

 

Іскрівська сільська рада 07 квітня
Зеленська сільська рада 21 квітня
Ганнівська сільська рада 5 травня
Богданівська сільська рада 19 травня
Балахівська сільська рада 2 червня
Луганська сільська рада 16 червня

Віталій ЖуравльовУкраїнська православна церква Київського патріархату відзначила Віталія Журавльова медаллю «За жертовність та любов до України». Нагороду, передану Патріархом Київським і всієї України Філаретом, політику вручив Єпископ Кіровоградський і Голованівський – Марк.

Єпископ зазначив, що таким чином церква говорить «дякую» тим людям, які проявляють турботу не тільки про країну, але є прикладом для наслідування.
Напередодні 2016 року Журавльов також отримав грамоту – подяку від Президента країни Петра Порошенка за громадянську мужність та зміцнення обороноздатності та безпеки України, а також орден від Всеукраїнської організації «Ніхто крім нас».
Нагадаємо, що Віталій Журавльов опікується Благодійною організацією Благодійний ФОНД «Українські соціальні програми», що була заснована ним ще у 2007 році. Мета заснування: допомога соціально - незахищеним людям, онкохворим.

З 2014 року глобально працює по програмі підтримки військових та їх родин під час проведення АТО.
З осені 2015 року Віталій Журавльов долучився до гуманітарної місії спільно з Датською радою у справах біженців при посольстві Данії в Україні. Датська місія в Україні покликана інформувати населення територій, що прилягають до зони ведення бойових дій щодо поводження з мінами. Завдяки благодійному Фонду «Українські со-ціальні програми» організовано інформативну роботу для населення міжконфесійним батальйоном військових капеланів.

Віталій Журавльов є депутатом Олександрійської районної ради, членом бюро Кіровоградської обласної орга-нізації партії «Батьківщина» та куратором партійної орга-нізації в Олександрії, Олександрійському, Долинському, Устинівському, Новгородківському та Петрівському районах.

Від того, що наше селище Петрове останнім часом стає все привабливішим, мають втіху як місцеві жителі, так і гості райцентру. Справа благоустрою стала спільною як для влади, так і для усієї петрівської громади. В результаті отримали такі гарні парки і набережну, де буяють чудові квіти, є можливість посидіти на лавочках та помилуватися квітковим різнобарв”ям, красенями-лебедями на Інгульці, послухати спів птахів. Та стає дуже прикро, коли помічаєш потоптані клумби, понівечені квіти, вирвану урну та звалений бордюр. Ще трапляється, на жаль, серед нас така категорія молоді, яка, певне, не брала участі у суспільно-корисних справах, а після вживання міцних напоїв, коли енергія починає бити через край, виплескує її у такий варварський спосіб. Можливо, їхні батьки або дідусі та бабусі такождокладали зусилля для створення цих райських куточків, а, можливо, і проспонсорували своїм чадам цей відпочинок. А вони нічого кращого не придумали, ніж влаштувати безлад. Щоправда, принагідно виникає й інше питання - де саме молоді вечорами проводити своє дозвілля, окрім барів з хмільним питвом? Де саме вони мають культурно відпочити, аби не ганьбити себе, а отже і усе наше суспільство такими дикими вчинками? Адже ці вчинки ставлять під сумнів гасло, з яким свого часу небайдужі студенти вийшли на Євромайдан: «Україна – це Європа!».

Сергій АНДРУСЕНКО.

волонтер Микола ТітаренкоЯк тепер уже для усіх нас стало очевидним - Україна опинилася в складному геополітичному становищі ще з часів здобуття незалежності, яка з самого початку не сприймалася, перш за все, найближчим і потужним нашим сусідом - Російською Федерацією. Кремль шукав як політичні, так і економічні важелі впливу на нашу державу, а коли вони не спрацювали, перейшов до прямої агресії. Та вчорашній «старший брат» не сподівався на такий спротив, який отримав від нащадків козацького роду, котрі піднялися на захист Вітчизни від так званого «русского мира». Тоді погано оснащені Українські Збройні Сили підтримала ціла армія волонтерів з усіх регіонів нашої країни.

Мешканець села Петрівське Микола Тітаренко долучився до волонтерського руху ще з перших днів гібридної війни на сході, яка ще й до цього часу чомусь зветься АТО. Спершу він, разом з товаришем Іваном Великим, надавав нашим бійцям продукти харчування, одяг та кошти на придбання бойового оснащення, а після загибелі Івана Дмитровича сам почав доставляти допомогу нашим захисникам у співпраці з Жовтоводським та Олександ-рійським координаційними центрами з допомоги воїнам АТО. Також Микола Васильович залучає до цієї справи небайдужих жителів Петрівщини та сільгосптоваровиробників, котрі неодноразово ділилися провізією та збирали кошти на військове оснащення. Під час спілкування він назвав деяких керівників сігосппідприємств, зокрема Володимира Деркача, Леоніда Назарука, Наталю Велику, Григорія Огира, Костянтина Міщаніна і приватного підприємця Шулима Коренблюма та мешканців сіл Петрівське та Йосипівка Сергія Марченка, Сергія Устимчука, Леоніда Лоцмана, Василя Шульгу і Володимира Яцину, котрі активно надають допомогу своїм землякам - атовцям. Громада Йоси-півки, на чолі з головою села Іваном Шульгою, теж не залишилась осторонь цієї справи. Микола Васильович відзначив:
- Завдяки їм їдемо в гарячі точки не з порожніми руками. Добре, що й мій брат Володимир підтримує цю добру справу та сам доставляє вантажі, а також при потребі надає власне авто. Бійці завжди радіють нашим візитам, відчуваючи підтримку, за що і щиро дякують волонтерам.

Сергій АНДРУСЕНКО.

На знімку: волонтер Микола Тітаренко.

Постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2011 року № 1056 «Деякі питання використання коштів у сфері енергоефективності та енергозбереження» зі змінами затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження (далі – Порядок).

Бюджетні кошти спрямовуються на здійснення заходів, що передбачені Державною цільовою економічною програмою енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2016 роки, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 1 березня 2010 р. № 243 зі змінами.

Уповноваженими установами, які надають кредити позичальникам на здійснення перерахованих вище заходів з енергоефективності та енергозбереження, є публічні акціонерні товариства: «Державний ощадний банк України», «Державний експортно-імпортний банк України», акціонерний банк «Укргазбанк».
Кредит надається позичальникам в національній валюті уповноваженими установами для цілей кредитування, передбачених підпунктами 3, 4 і 4-1 пункту 3 Порядку, а саме на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів, котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (крім природного газу та електроенергії).

У квітні місяці цілий ряд наших славних землячок відзначили свої ювілейні дати від дня народження.
Зокрема, 7 квітня 1926 року народилася Катерина Іванівна Нерода, а 23 квітня того ж року – Ганна Григорівна Кузьменко (обидві – жительки Петрового); 9 квітня ювілейну дату відзначила зеленчанка Ганна Олексіївна Рзаєва, а 15 квітня – йоси-півчанка Ганна Степанівна Федорів. 11 квітня рідні, друзі, і сусіди вітали жительку Петрівського Лідію Володимирівну Лугову, а 22 квітня – Ганну Архипівну Скрипник з Балахівки.
Усі ці жінки гідно пройшли по життю, пережили лихоліття війни і голодоморів, брали активну участь у повоєнній відбудові народно-господарського комплексу країни. А крім того – створили чудові сім’ї, виховали дітей, онуків та правнуків.

Тож від щирого серця вітаємо ювілярок, бажаємо міцного здоров’я, любові і затишку серед рідних та близьких, стабільного добробуту, мирного неба.

С.Завалій – голова райдержадміністрації,
Т.Сакара – голова районної ради,
В.Сибіра – начальник управління соціального захисту населення РДА,
С.Тилик – Петрівський селищний голова,
І.Беркун – Зеленський сільський голова,
І.Шульга – Йосипівський сільський голова, Н.Лепська – Петрівський сільський голова, О.Коваленко – Балахівський селищний голова.

Нещодавно підприємці брати Больботи надали районній волонтерській організації половину туші свині. Ми з неї виготовили тушонку, засолили сало по-українськи (з часником), з решти м’яса вирішили зварити холодець для наших захисників. Днями підготуємо і вишлемо воїнам Великодні посилки.
Звертаємося до всіх жителів району з проханням поді-литися городиною, іншими продуктами харчування, які будуть використані для передачі в обласний військовий госпіталь, де лікуються як учасники АТО, так і ветерани Великої Вітчизняної війни, учасники бойових дій на території інших держав. Продукти можна здавати в сільські, селищні ради, з якими ми тісно співпрацюємо, або в приміщення нашої волонтерської організації. Контактний телефон 097 620 47 93.

Алла Горністова.

 

Стали на крок ближче до Кубка

Футбольне життя Петрівщини на тижні, що минає, було позначене одразу двома подіями: минулого понеділка свої виступи в чемпіонаті Кіровоградської області розпочали футболісти «Інгульця-2», а вже через день вони ж, що-правда уже в якості команди, що представляє аматорську збірну Кіровоградщини, захищали кольори області в національному відборі до змагань на Кубок регіонів ФФУ.

Забігаючи наперед, повідомимо, що обидва матчі принесли перемогу нашій команді, тож у першому випадку ми вибороли 3 очки й посіли одне з провідних місць в турнірній таблиці, а в другому – пройшли до наступного раунду розіграшу. Однак за змістом продемонстрованої гри обидва поєдинки дещо відрізнялися один від одного. Зокрема, першим нашим опонентом по виступах в чемпіонаті області стала нещодавно створена олександрійська команда «Шляховик». Команда молода, але гравці в ній зібрані, переважно, досвідчені, які вже виступали в командах різного рівня, зокрема й в командах майстрів. Серед інших, уважні уболівальники помітили там і колишніх гравців «Інгульця», точніше – тоді ще ФК «Агрофірма «П’ятихатська» – Сергія Твердоуха та Андрія Вдовіченкова. Після красивого удару головою, внаслідок розіграшу кутового удару, у воротах гостей відзначився голом наш захисник Артем Ковтуненко. Як з’ясувалося згодом, цей гол і виявився єдиним, забитим у цьому матчі, тож футболісти «Інгульця-2» здобули перемогу з рахунком1:0. І все ж гра залишила по собі неоднозначне враження: здавалося, нашим хлопцям бракує свіжості і зіграності, час від часу в нашому штрафному майданчику спалахували такі «пожежі», що м’яч лише чудом не влетів у ворота. Схоже, що тренерському складу слід ретельніше готувати своїх підопічних до подальших виступів у чемпіонаті, адже такої легкої прогулянки, як у двох попередніх сезонах, цього року, здається, вже може й не бути.

Натомість у грі на Кубок регіонів ФФУ , де нашими суперниками були спортсмени Запорізької області, команда Євгена Прошенка виглядала вже значно переконливіше, відзначившись у воротах гостей чотири рази: голи на рахунку Олександра Сергієнка, Ніки Січінави, Володимира Марчука та Сергія Авдєєнка. Перша ж зустріч на полі запоріжців завершилася внічию 1:1. Таким чином наша команда пробилася до півфіналу, де й чекатиме на свого наступного суперника, яким стане переможець пари збірних Сумської та Харківської областей.

Володимир Кіфенко.

Будьте уважні в пожежонебезпечний період!

Щорічно пожежі в природних екосистемах завдають значного збитку державі та, в першу чергу, навколишньому середовищу, можуть спричинити пожежі будівель, знищити лінії електромереж, газопроводів, лісових насаджень. Найчастіше пожежі у природних екосистемах виникають в результаті людської недбалості та неуважності. Особливо збільшується кількість такого роду пожеж у весняно-літній період.
З метою недопущення виникнення надзвичайних ситуацій на території району відділ з питань цивільного захисту Петрівської районної державної адміністрації звертається до мешканців району з проханням не допускати розведення вогнищ на відкритих територіях та під час прибирання присадибних ділянок, випалювання сухої трави та сміття та суворо дотримуватись правил безпеки під час відвідування лісових масивів, адже порушення елементарних правил пожежної безпеки може стати причиною масштабних пожеж та трагічних наслідків.

Іван Лисенко, начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій РДА