Постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2011 року № 1056 «Деякі питання використання коштів у сфері енергоефективності та енергозбереження» зі змінами затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження (далі – Порядок).

Бюджетні кошти спрямовуються на здійснення заходів, що передбачені Державною цільовою економічною програмою енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2016 роки, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 1 березня 2010 р. № 243 зі змінами.

Уповноваженими установами, які надають кредити позичальникам на здійснення перерахованих вище заходів з енергоефективності та енергозбереження, є публічні акціонерні товариства: «Державний ощадний банк України», «Державний експортно-імпортний банк України», акціонерний банк «Укргазбанк».
Кредит надається позичальникам в національній валюті уповноваженими установами для цілей кредитування, передбачених підпунктами 3, 4 і 4-1 пункту 3 Порядку, а саме на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів, котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (крім природного газу та електроенергії).

Відшкодування позичальнику частини суми кредиту проводиться одноразово в таких розмірах:

40 % суми кредиту на здійснення заходу, передбаченого  підпунктом 3 пункту 3 Порядку, але не більш як 14000 гривень в розрахунку на одну квартиру багатоквартирного будинку за одним кредитним договором;

20 % суми кредиту на здійснення заходу, передбаченого  підпунктом 4 пункту 3 Порядку, але не більш як 12000 гривень за одним кредитним договором;

30 % суми кредиту на здійснення заходу, передбаченого  підпунктом 4-1 пункту 3 Порядку, але не більш як 14000 гривень за одним кредитним договором.

У разі, коли позичальником є фізична особа, якій в установленому законодавством порядку призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, відшкодування такому позичальнику частини суми кредиту здійснюється одноразово в таких розмірах:

70 % суми кредиту на здійснення заходу, передбаченого підпунктом 4 пункту 3 цього Порядку, але не більш як 12000 гривень за одним кредитним договором;

70 % суми кредиту на здійснення заходу, передбаченого підпунктом 4-1 пункту 3 цього Порядку, але не більш як 14000 гривень за одним кредитним договором.

Також повідомляємо, що рішенням Петрівської районної ради від 25 серпня 2015 року № 667 внесено зміни та доповнення до програми енергоефективності Петрівського району на 2014-2016 роки, а саме програму доповнено 2 заходами:

відшкодування частини суму кредиту, залученого на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу), а також на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів членам сімей загиблих учасників антитерористичної операції, військовослужбовців і поранених учасників АТО (на 2016 рік передбачено фінансування за рахунок коштів районного бюджету в сумі 30,0 тис. грн.);

відшкодування частини суми кредиту, залученого на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів об“єднанням співвласників багатоквартирних будинків, житлово – будівельним кооперативам (на 2016 рік передбачено фінансування в сумі 20,0 тис. грн., у тому числі: районний бюджет – 10,0 тис. грн., бюджети сіл, селищ – 10,0 тис. грн.).

Розпорядженням голови райдержадміністрації від 24 листопада 2015 року № 413-р затверджений Порядок відшкодування з районного бюджету частини суми кредитів членам сімей загиблих учасників антитерористичної операції, військовослужбовцям і пораненим учасникам АТО та об’єд-нанням співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельним кооперативам для їх стимулювання до впровадження енергоефективних заходів.

Відповідно до цього Порядку, відшкодування позичальнику (члену сім’ї загиблого учасника антитерористичної операції, військовослужбовцю, пораненому учаснику АТО, об’єднанню співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельному кооперативу) частини суми кредиту проводиться одноразово в таких розмірах:

10 % суми кредиту на здійснення заходу, спрямованого на стимулювання членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції, військовослужбовців і поранених учасників АТО до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини суми кредиту, залученого для придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу та електроенергії) та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до них, але не більш як 3000 гривень за одним кредитним договором;

20 % суми кредиту на здійснення заходу, спрямованого на стимулювання членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції, військовослужбовців і поранених учасників АТО до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини суми кредиту, залученого для придбання енергоефективного обладнання та матеріалів, але небільш як 5000 гривень за одним кредитним договором;

30 % суми кредиту на здійснення заходу, спрямованого на стимулювання об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини суми кредиту, залученого для придбання енергоефективного обладнання та матеріалів, але не більш як 5000 гривень в розрахунку на одну квартиру багатоквартирного будинку за одним кредитним договором.
Кошти районного бюджету не можуть бути спрямовані на сплату будь-яких штрафів та/або пені, нарахованих згідно з умовами кредитного договору.
За кожним енергоефективним заходом, передбаченим Порядком, позичальник може отримати таке відшкодування лише один раз протягом одного бюджетного періоду.

Відшкодування частини суми кредитів здійснюється на підставі договору про співробітництво між Петрівською ра-йонною державною адміністрацією та кредитно-фінансовою установою. Такий договір укладено між райдержадміністрацією та Петрівським ТВБВ № 10010/107 ПАТ «Ощадбанк» 26 лютого 2016 року.

З умовами кредитування фізичних осіб та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів, спрямованих на стимулювання до впровадження енергоефективних заходів, а також з переліком документів, необхідних для одержання кредитів, можна ознайомитись на офіційних веб-сайтах уповноважених банківських установ або в будь-якому відділенні банку за його місцезнаходженням.

Відділ економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації