трактористи Володимир Галайчук та Ігор ДядюраНа першому відділку СВК «Агрофірма «Маріампольська» під сільськогосподарськими культурами зайнято майже 3 тисячі гектарів. Більше тридцяти років тут головним технологом з вирощування зернових працює досвідчений агроном Олександр Компанієць.   Спочатку ми  спілкувались  безпосередньо з Олександром Миколайовичем, а згодом до нашої розмови приєднався голова  правління   господарства Костянтин Міщанін,   котрий  саме об’їжджав поля, де ведеться комплекс весняно-польових робіт.  Слухаючи їх професійну розмову,  вкотре переконався, що коли фахівці роблять улюблену справу, то їм вдається отримати урожай за будь-якої погоди, адже вони, разом з  хліборобами, намагаються вчасно і якісно виконувати всі етапи агротехнічних заходів та роботи по захисту рослин. Олександр Миколайович розповів, скільки турбот додалося по весні через посушливу осінь. Посіяли значно менше озимих культур, але двісті гектарів озимої пшениці вдалося зберегти завдяки вчасному неодноразовому підживленню, тож тепер поле має гарний вигляд.  

Згодом, їдучи з Олександром Миколайовичем до сівачів, повз ще один яскраво-зелений  лан, почув від нього пояснення: «Тут погодні умови посприяли нам. Після того, як  вчасно закрили вологу та швидко посіяли двісті вісімдесят гектарів ярого ячменю, тепер і при незначних опадах отримали  ось таку красу. Це заслуга механізаторів Віктора Шевченка, Володимира і Анатолія Галайчуків, Миколи Гайдаша, Олександра Філенка та Ігоря Дядюри». В ході спілкування  з Олександром Компанійцем непомітно швидко прибули до посівних агрегатів, які щойно зупинилися край поля на обідню перерву. Свіжий весняний вітерець підхопив апетитні пахощі смачного борщу, які ніби сповіщали, що пора до столу, а гарного настрою додавало буйне цвітіння диких груш та терну, під якими сіли обідати хлібороби. Олександр Миколайович продовжував: «Сьогодні маємо закінчити посів кукурудзи на зерно. За тиждень чотирма сівалками та з допомогою механізаторів другого відділку Володимира Вебера і Сергія Конського, а також заправників зерна й добрив Миколи Гайдаша (молодшого) та Анатолія Линника (їх саме підвозили до агрегатів водії Валерій Чернишов, Владислав Ісак, Віктор Рудий і Олександр Оришака) посіяли близько семисот гектарів «королеви полів».  Далі ми з  Олександром Компанійцем попрямували до тракторної бригади вже іншою дорогою. Він знову заговорив: «Хочу переконатися, чи закінчив Віктор Шевченко коткувати поле № 6, адже  збереження вологи - то запорука добрих сходів та врожаю. Не завадило б і гарного дощу, адже попереду ще багато роботи, будемо сіяти  щонайменше тисячу гектарів соняшнику, бо, як  вже говорив раніше, свої корективи зробила несприятлива погода восени. Спо-діваємося, що цього року погодні умови посприяють хліборобам, адже врожайність у великій мірі залежить від милості Бо-жої». 

Сергій АНДРУСЕНКО.

агроном Олександр Компанієць спілкується з сівачами Сергієм Конським, Анатолієм Галайчуком та Володимиром Вебером фрагмент виробничого процесу

 

На знімках: трактористи Володимир Галайчук та Ігор Дядюра; агроном Олександр Компанієць спілкується з сівачами Сергієм Конським, Анатолієм Галайчуком та Володимиром Вебером; фрагмент виробничого процесу.
Фото автора.