Чорнобильська АЕСПам’ятаймо їх подвиг!

Вже 30 років минуло відтоді, як пекельний вогонь Чорнобиля опалив землю і душі мільйонів українців. Аварія на ЧАЕС увійшла в історію, як найбільша техногенна катастрофа, що привела до негативних екологічних, медичних та соціально-економічних наслідків. Чорнобиль – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. Чорнобильська катастрофа завдяки самопожертві ліквідаторів аварії стала символом жертовності в ім’я Батьківщини, в ім’я мільйонів людей та прийдешніх поколінь. Ризикуючи власним життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу і подальшого розповсюдження радіації.
Уже давно віддзвеніли Чорнобильські дзвони, а ми ще пам’ятаємо тих, хто пішов у вогонь, вони увійшли у стогін і душу, болем очорнену до дна! Імена цих мужніх героїв, які виявили жертовність, високий патріотизм, та ціною власного життя й здоров’я зупинили ядерну катастрофу, па-м’ятає вся Україна. Першими до ЧАЕС приїхали 28 пожежників з м. Чорнобиль, які вступили в нерівну боротьбу з атомною стихією, взяли на себе жар полум’я і смертоносний подих реактора. Було зроблено все можливе, щоб зупинити пожежу. До 5 год. ранку це все ж таки вдалося зробити! Пожежники змінювали один одного, бо довго залишатися на місці аварії було неможливо. Майже всі вони віддали життя в тій боротьбі. Після них були тисячі інших героїв-ліквідаторів, у тому числі понад 150 мешканців Петрівського району, які ціною власного здоров’я, а інколи й життя зупинили «смертельного монстра», що непомітно вбивав усе живе.
Низько схиляємо голови перед усіма, хто пішов тоді в ядерний вогонь, вклоняємося тим, хто усвідомлено й мовчки жертовно віддав своє життя, виконавши найвищий синівський обов“язок перед рідною землею і рідним народом. Здоров”я вам, благополуччя та довгих років життя!

Володимир Малюта,начальник Петрівського РС У ДСНС в області, підполковник служби цивільного захисту

* * *

Звернення голови обласної ради Олександра Чорноіваненка у зв’язку з Днем пам’яті Чорнобильської трагедії

Минуло тридцять років від тієї весняної ночі, коли відбулася страшна аварія на Чорнобильській атомній електростанції.
Чорнобиль - це передусім велика людська трагедія, епіцентр якої залишається на нашій землі.
Ми ніколи не повинні забути героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.
Радіаційні промені смерті не змогли знищити дух героїзму, солідарності й самовідданості тих чоловіків і жінок, які боролися у Чорнобилі з ядерною стихією.
Низький уклін усім героям-чорнобильцям, ліквідаторам аварії на ЧАЕС. Дякую і всім тим, хто виконує свій професійний обов’язок у зоні відчуження.
Миру усім нам у цей день, міцного здоров’я, добробуту, благополуччя та довголіття.  

З повагою голова обласної ради Олександр Чорноіваненко

* * *

Шановні жителі Петрівщини! Шановні учасники –ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС! 

26 квітня 2016 року минає 30 років від дня Чорнобильської катастрофи, яка озивається пекучим болем і стражданнями у багатьох родинах. Чорнобиль продемонстрував могутність і,водночас,безсилля людини, ще раз доводячи, що можливості людського розуму великі , але за умови повної відповідальності за дії і вчинки. Чорнобильська трагедія – це жорстке і безкомпромісне попередження людству.
Сьогодні усі, кого травмував Чорнобиль, щоденно пожинають наслідки трагедії. Їм потрібна особлива турбота держави та громади, дієва підтримка у боротьбі з недугами та іншими життєвими негараздами.
Президент України, Уряд, місцеві органи влади своїм обов’язком вбачають дбати про тих, чиї долі понівечив Чорнобильський смерч.
Відзначаючи цю сумну дату, закликаємо всіх керівників установ, підприємств, організацій, благодійників, меценатів та інших небайдужих людей огорнути всебічною увагою і турботою учасників – ліквідаторів, вдів, дітей, потерпілих, ін-валідів, які постраждали внаслідок катастрофи, надати їм необхідну допомогу.
З глибокою пошаною схиляємо голови перед Вами, шановні учасники –ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС, за подвиг, під час якого Ви віддали своє здоров”я, ставши на шляху сліпої ядерної стихії і захистили тим самим не лише Українську землю, а й усе людство від поширення смертельної небезпеки.
Щиро бажаємо Вам щастя, довгого життя без проблем і хвороб, миру, благополуччя і добробуту.
Відлуння біди стихне ще не скоро. Її наслідки відчують на собі і майбутні покоління. Проте ми маємо з оптимізмом дивитися у майбутнє, вчитися на помилках, зробити все можливе, аби подібне не повторилося, берегти тих, хто жертвував своїм життям, здоров’ям, рятуючи світ.

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Тамара Сакара, голова районної ради