доповідає С.Пронь(З колегії районної державної адміністрації)

Таке запитання могли собі задати більшість з присутніх на черговому засіданні колегії районної державної адміністрації, яке відбулося на цьому тижні, після виступу начальника відділу кадрової роботи апарату районної державної адміністрації Світлани Пронь з інформацією «Про підсумки роботи з кадровим резервом за 2015 рік, його дієвість та професійне навчання осіб, зарахованих до нього».

Вона доповіла про стан роботи з молодими спеціалістами, залученими до кадрового резерву, їхню професійну підготовку та навчання, стажування на відповідних посадах.

Слід зазначити, що з року в рік повторюється одна і та ж ситуація: ця робота ведеться, але на вакантні посади потрапляє не так вже й багато осіб, з тих, що стояли в кадровому резерві. С.Пронь пояснила це тим, що після стажування і ознайомлення з реальним станом справ, багато хто відмовляється від подальшої кар’єри на державній службі. Причини – низька зарплата, багато громіздкої і непродуктивної паперової роботи, нецікавої молодим людям, відсутність чітких перспектив подальшого професійного зростання і поліпшення матеріального забезпечення.

Фінансове управління Петрівської районної державної адміністрації оголошує конкурс на заміщення вакантних посад державних службовців:

начальника відділу аналізу і планування доходів та фінансів галузей виробничої сфери;

економіста І категорії відділу аналізу і планування доходів та фінансів галузей виробничої сфери;

економіста І категорії бюджетного відділу.

У конкурсі на заміщення вакантної посади начальника відділу аналізу і планування доходів та фінансів галузей виробничої сфери можуть брати участь громадяни України, які мають вищу економічну освіту за освітньо - кваліфікаційним рівнем магістра, спеціаліста, стаж роботи за фахом на державній службі на посаді головного економіста не менше 3 років або стаж роботи за фахом на керівних посадах в інших сферах економіки не менше 5 років, вільно володіють державною мовою та персональним комп’ютером в обсязі користувача програмного забезпечення.

У конкурсі на заміщення вакантних посад: економіста І категорії бюджетного відділу, економіста І категорії відділу аналізу і планування доходів та фінансів галузей виробничої сфери фінансового управління райдержадміністрації можуть брати участь громадяни України, які мають вищу економічну освіту за освітньо - кваліфікаційним рівнем спеціаліста, бакалавра, без вимог до стажу роботи, вільно володіють державною мовою та персональним комп’ютером в обсязі користувача програмного забезпечення.

учні Петрівського НВК на спортивному майданчику навчального закладу провели флеш-моб «Україна – єдина країна»Чечеліївка. Чечеліївська сільська рада подала проект на конкурс до Фонду Кусаноке (Японія), який впроваджує програму грантової допомоги на проекти людської безпеки. Проект передбачає поліпшення дозвілля молоді завдяки ремонту сільського Будинку культури, встановлення в ньому піролізного котла. Вартість проекту - 32800 гривень.

Червонокостянтинівка. За рахунок коштів місцевого бюджету придбано два ноутбуки з принтерами для ДНЗ «Сонечко» (Червонокостянтинівка) та ДНЗ «Вербиченька» (Баштине).

На території сільської ради завершили розчищення від снігу доріг та вулиць. Роботи виконані силами СВК «Росія», Пет-рівського КПП та з допомогою одноосібників.

На жаль, одним із очевидних негативів процесу становлення ринкової економіки є поява такого об”єктивного явища, як безробіття. За цих умов велику роль відіграють принципи державної політики зайнятості населення, одним із яких є пріоритетність інтересів і потреб клієнтів та співробітництво як найефективніший і найкоротший шлях до укомплектування кадрами та працевлаштування.

Цей принцип безпосередньо реалізується в процесі практичної діяльності районного центру зайнятості при наданні соціальних послуг як роботодавцям (підбір працівників на замовлення; сприяння виробничій діяльності шляхом відшкодування єдиного соціального внеску при прийомі на роботу певних категорій незайнятих громадян; задоволення потреб у робочій силі при виконанні громадських та тимчасових робіт; надання консультаційних послуг у розв’язанні проблем роботи з трудовим колективом в ситуації запланованого скорочення працівників; використання праці іноземців; професійне навчання спеціалістів на замовлення роботодавців під конкретні робочі місця та багато інших), так і населенню (сприяння в працевлаштуванні; направлення на тимчасові та громадські роботи; підвищення кваліфікації шляхом стажування; одержання певного матеріального забезпечення на умовах, визначених законодавством, та інше).

Відомо, що пісня творить дива. Справді, звитяжна пісня кличе на подвиг, жартівлива – примусить тебе посміятися  від душі, а ось лірична пісня огорне тебе таким теплом, такою ніжністю і любов’ю, що не передати.

А чого варта наша українська народна пісня! Це ж неоціненний скарб народний! Ось таким багатим скарбом і володіє наш жіночий самодіяльний пісенний колектив «Журавлі».

Впевнена, хто хоч раз послухав спів цих чудових жіночок, не лишиться байдужим. Існує цей колектив від дня відкриття сільського Будинку культури, тобто вже більше 4-х років. А ім’я вони вибрали собі за однойменною піснею «Журавлі». Саме на святі з нагоди відкриття сільського Будинку культури і пролунала вперше ця улюблена пісня. А адресували виконавці її Олександру Григоровичу Поворознюку на знак вдячності за подарований ним такий чудовий сільський Будинок культури. Олександр Григорович, у свою чергу, як людина справи і слова, подарував цим голосистим жіночкам прекрасні вишиванки.

Головне управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області нагадує, що з 1 січня 2016 року стартувала кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2015 році. Минулорічні доходи та майновий стан громадянам потрібно буде декларувати за новою формою декларації про майновий стан і доходи, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26.10.2015 за №1298/27743.

Декларація об’єднала звітність з податку на доходи фізичних осіб та військового збору. Відтепер фізичні особи – підприємці платники податків подаватимуть декларацію, в якій, окрім податкових зобов’язань з ПДФО, необхідно буде показати податкові зобов’язання з військового збору. Обов’язкове подання декларації про майновий стан і доходи, отримані у 2015 році, передбачено для тих громадян, які отримували доходи, що підлягають оподаткуванню, але від осіб, які не є податковими агентами, а саме: доходи від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого або нерухомого майна; дохід від надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм (піднайм); інвестиційний прибуток; вартість успадкованого чи отриманого у дарунок майна; іноземні доходи.

Також обов’язкове подання декларації у разі отримання громадянином доходів у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород від двох і більше податкових агентів. Податкова декларація за 2015 рік подається до 1 травня 2016 року. Громадяни, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2015 року, податкову декларацію можуть подати упродовж усього 2016 року.

Громадяни та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, подають декларацію про майновий стан і доходи за результатами 2015 року 3 травня 2016 року. Граничний термін для громадян, які подаватимуть декларації про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки – 31 грудня 2016 року.

Фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі, подають декларацію про майновий стан і доходи за результатами 2015 року до 10 лютого 2016 року. Разом з доходами від підприємницької діяльності вони декларуватимуть іноземні та інші доходи. Одним з нововведень декларування – 2016 є те, що платник податків самостійно визначає свій статус: громадянин; особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність або підприємець, який перебуває на загальній системі. Також для зручності фізичних осіб у новій декларації об’єднано звітність по податку на доходи фізичних осіб та військовому збору.

Підготувала Вікторія Махнюк

Наталією Калініною було проведено бесіду на тему «Акт злуки УНР і ЗУНР»22 січня 2016 року в Петрівській виправній колонії управління Державної пенітенціарної служби України в Кіровоградський області відзначили 97-му річницю ухвалення Універсалу Директорії про Злуку Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки в єдину державу. Ця подія увійшла в історію як День Соборності України, що уособлює віковічні прагнення нашого народу до об’єднаності, цілісності та неподільності

Цього дня для персоналу Петрівської виправної колонії відділом по роботі з персоналом на розширеній нараді було доведено Указ Президента України № 731 від 30.12.2015 року «Про відзначення у 2016 році Дня Соборності України» та з метою виховання у персоналу почуття патріотизму гордості за свою державу організовано перегляд відеофільму «День Соборності України».

науковий керівник С.П.ЛогачевськаНаукові роботи учнів на сторінках районки з’являються не вперше. Власне, ми завжди готові сприяти творчій та ініціативній молоді, особливо, якщо її наукові дослідження мають цікавий прикладний характер. Однак, здається, вперше свою наукову роботу презентує такий юний автор – третьокласник Балахівської ЗШ І-ІІІ ступенів Денис Чернецький. Очевидно, чимала заслуга в тому, що учень початкової ланки навчився так логічно і аналітично мислити, належить його науковому керівникові. Припускаємо, що в даному випадку академічний рівень дослідження значною мірою обумовлений і постаттю керівника, адже ним є не хто інший, як наша славна землячка – заслужений вчитель України, кандидат педагогічних наук, доцент, вчитель початкових класів Балахівської ЗШ І-ІІІ ступенів Світлана Логачевська.

Тож подякуємо Світлані Панасівні за виявлення і  розвиток нових юних дарувань. Сподіваємося, що саме такі учні, як Денис, вже незабаром становитимуть якісно нову еліту нашої завтрашньої України. А тим часом читачам районки пропонуємо ознайомитися з цим справді цікавим і, сподіваємося, корисним для вас матеріалом.

художній талант Валерії став чимось набагато більшим, ніж просто захопленняЩаслива дитина – квітуча Україна

Дитячі таланти – одна з найдивовижніших речей, що нас оточують. Коли перед очима постають шедеври маленьких художників, здається, що на папері знаходить місце відображення усіх душевних поривів, емоцій та мрій. Такими талантами славиться і художнє відділення, яке працює при Петрівській дитячій музичній школі. Завдяки чудовому керівнику та наставнику Людмилі Назарчук, кожна дитина не тільки отримує цінні фахові знання, а й розвивається як повноцінна і неповторна особистість. Тут навчаються діти віком від 11 років, вивчаючи академічний малюнок, живопис, скульптуру, а також знання з основ історії мистецтва.

За час навчання малеча часто стає учасниками багатьох обласних та Всеукраїнських конкурсів. І ось нещодавно ми отримали звістку про ще одну яскраву перемогу у Всеукраїнському конкурсі «Щаслива дитина – квітуча Україна». Галерея Кіровограда оголосила про початок конкурсу у вересні цього року. І за два місяці на їхню адресу надійшло 762 малюнки з 17 областей України, 53 населених пунктів. У конкурсі взяли участь діти від 5 до 17 років. Представляти наш район випала нагода семи дітлахам. І саме серед них виявилась дванадцятирічна художниця Валерія Кравченко, яка не тільки здобула перемогу, а й з гідністю довела всім, що Петрівщина недарма славиться своїми талантами.

З 11 січня у восьми територіальних підрозділах Управління Державної міграційної служби України в Кіровоградській області розпочато запровадження паспорта громадянина України у вигляді пластикової картки.

На даний час ID-картку видаватимуть особам, які досягли 16 років та оформлюють паспорт громадянина України вперше. Документ видаватиметься безкоштовно.

Усім іншим громадянам, які звертатимуться з питання оформлення паспорта, до врегулювання законодавчих питань видаватимуть документ старого зразка. Паспорт у вигляді книжечки також оформлюватимуть у тих підрозділах міграційної служби області, де поки не встановлено відповідне обладнання.

Обладнання для оформлення біометричних документів встановлено у підрозділах міграційної служби Добровеличківського, Долинського, Маловисківського, Олександрівського, Світловодського, Ульянівського районів, міста Олександрії та Кіровського району міста Кіровограда.

Для оформлення нового документа 16-річним громадянам необхідно звернутись до підрозділу УДМС за місцем реєстрації та надати свідоцтво про народження. Обов’язкова заміна паспорта громадянина України старого зразка на ID-картку не передбачена.

УДМС України в Кіровоградській області

Військовий комісаріат – місцевий орган військового управління, що забезпечує виконання законодавства з питань військового обов’язку і військової служби, мобілізаційної підготовки та мобілізації, соціального та правового захисту військово-службовців та громадян, звільнених з військової служби, членів їх сімей.

Основними завданнями військового комісаріату є:

- Підготовка громадян до військової служби;

- Підготовка громадян до вступу у вищі та середні військові навчальні заклади України;

- Відбір та прийняття громадян на військову службу за контрактом;

- Організація та проведення призову громадян на строкову військову службу;

- Підготовка та проведення мобілізації;

- Участь у військово-патріотичному вихованні громадян;

- Здійснення заходів територіальної оборони;

- Забезпечення соціального і правового захисту військовослужбовців, громадян, звільнених з військової служби, ветеранів війни та військової служби, пенсіонерів з числа військовослужбовців Збройних Сил України, членів їх сімей.

З цих та інших питань ви можете безпосередньо звернутися до Петрівського районного військового комісаріату, який знаходиться за адресою: смт. Петрове, вул.. Садова, 45, телефон чергового військового комісаріату – 9-70-29 (цілодобово).

Олександр Братченко, військовий комісар Петрівського районного військового комісаріату

Досить часто доводиться чути нарікання людей на якість газу: котел автономного опалення працює на повну потужність, а в квартирі прохолодно, вода в чайнику довго не бажає кипіти, хоча лічильник справно накручує гривні. Тому побутує думка, що газ на якомусь етапі розбавляють, знижуючи тим самим його калорійність.

Заступник директора Інституту газу НАН України О.Пятничко погоджується, що в Україні все можливо, але відслідкувати, на якому етапі в газ потрапляють домішки – кисень та азот з повітря, інші негорючі гази – важко. Вони можуть потрапляти в труби на газорозподільчих станціях з допомогою спеціальних інжекторів. Кожна стація отримує сертифікат, в якому зазначений склад газу, але, щоб звірити реальний склад газової суміші із зазначеним, потрібне спеціальне обладнання, якого на місцях немає, та й експертиза коштує дуже дорого, тому цим ніхто практично не займається. Якби існував якийсь орган, який забезпечував би права споживачів, маючи для цього відповідні технічні можливості, то у газових ділків не було б безмежного простору для наживи за наш рахунок. А підтвердженням того, що наживаються саме магнати, які контролюють газові потоки, є свідчення спеціалістів, які кажуть, що на місцевих щаблях постачання та розподілу газу немає технічної можливості розбавляти його сторонніми компонентами.

Ще один фактор зниження калорійності, яка повинна бути не нижчою, ніж 7900 кілокалорій, - зниження температури повітря. Під час морозів у газі, який перебуває в резервуарах, змінюється співвідношення його 12-ти компонентів.

І, нарешті, причиною може бути технічний стан газової плити, яка не відрегульована належним чином.

Анатолій РЯБОКОНЬ

(за матеріалами інших видань та Інтернет-ресурсів).

ТРУБОЧКИ З ПЕЧІНКИ

400 г печінки, 400 г сала, цибуля, гірчиця, часниковий соус - за смаком.

Шматочки печінки й цибулі покласти на тоненькі й широкі шматочки сала, згорнути трубочками, закріпити дерев’яними шпажками. Запекти в духовці до готовності. Подавати із часниковим соусом і гірчицею.

М’ЯСНА ЗАПІКАНКА

300 г м’якоті яловичини, 0,5 кг картоплі, 3 яйця, 1-2 цибулини, 1 ст. л. томатної пасти, 1/4 скл. молока, 2 ст. л. вершкового масла.

М’ясо пропустити через м’ясорубку та трохи підсмажити, додати підсмажену цибулю, томатну пасту, свіжу цибулю, перець, трохи бульйону або води й тушкувати під кришкою 15-20 хв. Окремо підсмажити картоплю, посолити. Потім картоплю тонким шаром покласти на сковорідку, зверху - шар м’ясного фаршу, розрівняти. Залити збитими з молоком яйцями й запікати в духовці 5-10 хв.