Досить часто доводиться чути нарікання людей на якість газу: котел автономного опалення працює на повну потужність, а в квартирі прохолодно, вода в чайнику довго не бажає кипіти, хоча лічильник справно накручує гривні. Тому побутує думка, що газ на якомусь етапі розбавляють, знижуючи тим самим його калорійність.

Заступник директора Інституту газу НАН України О.Пятничко погоджується, що в Україні все можливо, але відслідкувати, на якому етапі в газ потрапляють домішки – кисень та азот з повітря, інші негорючі гази – важко. Вони можуть потрапляти в труби на газорозподільчих станціях з допомогою спеціальних інжекторів. Кожна стація отримує сертифікат, в якому зазначений склад газу, але, щоб звірити реальний склад газової суміші із зазначеним, потрібне спеціальне обладнання, якого на місцях немає, та й експертиза коштує дуже дорого, тому цим ніхто практично не займається. Якби існував якийсь орган, який забезпечував би права споживачів, маючи для цього відповідні технічні можливості, то у газових ділків не було б безмежного простору для наживи за наш рахунок. А підтвердженням того, що наживаються саме магнати, які контролюють газові потоки, є свідчення спеціалістів, які кажуть, що на місцевих щаблях постачання та розподілу газу немає технічної можливості розбавляти його сторонніми компонентами.

Ще один фактор зниження калорійності, яка повинна бути не нижчою, ніж 7900 кілокалорій, - зниження температури повітря. Під час морозів у газі, який перебуває в резервуарах, змінюється співвідношення його 12-ти компонентів.

І, нарешті, причиною може бути технічний стан газової плити, яка не відрегульована належним чином.

Анатолій РЯБОКОНЬ

(за матеріалами інших видань та Інтернет-ресурсів).