На жаль, одним із очевидних негативів процесу становлення ринкової економіки є поява такого об”єктивного явища, як безробіття. За цих умов велику роль відіграють принципи державної політики зайнятості населення, одним із яких є пріоритетність інтересів і потреб клієнтів та співробітництво як найефективніший і найкоротший шлях до укомплектування кадрами та працевлаштування.

Цей принцип безпосередньо реалізується в процесі практичної діяльності районного центру зайнятості при наданні соціальних послуг як роботодавцям (підбір працівників на замовлення; сприяння виробничій діяльності шляхом відшкодування єдиного соціального внеску при прийомі на роботу певних категорій незайнятих громадян; задоволення потреб у робочій силі при виконанні громадських та тимчасових робіт; надання консультаційних послуг у розв’язанні проблем роботи з трудовим колективом в ситуації запланованого скорочення працівників; використання праці іноземців; професійне навчання спеціалістів на замовлення роботодавців під конкретні робочі місця та багато інших), так і населенню (сприяння в працевлаштуванні; направлення на тимчасові та громадські роботи; підвищення кваліфікації шляхом стажування; одержання певного матеріального забезпечення на умовах, визначених законодавством, та інше).

За 2015 рік послугами районного центру зайнятості скористалися 1532 незайнятих громадянина, що на 52 особи або на 3.3 відсотка менше, ніж у попередньому році. Із них 1082 особи набули статусу безробітного.

Серед зареєстрованих громадян на ринку праці найбільшу питому вагу займали: жінки – 50.4 відсотка; молодь у віці до 35 років - 44.6 відсотка; особи, які підпадають під 5-відсоткову квоту (молодь, яка закінчила або припинила навчання в середніх загальноосвітніх школах, професійно технічних закладах освіти, звільнилася зі строкової військової служби і якій надається перше робоче місце, особи передпенсійного віку, звільнені з місць позбавлення волі, інваліди та інші ) – 33,0 відсотка; населення сільської місцевості - 35.0 відсотка.

Завдання програми зайнятості населення району за 2015 рік виконані з усіх напрямків роботи.

З метою розширення можливостей працевлаштування безробітних забезпечено збільшення банку вакансій. Кількість вільних робочих місць та вакантних посад (потреба підприємств у робочий силі), заявлених службі зайнятості за 2015 рік становила 550 одиниць, що на 1,2 % більше, ніж у минулому році. Навантаження на одне вільне робоче місце - 3 особи, спричинене невідповідністю професійно-кваліфікаційної потреби в кадрах економіки району пропозиції робочої сили на зареєстрованому ринку праці, низьким рівнем заробітної плати, транспортною недоступністю в сільській місцевості, відсутністю житла тощо. Зазначені проблеми ускладнюють практичне працевлаштування незайнятого населення на деяких територіях району.

Чисельність громадян, охоплених активними заходами сприяння зайнятості (мається на увазі працевлаштування, направлення на громадські і тимчасові роботи та підвищення кваліфікації), складає 892 особи або 82,4% від загальної кількості безробітних.

У рамках своєї компетенції служба зайнятості приділяє належну увагу розвитку підприємництва в районі. Одним із напрямків сприяння зайнятості безробітних є залучення їх до організації власної справи. Протягом минулого року здійснена виплата допомоги по безробіттю одноразово 22-м громадянам.

Серед напрямків підприємницької діяльності безробітних переважали надання побутових послуг, вирощування овочів, птиці та торговельно-посередницька діяльність.

Для забезпечення конкурентоспроможності незайнятих громадян та з урахуванням потреб ринку праці здійснювалося підвищення кваліфікації (шляхом стажування) безробітних на замовлення роботодавців. Протягом 2015 року 111 осіб скористалися даною послугою, 99 відсотків з них були працевлаштовані.

За допомогою керівників підприємств, організацій та установ району, зокрема: ПСП «Райпольське» (В.Г. Деркач), СФГ “Фортуна” (Л.І. Назарук), СВК «Агрофірма Маріампольська» (К.В.Міщанін), ФГ « ДБВ Софія» (В.О.Рябець), сільських голів с. Ганнівки (Н.С.Цапенко), с. Малинівки (Е.А.Яротник), с. Чечеліївки (С.П.Дяченко), с. Зеленого (І.В.Беркун), с. Новий Стародуб (В.Г. Заїка) та інших були створені робочі місця для залучення безробітних до тимчасових та громадських робіт. Безробітними виконувалися роботи по благоустрою населених пунктів, кладовищ, упорядкуванню території підприємств тощо. У звітному році взяли участь у громадських роботах 390 громадян.

Разом з тим  існують і проблемні питання, які стримують процес збільшення зайнятості населення району. Серед таких проблем - порушення керівниками підприємств, установ та організацій процедури подання звітності за формою №3-ПН “Звіт про наявність вільних робочих місць (вакантних посад) та потребу в працівниках”; недостатні темпи створення нових робочих місць у сферах економічної діяльності району; низька мотивація до праці (в переважній більшості - через незначний розмір заробітної плати) тощо.

Центром зайнятості значна увага приділяється виконанню заходів, передбачених Програмою зайнятості населення до 2017 року щодо забезпечення розвитку системи професійної орієнтації в районі.

Однією зі складових профорієнтаційної роботи є надання профконсультаційних послуг населенню та шкільній молоді.

Спільно з відділом освіти на базі загальноосвітніх шкіл району для учнів старших класів проведено профорієнтаційні уроки, професіографічні екскурсії на підприємства, зустрічі з людьми різних професій  та інше.

Популяризація актуальних професій для учнів молодших класів проходила у вигляді пізнавальних естафет, ігор, конкурсів малюнків.

Для безробітної молоді організовувалися семінари «Особливості зайнятості молоді» та «Молодь на ринку праці».

Для максимального задоволення потреб людей, які звернулися до служби зайнятості, сприяння роботодавцям у вирішенні кадрових проблем, підвищення рівня поінформованості щодо діяльності служби зайнятості, проводяться: Дні відкритих дверей для роботодавців та населення (молоді, жінок, жителів сільської місцевості, випускників шкіл), Дні кар’єри, міні-ярмарки вакансій, презентації професій, щоденно проводяться різнопланові семінари («Служба зайнятості – працівникам села», «Техніка пошуку роботи», «Оволодій новою професією», «Як розпочати свій бізнес», «Молодь на ринку праці»).

Турбота про людину завжди була і залишається основним принципом діяльності районного центру зайнятості. Вирішальним чинником для виконання нагальних завдань є ставлення кожного до проблем безробітних, як до своїх власних, прагнення знайти вихід з найскрутнішої ситуації, допомогти людині підібрати роботу до душі, повірити в себе і в реальну можливість змінити своє життя на краще.

Ольга Павлюк, директор районного центру зайнятості