вперше до колег в якості керівника районного парламенту звертається новообраний голова районної ради Тамара СакараЦього тижня на своє перше сесійне засідання зібралися депутати районної ради сьомого скликання

Початок поточного тижня знаменувався для Петрівщини доволі визначною в її історії подією: відбулася, нарешті, перша сесія районної ради сьомого скликання, яка стала логічним завершенням процедури формування у нашому районі місцевих органів влади, започаткованих виборами депутатів до місцевих рад, що відбулися 25 жовтня. Очевидно, на момент виходу цього номера з друку вже мало хто на Петрівщині не знатиме, що новим головою районної ради обрано Тамару Вікторівну Сакару, адже «сарафанне радіо» має властивість доносити найрезонансніші новини значно швидше, ніж друковані ЗМІ, та й відповідні інформаційні випуски на районному радіо на момент виходу цього номера з друку вийдуть щонайменше уже двічі.

Голодомор 1932 – 1933 років – цей злочин комуністичного режиму проти українців став нашою національною трагедією, страшним ударом по генофонду нації. Щороку в останню суботу листопада українці запалюють свічки і моляться за безневинно закатованих голодом наших співвітчизників.

З квітня 1932 по листопад 1933 року, десь за 500 днів, в Україні загинули мільйони людей. Дослідники називають різні цифри жертв: так щодня вмирало близько 25 тисяч осіб, тобто понад 1000 осіб щогодини, або ж – 17 осіб щохвилини. Це страшні цифри!

У спільній молитві згадаймо всіх жертв голодоморів ХХ століття в Україні, які були потрібні лише для того, щоб остаточно зламати українську націю як єдину національну силу. І сьогодні російська імперія намагається зламати українців – економічними «санкціями», загарбанням наших територій і природних ресурсів, інформаційною війною, спрямованою на найцінніше - людей. Ми маємо усвідомити – щоб подібних голодоморів не повторилося з нашими нащадками, ми повинні невтомно працювати над будівництвом процвітаючої, незалежної і багатої України. Тільки в єдності ми здобудемо мир і подолаємо агресора.

З повагою голова обласної ради Олександр Чорноіваненко

 * * *

Шановні жителі району!

Сьогодні ми відзначаємо День пам’яті жертв голодоморів.

Ця трагічна сторінка нашої історії завжди викликатиме в наших душах скорботу та страждання за великими людськими жертвами і покаліченими долями.

Відзначаючи День пам’яті жертв голодоморів, ми не лише скорбимо за загиблими, а й постаємо нацією цивілізованою і гуманною. Український народ пережив це страхіття. Пережив і вижив, здобув державну незалежність і впевнено утверджує себе у світовій спільноті.

Вшануємо пам’ять мільйонів співвітчизників і зробимо все від нас залежне, аби не забути уроків минулого.

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Тамара Сакара, голова районної ради

голодоморНайжорстокішим злочином комуністичного режиму проти українського народу був голодомор 1932—1933 рр. Ця спланована проти українського селянства акція мала ліквідувати основу української нації і національного відродження, зруйнувати незалежні господарства, унеможливити протистояння радянській владі. «Голод запланувала Москва для знищення українського селянства як національного бастіону. Українських селян знищили не тому, що вони були селянами, а тому, що вони були українцями», — писав американський професор Р. Конквест.

Аналіз тодішніх подій переконливо свідчить, що в українському селі мали місце всі елементи політики геноциду. Такого висновку дійшли і члени Міжнародної комісії з розслідування голоду в Україні, яка працювала у 1988—1990 рр. Геноцидом українського народу визнали голодомор 1932—1933 рр. Верховна Рада України, а також понад півтора десятки країн світу. Низка зарубіжних парламентів готують таке визнання, хоча Росія докладає великих зусиль, аби перешкодити цьому.

Вже майже два роки на Сході України точиться війна. І хоча вона не оголошена, а зветься антитерористичною операцією, людям, в чиї міста і села вона прийшла, від того не легше. Вони особисто відчули її жахіття. Власними очима бачили обстріли, руйнування домівок, смерть людей. Багатьом довелося стати вигнанцями з рідної землі – біженцями, або, як їх офі-ційно іменують, тимчасово переміщеними особами з зони АТО. Держава дбає про цих людей, намагається створити бодай мінімальні умови для їхнього проживання.

Днями для них в управлінні соціального захисту населення райдержадміністрації пройшов семінар. Переселенців хвилюють питання отримання різних виплат – пенсій, допомог, забезпечення нормальних умов для проживання.

інформує Геннадій ГорданецьУ районній державній адміністрації пройшов семінар для сільських, селищних голів. Як відомо, значна їх кількість на минулих виборах знову отримали підтримку виборців, однак є серед них чимало і тих, хто вперше очолив місцеві територіальні громади, тож це була перша зустріч з ними керівництва району.

Голова райдержадміністрації Сергій Завалій, який вів семінар, привітав як новообраних, так і досвідчених сільських та селищних голів з обранням на відповідальні посади, побажав успішної діяльності, втілення в життя їхніх програм, щоб люди, які віддали за них свої голоси, не розчарувалися, відчули позитивні результати їхньої праці.

- Вибори пройшли спокійно, демократично, без порушень. Корпусу очільників місцевих громад притаманна гендерна рівність, бо у ньому суттєво представлені жінки, він є поєднанням молодості і досвіду, бо чимало людей вже не вперше стають сільськими головами, а серед новообраних є такі, що працювали в органах місцевого самоврядування на інших посадах. Тож є всі передумови для успішної праці.

на зустрічі з представниками громадської організації учасників АТО «Захисник Петрівщини»Днями в райдержадміністрації відбулася чергова зустріч керівництва району з представниками громадської організації учасників АТО «Захисник Петрівщини», яку провела заступник голови райдержадміністрації Тетяна Панета. Начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Валентина Сибіра прозвітувала про стан виконання районної програми соці-альної підтримки учасників АТО та членів їх сімей. Учасники обговорили та внесли пропозиції до окремих розділів програми.

Також було ініційовано проведення ще однієї зустрічі за участю волонтерів, представників районної організації УСВА (воїнів-інтернаціоналістів), громадської організації ліквідаторів аварії на ЧАЕС «Союз-Чорнобиль» для обговорення питання створення та встановлення спільного пам’ятного знаку, що уособлюватиме збірне поняття людини - воїна, захисника Батьківщини.

На наступній нараді були обговорені заходи з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Віталій МіняйлоАктивна життєва позиція Віталія Міняйла - запорука успіху, що діє не зважаючи на інвалідність

Одним із найважливіших питань у роботі фахівців Петрівського РЦЗ є допомога у працевлаштуванні осіб з інвалідністю. Адже під впливом багатьох факторів, серед яких є невпевненість у собі, ставлення суспільства, почуття непотрібності, людина з обмеженою працездатністю втрачає можливості для самореалізації.

Віталій  є запереченням усіх вищезазначених факторів. Цілеспрямований, впевнений, активний, комунікативний, організований - саме так можна охарактеризувати цього молодого чоловіка.

Свого часу Віталій закінчив Луганське професійно - технічне училище — інтернат, де отримав професію складальника верху взуття. Останнім часом працював сторожем у КП “Петрівське”, проте думками час від часу повертався до давньої мрії — створити власну майстерню з ремонту взуття. Не зважаючи на певні функціональні обмеження у своїх можливостях (інвалід ІІ групи ураження опорно — рухової системи) та за підтримки спеціалістів центру зайнятості, він свою давню мрію таки втілив у життя. Сьогодні у майстерні Віталія роботи дуже багато: і підбори замінити, і прошити, і проклеїти, й профілактику зробити.

Все вже давно напророчила доля...

Із циклу «Золотінь»

Вночі, коли усе навколо спить,

Лиш тіні попід вікнами блукають.

Я чую вічність, як вона дзвенить

У Всесвіті - від краю і до краю.

В конвульсіях зриваються зірки

І падають, немов несамовиті.

Летять тисячоліття і віки,

Роки і дні, розсипані на миті.

Згоряють недосказані слова,

Думки ніяк не вирвуться з полону.

23 листопада 2015 року на 41-му році життя пішов у вічність ще один наш герой-земляк, захисник України Міхно Іван Вікторович.

Народився Іван Вікторович Міхно 1 лютого 1974 року в селі Луганці Петрівського району Кіровоградської області. Навчався в Луганській ЗОШ. У 1992 році проходив військову службу в лавах Збройних Сил України. З 1994 року працював водієм в СВК «Агрофірма «Маріампольська», пізніше - в ТОВ «Граніт Групп» на Петрівському кар’єрі.

У липні 2015 року був мобілізований до лав Збройних Сил України. Брав участь у бойових діях в зоні  АТО на буремному Донбасі. Молодший сержант, старший механік, водій БМП Іван Вікторович Міхно проходив службу на блок-посту в Луганській області, в селищі Городище, де захищав рідну землю від окупантів та бандитів. На жаль, гинуть герої-захисники не тільки від кулі снайпера, осколків мін та снарядів, гинуть наші бійці і від великого душевного болю, що його з собою несе війна,від стресів та нервових перенапружень, що їх не кожне серце здатне витримати. Смерть продовжує збирати свій кривавий ужинок: поринув у вічність і ще один наш земляк,герой-захисник України Іван Вікторович Міхно, щоб там, разом з бойовими побратимами, долучившись до героїв Небесної Сотні та славних захисників Батьківщини, уже невмирущим моральним символом для усіх нас стояти на сторожі неподільної, цілісної неньки - України! Петрівська громада зазнала ще однієї непоправної втрати.

Відповідно до Наказу Мінагрополітики України від 21 березня 2012 року № 141 встановлено Форму звітності № 1А-риба (річна) «Виробництво продукції аквакультури за 2015р.» та затверджено Інструкцію щодо заповнення форми звітності № 1А-риба (річна) «Виробництво продукції аквакультури за 2015р.».

Суб’єкти аквакультури, які здійснюють свою господарську діяльність в адміністративних межах Кіровоградської області в обов’язковому порядку самостійно повинні подати до Кіровоградрибоохорони звітність встановленого зразка щодо виробництва продукції аквакультури за 2015 рік в терміни до 10 січня 2016 року.

За неподання звітності орендар несе адміністративну відповідальність.

Довідки за телефоном Кіровоградрибоохорони (0522)- 22-77-42.

Олександр Логвиненко, начальник відділу охорони водних біоресурсів

начальник управління Держказначейства в Петрівському районі Ольга Кондратенко та Голова Державної казначейської служби України Тетяна Слюз обговорюють перспективи взаємодії структурних підрозділів служби.Наприкінці минулого тижня з робочим візитом в Петрове завітала Голова Державної казначейської служби України Тетяна Слюз, під час якого відвідала  управління Казначейства та провела нетривалу нараду з його працівниками.

У робочій зустрічі також узяв участь перший заступник голови Петрівської районної державної адміністрації Олександр Лукашов.

Т. Слюз зупинилася на питанні фінансової децентралізації, поінформувала про розробку Державною казначейською службою України нових проектів нормативних документів щодо спрощення роботи бухгалтерських служб бюджетних установ, презентувала систему дистанційного обслуговування клієнтів через програмно-технічний комплекс «Клієнт Казначейства – Казначейство», впровадження електронної форми обслуговування клієнтів з використанням надійних засобів електронного цифрового підпису та сучасних Інтернет-технологій.

Нарада проходила у вигляді діалогу. Учасники цієї зустрічі мали змогу задати керівнику свої запитання та отримати на них вичерпні відповіді.

На знімку: начальник управління Держказначейства в Петрівському районі Ольга Кондратенко та Голова Державної казначейської служби України Тетяна Слюз обговорюють перспективи взаємодії структурних підрозділів служби.

З метою протипожежної пропаганди та висвітлення організаційних питань, що стосуються діяльності пожежно-рятувальної служби, 17 листопада 2015 року, з 10 до 11.30 години, відбулась «пряма телефонна лінія» з начальником Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області Малютою Володимиром Васильовичем.

За даний проміжок часу було прийнято більше 10-ти телефонних дзвінків, і навіть коли час вийшов, громадяни продовжували телефонувати та отримувати відповіді на запитання і консультації.

Головними питаннями дня були: вимоги до працевлаштування в підрозділи ДСНС, та чи потрібно платити за виїзд пожежної охорони.

Володимир Васильович наголосив на тому, що виїзд на пожежу та надзвичайну ситуацію пожежно-рятувальної служби безкоштовний!  А для того, щоб стати одним з рятувальників, потрібно бути добре фізично розвиненим, мати середню спеціальну освіту, а за більш детальною інформацією звернутись безпосередньо в пожежно-рятувальний підрозділ.

Андрій Бочаров, провідний інспектор Петрівського РС У ДСНС у Кіровоградській області