вперше до колег в якості керівника районного парламенту звертається новообраний голова районної ради Тамара СакараЦього тижня на своє перше сесійне засідання зібралися депутати районної ради сьомого скликання

Початок поточного тижня знаменувався для Петрівщини доволі визначною в її історії подією: відбулася, нарешті, перша сесія районної ради сьомого скликання, яка стала логічним завершенням процедури формування у нашому районі місцевих органів влади, започаткованих виборами депутатів до місцевих рад, що відбулися 25 жовтня. Очевидно, на момент виходу цього номера з друку вже мало хто на Петрівщині не знатиме, що новим головою районної ради обрано Тамару Вікторівну Сакару, адже «сарафанне радіо» має властивість доносити найрезонансніші новини значно швидше, ніж друковані ЗМІ, та й відповідні інформаційні випуски на районному радіо на момент виходу цього номера з друку вийдуть щонайменше уже двічі.

Отож представляти Тамару Вікторівну нашим читачам, певне, потреби немає, оскільки знають її в районі досить добре як ще молодого, але вже доволі досвідченого управлінця, котра не так давно очолювала районну державну адміністрацію і, за оцінкою багатьох жителів Петрівщини, була одним з найуспішніших керівників району за останні роки. Відтак те, що колеги по депутатській фракції Партії БПП «Солідарність» висунули саме її кандидатуру претендентом на посаду голови районної ради, ні для кого особливим сюрпризом не стало. Схоже, її кандидатура виявилася найбільш прийнятною і для представників майже усіх інших політичних сил, обраних до районного парламенту, адже підсумки таємного голосування засвідчили значну перевагу в підтримці Тамари Сакари, опонентом якої в боротьбі за посаду керівника ради виступила ще одна представниця чарівної статі – висунута районною організацією Радикальної Партії Наталія Тритяк. Зокрема, різниця в голосах (дев’ятнадцять проти шести з двадцяти п’яти присутніх на сесії депутатів) засвідчила, що, крім однопартійців Наталії Миколаївни, які, цілком логічно, підтримували саме свою висуванку, усі інші депутати майже одностайно (за мінімальним винятком) віддали перевагу Тамарі Вікторівні.

голова районної державної адміністрації Сергій Завалій виступає із зверненням щодо взаємодії органів державної влади з представницькими органами місцевого самоврядуванняУже після оголошення результатів роботи лічильної комісії, яку очолив депутат Олександр Поворознюк, а також вітальних слів на адресу новобраної голови районної ради, уже нею було внесено кандидатуру на посаду свого заступника. Як зазначила Тамара Вікторівна, цілком логічно і справедливо, щоб обв’язки заступника виконував представник тієї політичної сили, яка отримала другий за рівнем підтримки рейтинг прихильності виборців, а відтак запропонувала колегам підтримати кількарічного вже керівника районної організації Політичної Партії ВО «Батьківщина» Антоніну Іванову. Далі - знову процедура таємного голосування і доволі упевнена підтримка Антоніни Анатоліївни – 20 голосів «за» і лише 5 «проти».

Черговим етапом формування структури районної ради стало утворення постійних комісій та обрання їх керівних органів. Слід зазначити, що кількість постійних комісій у нинішній районній раді, порівняно з радою попереднього скликання, знову скоротилася – якщо в раді шостого скликання діяли 6 постійних комісій, то зараз (з огляду на меншу чисельність депутатського корпусу) таких комісій залишилося лише чотири, а відтак перелік повноважень, а отже і навантаження на окремі з них фактично, подвоїлися. Натомість, у нинішньому скликанні усі комісії рівнозначні за чисельністю (по 6 депутатів), тоді як у раді попереднього скликання кількість депутатів у різних комісіях варіювалася від 3-х до 8-ми членів.

напутнє слово новообраному складу депутатського корпусу від голови районної ради попереднього скликання Світлани ТиликПерсональний же склад новостворених постійних комісій має наступний вигляд:

постійна комісія з питань діяльності територіальних громад, об’єднань громадян, регламенту, депутатської етики та дотримання законності – голова комісії – Ющенко Віктор Миколайович (ВО «Батьківщина»); заступник голови – Галуган Катерина Миколаївна (БПП «Солідарність»), секретар – Когут Людмила Леонідівна (ПП «Опозиційний блок»), члени комісії – Больбот Юрій Іванович (БПП «Солідарність»), Кравченко Олександра Михайлівна (ВО «Батьківщина»), Царенко Микола Іванович (Радикальна Партія);

постійна комісія з питань економіки, бюджету, фінансів та підприємницької діяльності – голова комісії – Поворознюк Олександр Григорович (БПП «Солідарність»), заступник голови - Стець Віктор Григорович (ВО «Батьківщина»), секретар – Лукашов Олександр Сергійович (БПП «Солідарність»), члени комісії – Іщенко Анатолій Іванович (БПП «Солідарність»), Корінь Олег Володимирович (Радикальна Партія), Тилик Олександр Вікторович (ПП «Опозиційний Блок»);

депутати районної ради сьомого скликання на своїй першій сесії.постійна комісія з питань агропромислового комплексу, екологічної безпеки, раціонального використання місцевих природних ресурсів, благоустрою, розвитку населених пунктів, житлово-комунального господарства, транспорту та зв’язку – голова комісії - Давидовський Андрій Миколайович (БПП «Солідарність»), заступник голови – Козловський Віталій Володимирович (БПП «Солідарність»), секретар - Тритяк Наталія Миколаївна (Радикальна Партія), члени комісії – Граданович Юрій Вікторович (ПП «Опозиційний блок»), Жушман Олександр Михайлович (БПП «Солідарність»), Компанієць Олександр Миколайович (ВО «Батьківщина»);

постійна комісія з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, молодіжної політики та спорту, культури, освіти, сім’ї, жінок і дітей – голова комісії – Самохвал Тамара Василівна (ПП «Опозиційний блок»), заступник голови – Панета Тетяна Григорівна (БПП «Солідарність»), секретар – Копійка Валентина Миколаївна (ВО «Батьківщина»), члени комісії – Бурлак Лариса Георгіївна (БПП «Солідарність»), Свириденко Олег Вікторович (Радикальна Партія), Чорновол Володимир Іванович (Радикальна Партія).

Вже традиційно, згідно з регламентом роботи сесії, до новообраної ради з промовою щодо взаємодії органів державної влади з представницькими органами місцевого самоврядування звернувся голова районної державної адміністрації Сергій Завалій, окресливши основні напрямки перспективної співпраці та закликавши депутатський корпус районної ради стати конструктивними партнерами виконавчої гілки влади, аби спільними зусиллями і надалі зміцнювати та розширяти напрацювання по соціально-економічному розвитку району, зроблені в попередні роки.

Досить тепло і приязно депутати районної ради сприйняли напутні слова голови районної ради попереднього скликання Світлани Тилик, яка, як мовиться, передала своїй наступниці «бразди правління», запевнивши, що й на новій для себе посаді – Петрівського селищного голови – залишається завжди відкритою для співпраці, тим більше, що з огляду на плани і наміри, які селищна рада має намір втілювати в життя вже найближчим часом, об’єктів для такої співпраці буде чимало. Одним з них, до речі, стане завершення робіт по реконструкції будівлі петрівської водоочисної станції, ситуацію на якій закликав розглянути вже на наступній другій сесії начальник ВОС, депутат районної ради Юрій Граданович, внісши відповідне доповнення в ході розгляду питання про план роботи на другу сесію.

Отож новий склад районної ради розпочав свою діяльність. Очевидно, на перших порах ще не все у них виходитиме, адже за всю історію існування районного парламенту нинішній склад депутатського корпусу, здається, виявився найбільше оновленим. Зазвичай, у радах попередніх скликань існував певний скелетний кістяк, коли більшою мірою обиралися депутати на другій, третій, четвертий терміни, а відсоток нових прізвищ, як правило, не перевищував 25-30%. Найрадикальніше до цього було оновлено склад районної ради хіба що у 2005 році, невдовзі після подій Помаранчевої революції. Але й тоді кількість нових імен не перевищила половинної позначки. А от у раді нинішнього скликання кількість нових депутатів сягнула майже 90-відсоткової відмітки – з двадцяти шести обранців лише четверо були депутатами районної ради попереднього скликання, всі інші – новообрані!

Щоправда, ряд з них мають досвід роботи в органах місцевого самоврядування на посадах сільських голів, деякі – були депутатами сільських та селищних рад, а ще двоє обиралися депутатами районної ради в третьому та п’ятому скликаннях. Словом, маємо всі підстави сподіватися, що зі своїм вибором ми не помилилися, і вже невдовзі нерішучість та деяка несміливість окремих обранців поступово трансформуються в продуктивну і конструктивну діяльність по соціально-економічному розвитку району. Тим більше, що сьогодні – напередодні вже неминучих процесів по децентралізації владних повноважень – від успіху чи неуспіху цієї діяльності значною мірою залежатиме доля нашого району, а відтак і усіх нас із вами. Тож віритимемо, що нашим обранцям вдасться виправдати покладені на них сподівання, і вже невдовзі Петрівщина стане одним із найсприятливіших для життя та праці чарівних куточків нашої багатословенної України.

Володимир Кіфенко.

На знімках: вперше до колег в якості керівника районного парламенту звертається новообраний голова районної ради Тамара Сакара; голова районної державної адміністрації Сергій Завалій виступає із зверненням щодо взаємодії органів державної влади з представницькими органами місцевого самоврядування; напутнє слово новообраному складу депутатського корпусу від голови районної ради попереднього скликання Світлани Тилик; депутати районної ради сьомого скликання на своїй першій сесії.