Голодомор 1932 – 1933 років – цей злочин комуністичного режиму проти українців став нашою національною трагедією, страшним ударом по генофонду нації. Щороку в останню суботу листопада українці запалюють свічки і моляться за безневинно закатованих голодом наших співвітчизників.

З квітня 1932 по листопад 1933 року, десь за 500 днів, в Україні загинули мільйони людей. Дослідники називають різні цифри жертв: так щодня вмирало близько 25 тисяч осіб, тобто понад 1000 осіб щогодини, або ж – 17 осіб щохвилини. Це страшні цифри!

У спільній молитві згадаймо всіх жертв голодоморів ХХ століття в Україні, які були потрібні лише для того, щоб остаточно зламати українську націю як єдину національну силу. І сьогодні російська імперія намагається зламати українців – економічними «санкціями», загарбанням наших територій і природних ресурсів, інформаційною війною, спрямованою на найцінніше - людей. Ми маємо усвідомити – щоб подібних голодоморів не повторилося з нашими нащадками, ми повинні невтомно працювати над будівництвом процвітаючої, незалежної і багатої України. Тільки в єдності ми здобудемо мир і подолаємо агресора.

З повагою голова обласної ради Олександр Чорноіваненко

 * * *

Шановні жителі району!

Сьогодні ми відзначаємо День пам’яті жертв голодоморів.

Ця трагічна сторінка нашої історії завжди викликатиме в наших душах скорботу та страждання за великими людськими жертвами і покаліченими долями.

Відзначаючи День пам’яті жертв голодоморів, ми не лише скорбимо за загиблими, а й постаємо нацією цивілізованою і гуманною. Український народ пережив це страхіття. Пережив і вижив, здобув державну незалежність і впевнено утверджує себе у світовій спільноті.

Вшануємо пам’ять мільйонів співвітчизників і зробимо все від нас залежне, аби не забути уроків минулого.

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Тамара Сакара, голова районної ради