інформує Геннадій ГорданецьУ районній державній адміністрації пройшов семінар для сільських, селищних голів. Як відомо, значна їх кількість на минулих виборах знову отримали підтримку виборців, однак є серед них чимало і тих, хто вперше очолив місцеві територіальні громади, тож це була перша зустріч з ними керівництва району.

Голова райдержадміністрації Сергій Завалій, який вів семінар, привітав як новообраних, так і досвідчених сільських та селищних голів з обранням на відповідальні посади, побажав успішної діяльності, втілення в життя їхніх програм, щоб люди, які віддали за них свої голоси, не розчарувалися, відчули позитивні результати їхньої праці.

- Вибори пройшли спокійно, демократично, без порушень. Корпусу очільників місцевих громад притаманна гендерна рівність, бо у ньому суттєво представлені жінки, він є поєднанням молодості і досвіду, бо чимало людей вже не вперше стають сільськими головами, а серед новообраних є такі, що працювали в органах місцевого самоврядування на інших посадах. Тож є всі передумови для успішної праці.

Я за вісім місяців, впродовж яких працюю на посаді голови райдержадмі-ністрації, вже непогано знаю стан справ в районі, у кожній громаді. Людей меншою мірою цікавлять глобальні проблеми держави – стан наших стосунків з Європейським Союзом, безвізовий режим тощо. Їх, передусім, хвилює стан доріг, благоустрій населених пунктів, освітлення, робота ФАПів, вивезення сміття та інші проблеми повсякденного буття. Щоб їх вирішувати належним чином, не потрібні великі кошти, бюджетних ресурсів на це цілком достатньо. До того ж кожен сільський та селищний голова має пам’ятати, що він повинен дбати про наповнення місцевого бюджету. На місця передається все більше управлінських функцій і прав, якими слід грамотно і ефективно користуватися.

Я, і всі працівники апарату райдержадміністрації, її підрозділів завжди відкриті для спілкування, готові надавати вам необхідну допомогу. Тож розраховую на тісну співпрацю задля поліпшення добробуту і якості життя жителів району, – підсумував Сергій Володимирович.

Першим питанням порядку денного семінару значилася інформація начальника фінансового управління райдержадміністрації Галини Овдій про завдання місцевим бюджетам щодо завершення бюджетного періоду та заходи щодо організації роботи по складанню проектів місцевих бюджетів району на 2016 рік та їх прогнозів на 2017-2018 роки.

Вона зазначила, що новий Бюджетний Кодекс дав змогу збільшити фінансовий ресурс місцевих бюджетів. Бюджетні показники перевиконані по багатьох позиціях, що дало змогу провести уточнення на 7,3 млн.грн. Кошти використовувалися, здебільшого, на фінансування захищених статей.

Г.Овдій наголосила на тому, що слід активніше використовувати спецкошти, субвенції з державного бюджету. Необхідно також пам’ятати про своєчасне інформування фінуправління. Формування бюджетів на 2016 рік необхідно затвердити до 25 грудня.

С.Завалій, коментуючи виступ Г.Овдій, нагадав про те, що слід активніше брати участь в інвестиційних проектах, завдяки чому можна вирішити чимало питань.

Цю думку підтримав і перший заступник голови райдержадміністрації Олександр Лукашов. Він нагадав, що при фінансуванні різноманітних програм та заходів з державного бюджету пріоритет матимуть об’єднані громади.

Багато можна зробити, користуючись підтримкою Фонду регіонального розвитку, іншими програмами міжнародної технічної допомоги, тож треба активніше брати в них участь.

Начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації Геннадій Горбанець виступив з інформацією «Про підготовку проекту економічного і соціального розвитку району на 2016 рік», а начальник відділу регіонального розвитку, містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та з питань цивільного захисту населення райдержадміністрації Світлана Заєць доповіла про підготовку до роботи в осінньо-зимовий період 2015-2016 років та про роботу на виконання Закону про декомунізацію та перейменування населених пунктів та вулиць в населених пунктах.

Очільник ветеринарної медицини району Сергій Кіяшко розповів про роботу щодо недопущення захворювання свиней на африканську чуму та заходи, які необхідно буде здійснити у разі виявлення цієї хвороби на території району.

Начальник відділу кадрової роботи апарату РДА Світлана Пронь виступила з інформацією «Про вручення відзнаки Президента України – пам’ятної медалі «25 років виведення військ з Афганістану».

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімку: інформує Геннадій Горданець.