Вже майже два роки на Сході України точиться війна. І хоча вона не оголошена, а зветься антитерористичною операцією, людям, в чиї міста і села вона прийшла, від того не легше. Вони особисто відчули її жахіття. Власними очима бачили обстріли, руйнування домівок, смерть людей. Багатьом довелося стати вигнанцями з рідної землі – біженцями, або, як їх офі-ційно іменують, тимчасово переміщеними особами з зони АТО. Держава дбає про цих людей, намагається створити бодай мінімальні умови для їхнього проживання.

Днями для них в управлінні соціального захисту населення райдержадміністрації пройшов семінар. Переселенців хвилюють питання отримання різних виплат – пенсій, допомог, забезпечення нормальних умов для проживання.

Начальник управління соцзахисту Валентина Сибіра повідомила, що на території району проживають 28 сімей переселенців, в тому числі 4 дітей шкільного віку і 9 дошкільнят. Всі сім’ї забезпечені житлом, теплим одягом, молодші діти відвідують дошкільні навчальні заклади, школярі забезпечені шкільним приладдям, діє програма щодо безкоштовного їх харчування. Переселенці проживають на території Балахівської і Петрівської селищних та Іванівської і Ганнівської сільських рад.

Валентина Григорівна, відповідаючи на запитання учасників семінару, нагадала, що кожна особа повинна особисто зареєструватися за місцем перебування, з цього моменту їй нараховується пенсія, адресна допомога на відшкодування житлово-комунальних платежів, на народження дитини. Вона зазначила, що всі виплати люди отримують стовідсотково і вчасно. Але, у разі зміни місця проживання, слід негайно стати на облік за новою адресою, щоб отримувати названі виплати. Кожні шість місяців необхідно проходити перереєстрацію.

Пролунало запитання – чи буде виплачена пенсія за 2014 рік?

- Якщо це буде передбачено у державному бюджеті, то буде, – відповіла В.Сибіра.

Найбільша проблема – забезпечення людей, які проживають на території Балахівської селищної ради твердим паливом, бо щомісячна адресна допомога на ці потреби недостатня, оскільки дрова коштують уже 3 – 3,5 тис. грн. На даний час ведеться робота з лісництвом щодо забезпечення переселенців більш дешевими дровами, проблема буде вирішена.

Ведеться робота щодо працевлаштування людей. Всі вони зареєстровані в центрі зайнятості, з допомогою якого знаходять роботу. Працюють переселенці в ТОВ «Агрофірма «Фортуна», ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська».

В роботі семінару взяли участь представники Кіровоградської громадської організації «Територія успіху» - консультанти, юристи, які відповіли на всі запитання учасників семінару. Вони із задоволенням відзначили, що працівники управління соціального захисту населення знають кожну людину з числа тимчасово переміщених осіб, їхні проблеми. Переселенці ж, у свою чергу, знають працівників, до яких звертаються за допомогою, якщо виникає така потреба.

Анатолій Рябоконь