Шановні учасники та гості фестивалю!

Кіровоградщина має унікальний для всієї України заповідний куточок землі, де окрім меморіальних музеїв, до відвідувача промовляє кожна стежка, дерево, джерело, що бережуть пам’ять про славних корифеїв українського театру - Івана Карпенка-Карого, Марка Кропивницького, Панаса Саксаганського, Миколи Садовського, Марії Заньковецької.

Пишаюся тим, що є земляком корифеїв театру, що маю змогу доторкнутися до храму духу українського народу, що наш обласний театр  – гідно продовжує славні традиції корифеїв.

Від імені депутатського корпусу обласної ради вітаю усіх театралів, наших дорогих гостей, аматорів сцени, учасників фольклорних колективів області, дякую всім причетним до підготовки і проведення свята, бажаю радості спілкування із справжнім мистецтвом, творчого натхнення, нових захоплюючих ідей, цікавих п’єс, розуміючого глядача, а нам всім – миру і частіше зустрічатись з великим, чарівним, загадковим мистецтвом, яким є театр.

Шановні працівники дошкільної освіти!

Сердечно вітаємо вас із вашим, можливо, наймолодшим, але, водночас, одним із найважливіших професійних свят у нашій державі!

Бути вихователем – це справжнє мистецтво, обране за покликом серця, наполеглива, чесна, натхненна праця, що збагачує світ мудрістю, знаннями, милосердям, людяністю.

Щира подяка всім працівникам дошкільної освіти за постійну саможертву і щоденну самовіддану, благородну любов і турботу, віддане служіння улюбленій справі, терпіння, мудрість, виваженість, наполегливість і високий професіоналізм. Нехай ваше життя буде наповнене любов’ю вихованців та повагою їхніх батьків, підтримкою колег, теплотою рідних і близьких, а невичерпна енергія, оптимізм і вміння реалізувати задумане допоможуть вам вирішувати найскладніші завдання. Нехай усі ваші педагогічні ініціативи увінчаються успіхом. Тож мирного вам неба, міцного здоров’я, благополуччя, творчих ідей у вашій благородній справі!

Григорій Москалець, начальник відділу освіти райдержадміністрації. 

Людмила Горбанець, голова райкому профспілки працівників освіти та науки.

 головний лікар центральної районної лікарні Микола Яновський знайомить гостей з ходом ремонтних робітУ рамках робочої поїздки до Петрівського району голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко побував у місцевій центральній районній лікарні, де оглянув, як проходять ремонтні роботи у терапевтичному відділенні.

Спілкуючись із медичним персоналом лікарні, голова облдержадміністрації відзначив: «Хочу вкотре наголосити, що на 2015 рік ми визначили конкретні кроки у напрямку модернізації медичної галузі та покращення умов у цій сфері, аби жителі області мали можливість отримувати якісні медичні послуги. На сьогодні ми проводимо масштабну роботу з реконструкції у дитячій обласній лікарні, у кардіологічному центрі та в обласній лікарні, аби створити ще більше можливостей для надання кваліфікованої медичної допомоги жителям Кіровоградщини».

– Таке завдання я ставлю й перед керівниками територій. Перебуваючи під час робочих поїздок у районах, я бачу, що робота у цьому напрямку успішно реалізовується. Наприклад, у Добровеличківському районі нещодавно було відкрите щойно відремонтоване дитяче відділення районної ЦРЛ, на реконструкцію якого було витрачено майже 800 тис. грн. Також можу навести позитивний приклад Кіровоградського ра-йону, де на підтримку місцевої районної лікарні було спрямовано 300 тис. грн. А в Олександрії на всі заклади охорони здоров’я міста було витрачено більше 2-х млн. грн., на ці кошти також було проведено ремонти та закуплене сучасне медичне обладнання, – зазначив Сергій Кузьменко.

під час огляду набережноїПід час робочої поїздки до Петрівського району, в якій  голову облдержадміністрації Сергія Кузьменка супроводжували керівники району  – голова райдержадміністрації Сергій Завалій та голова ра-йонної ради Світлана Тилик, було оглянуто відновлену набережну річки Інгулець та реконструйований парк відпочинку.

Парк відпочинку та набережна були облаштовані в Петровому ще у 50-х роках минулого століття. Протягом тривалого часу вони не реконструювалися.

У 2013 році у рамках конкурсу соціальних проектів «Місто – нашими руками» було розпочато реалізацію проекту «Набережна закоханих» – облаштування набережної річки Інгулець, з тим, аби створити умови для комфортного відпочинку жителів та гостей Петрового, зокрема, для проведення весільних церемоній. У рамках проекту доріжки набережної вздовж Інгульця були викладені тротуарною плиткою, встановлено металеву арку, місток, лавочки, вуличні ліхтарі, а також упорядковані клумби та висаджені дерева.

завдяки створеній у Новому Стародубі матеріальній базі заняття спортом для місцевої молоді стає найулюбленішим видом дозвілляНа цьому голова обласної державної адміністрації наголосив під час відвідування низки спортивних об’єктів у Петрівському районі.

Зокрема, очільник області оглянув спортивний комплекс, що розміщується у селі Новий Стародуб. Спорткомплекс належить місцевому сільськогосподарському підприємству «Зарічне», яке очолюють Микола та Андрій Давидовські.

Також Сергій Кузьменко побував на футбольному стадіоні «Інгулець» у Петровому, яким опікується агрофірма «П’ятихатська», під керівництвом Олександра Поворознюка.

І спорткомплекс у Новому Стародубі, і футбольний стадіон у Петровому нині є популярним місцем для активного відпочинку та заняття спортом місцевих жителів. На сучасних і добре облаштованих, із трав’яним покриттям стадіонах проводяться тренування і змагання для місцевих футбольних команд, тут активно займаються спортом школярі та місцеві жителі.

Вітаємо ювілярку!

Днями свій дев’яносторічний ювілей відзначила жителька Чечеліївки Ганна Михайлівна Дюженова.

Народилася Ганна Михайлівна 23 вересня 1925 року в мальовничому селі Черниця на Рівненщині. Родина її була міцною, роботящою, з традиційним селянським укладом, де понад усе цінували працю та любов до землі. Завдяки невтомній праці створили й міцне господарство, яке складалося з ділянки землі, ставу, коней, корів, овець і навіть власного млина. Ця міцна господарська жилка, на жаль, і зумовила подальшу трагічну долю родини: в часи утворення колективних господарств, зрозуміло, батьки Ганни Михайлівни не погодилися віддати надбане тяжкою працею майно в колгосп, тож уже невдовзі родину було визнано «ворогами народу», майно відібрано силоміць, а батьків вислано до Сибіру. А через деякий час репресивна машина своїм жорстоким котком прокотилася і по долі самої дівчини: за відмову вступати до комсомолу (бо для цього їй слід було відректися від своїх батьків) Ганну Михайлівну засудили до 10 років виправних робіт і вислали на Колиму. Тож зовсім юною дівчиною вона потрапила на лісоповал, де пройшла випробування нелюдською працею, голодом, холодом, знущанням конвоїрів. Там же, на Колимі, отримала і страшні звістки про те, що мама померла у в’язниці, батько також назавжди залишився у суворих сибірських снігах, та ще й рідний брат десь пропав безвісти.

«АгроЕкспо»Уже зовсім скоро, 1-3 жовтня, у Кіровограді втретє відбудеться подія національного масштабу: відкриється найбільша в країні агропромислова виставка «АгроЕкспо», на яку з’їдуться аграрії з усієї України. Цього року, як і минулого, у її рамках буде проведено народний «Покровський ярмарок».

Здавна свято Покрови, яке відзначається у жовтні, вважалося святом, пов’язаним із початком осінніх традицій. В Україні воно пошановувалося селянами і знаменувало закінчення польових робіт. Крім того, наш край має багаті ярмаркові традиції. Тож організатори «АгроЕкспо» прагнуть відродити їх, започаткувавши на  Кіровоградщині найбільший аграрний ярмарок.

«Покровський ярмарок» відбудеться 2 та 3 жовтня під час виставки «АгроЕкспо-2015». Організатори запевняють – кожен учасник цього заходу знайде тут щось для себе: найкращі продукти від фермерських господарств області за ціною виробника, сувеніри та вироби мистецтва, що привезуть з усіх куточків України, майстер-класи з народної творчості, конкурси та розваги для дітей та дорослих. 

Андрій Давидовський показує гостям високопродуктивне стадо ВРХ, яке на сьогодні теж є одним із предметів гордості господарстваПід час робочої поїздки до Петрівського району голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко відвідав сільськогосподарське підприємство «Зарічне».

Приватне сільськогосподарське підприємство «Зарічне», яке очолюють Микола та Андрій Давидовські, знаходиться в Новостародубській сільській раді і є одним із базових господарств на цій території.

На сьогодні у господарстві обробляють понад 5 тис. га сільськогосподарських угідь, працює більше 100 працівників.

Завдяки впровадженню новітніх технологій вирощування сільськогосподарських культур, дотриманню агротехнічних вимог та використанню високоврожайних сортів сільськогосподарських культур у «Зарічному» отримують досить високі врожаї.

Проте найбільшу увагу у господарстві приділяють розвитку тваринництва. Протягом останніх двох років було проведено реконструкцію тваринницьких комплексів, зокрема, ферми на 960 голів ВРХ, завершується також реконструкція свинокомплексу з річним оборотом до 4000 голів. Наразі у господарстві утримують більше 200 голів високоплемінних корів. Завдяки застосування найсучасніших римують більше 200 голів високоплемінних корів. Завдяки застосування найсучасніших технологій і обладнання мають гарні надої, а молоко за якістю відповідає найвищим світовим стандартам і використовується виключно для виготовлення дитячих молочних су-мішей.

нагороду отримує Лариса ГорчеєваНещодавно  в країні відзначали  День підприємця. На урочистостях,  які з нагоди цього свята відбулися в сесійній залі райради, серед нагороджених за сумлінну працю спільною Подякою РДА і районної ради була і петрівчанка Лариса Горчеєва. В її аптеках - широкий асортимент ліків, які реалізуються за оптимально доступними цінами, а в невеличкому колективі  трудяться молоді, досвідчені та привітні фахівці. Тож з нагоди Дня фармацевтичного працівника, який святкували минулого  тижня, вони почули від своїх клієнтів багато теплих і щирих слів вдячності. А це і є найвищою оцінкою їх діяльності. Дякують  Ларисі Володимирівні також і волонтери за надану допомогу ліками та медпрепаратами для учасників АТО. 

  

Веселковий світ дитинства

дошкільнятаСеред розмаїття квітів затишно розташувався  у селі Петрівському наш дошкільний навчальний заклад «Колосок». У цій назві, як у зерні добра, безмежне тепло любові до дітей, до навколиш-нього світу. Наш дитячий садок - особливий заклад: це друга оселя для працівників і дітей,  затишна та тепла. Головне в ній - не тільки зовнішня краса, а й позитивна емоційна атмосфера, аура творчості.

Що за диво « Колосок»?

То -  дитячий наш садок.

В ньому танці, співи, сміх

Місця вистачить для всіх.

І зерняток - дітлахів

Тут завжди чекають,

Свою ласку та любов

Щиро відкривають.

Головною метою ДНЗ є найбільш повне розкриття творчого потенціалу, природних здібностей вихованців та вихователів у їх взаємозв’язку, створення доброзичливої, творчої атмосфери, де враховувалися б інтереси та бажання дитини, створювалися умови для прояву самостійності, ініціативи, творчості. 

колектив ЦДЮТ зі своїми  вихованцямиОдним із головних завдань позашкільної освіти є всебічний розвиток особистості. Саме в цьому руслі у районі працює Центр дитячої та юнацької творчості. І з нагоди початку нового навчального року,  15 вересня на базі Петрівської загальноосвітньої школи І ступеня відбулося свято «День поза-шкільника».

Працівниками ЦДЮТ для дітей було підготовлено розважальну програму.  До них на свято завітав Крош з мультфільму «Смішарики». Розвиток своїх інтелектуальних здібностей діти продемонстрували  в грі «Так чи ні?» та під час відгадування загадок за відомими дитячими книжками.

Наші юні позашкільники виявилися непосидючими в танцювальних іграх. Із непідробним азартом вихованці танцювали «звєєробіку», «лавату» та багато інших жартівливих таночків разом з Крошем та керівниками гуртків.

Гостей на святі вітали Олеся Глазачева з «Доброю піснею» та вокальна група «Соловейко» (керівник -  В.В.Блоха).

У світ великих відкриттів та талантів дітей запросили ке-рівники гуртків нашого закладу, де вони можуть проявити свої здібності у образотворчому, вокальному, декоративно-ужитковому мистецтві, навчитися охороняти природу та запускати в небо літачки. 

Без сюрпризів не обійшлося

завдяки створеній Олександром Поворознюком футбольній інфраструктурі малеча Володимирівки та довколишніх сіл отримала чудову нагоду вдосконалювати свою спортивну майстерність, тож не виключено, що за кілька років хтось із них також здобуде право одягти на себе футболку «Інгульця»Нинішній тиждень виявився особливо насиченим для гравців і тренерів команди «Інгулець-2», адже упродовж трьох днів поспіль вони зіграли три пропущених календарні матчі першості області, які було перенесено на пізніший строк через участь нашої команди в Чемпіонаті та Кубку України серед аматорів. Отже першими суперниками нашої команди стали футболісти добре знайомої «Гідросили» з Кіровограда. Уже за своєрідною традицією «Гідросила» знову поступилася нашим хлопцям «всуху», з рахунком 0:4, і все ж хотілося б цього разу на адресу гостей висловити кілька добрих слів. По-перше, незважаючи на поразку, заводчани показали себе доволі міцним, а головне – прогресуючим колективом, що, власне, відобразилося й на результаті гри, адже якщо в попередні роки в розіграші чи то першості області, чи то Кубку – вони бували «биті» «Інгульцем», а ще раніше - «П”ятихатською», досить серйозно, пропускаючи  по 6-8 м’ячів, то тепер трималися цілком достойно, вибудувавши  загалом  грамотну лінію оборони. Хоча, звичайно, над злагодженими атакуючими діями «Гідросилі» ще слід  попрацювати, адже в атаці у гостей, відверто кажучи, не ладилося майже нічого. Разом з тим, чим сподобалася команда – це духом спортивного благородства, адже грали гості, загалом, коректно, без умисних грубощів, що особливо контрастувало з попередньою грою на майданчику цієї ж таки навчально-тренувальної бази, коли за вихід до чвертьфіналу Кубку України серед аматорів приїздили позмагатися гравці хлібодарівського «Колоса». А особливо показовим став  епізод, коли судомою звело ногу нашому нападникові Джабі Фхакадзе, і на виручку йому тут же поспішили гравці «Гідросили», допомігши послабити спазм, доки лікар добіжить до місця пригоди. Приємно було бачити таке справді спортивне і дружнє ставлення один до одного, адже дійсно – на поле виходять змагатися суперники, а не вороги.

На цьому тижні в Територіальному центрі соцзахисту відбулося засідання з питань надання субсидій, на якому начальник управління соціального захисту населення Валентина Сибіра та директор Територіального центру Інна Лук’янова провели роз’яснювальну роботу з соціальними працівниками Територіального центру  щодо порядку оформлення документів для отримання субсидії. У ході цієї роботи кожному були видані письмові пам’ятки щодо оформлення субсидії для подальшого ознайомлення з ними населення району. 

Валентина Григорівна ще раз пояснила всі аспекти в поданні документів на оформлення субсидій, відповіла на всі хвилюючі питання та процитувала законодавчу базу, аби всі могли переконатися, що нічого складного в цьому питанні не має. Також було наголошено, що виїзні мобільні соціальні офіси продовжують свою роботу, тож за інформацією та роз’ясненнями люди можуть спокійно до них звертатись. Інформацію можна отримати і по телефону гарячої лінії, номер якої знаходиться на кожній письмовій пам’ятці .

На жаль, поки що досить великий відсоток населення досі перебувають у стані недовіри до субсидій, та є сподівання, що завдяки такій поглибленій роз’яснювальній роботі найближчим часом цей відсоток помітно знизиться.

Вікторія Махнюк