цьогорічний День поля просто вразив кількістю учасниківПевне, однією з найголовніших подій у районі на тижні, що минув, став традиційний семінар-практикум для сільгосптоваровиробників «День поля», що вже вкотре пройшов на базі ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська». Цього разу він був присвячений технології вирощування ранніх зернових та олійних культур, а його співучасниками та співорганізаторами стали відомі у світі компанії, що вже давно зарекомендували себе з позитивного боку й на аграрному ринку України – «Агроскоп-Україна», Лімагрейн-Україна» та «Байєр».

Такий семінар на полях «П’ятихатської» проводиться вже вшосте, однак, здається, за кількістю учасників цього року він виявився наймасовішим: для того, щоб ознайомитися з новинками продукції вищеназваних компаній та поспілкуватися з їх провідними фахівцями в галузі вирощування та захисту сільськогосподарських культур, на Петрівщину завітали гості практично з усіх куточків Центральної, Східної, Північної та Південної України. Загалом же кількість учасників цього разу становила кілька сотень чоловік, що свідчить про підвищення інтересу сільгосптоваровиробників до новітніх технологій успішного введення рослинництва, і надалі, очевидно, така тенденція лише посилюватиметься, адже для того, щоб стати потужним господарником, слід володіти хоча б азами  новітніх технологій, інакше в сучасному ринковому середовищі, ті, хто сподіваються відбутися старими «дідівськими»методами господарювання, просто не витримають конкуренції.

Т.Панета, С.Тилик та С.ЗавалійЗ нагоди Дня журналіста минулої п’ятниці працівники КП «Редакція районної газети і радіомовлення Петрівського району» були запрошені в кабінет голови райдержадміністрації С.Завалія, який привітно їх зустрів разом зі своїм заступником Т.Панетою та головою районної ради С.Тилик.

Керівники району привітали працівників районних ЗМІ з професійним святом, побажали успіхів в роботі, особистого щастя і благополуччя, миру та спокою. 

Вони зазначили, що недаремно в усьому демократичному світі засоби масової інформації вважаються четвертою владою. В Україні роль ЗМІ також постійно зростає, адже правдива, неупереджена інформація про діяльність як центральних, так і місцевих органів державної влади, суть законодавчих актів і управлінських рішень, спрямованих на запровадження і поглиблення реформ – основа суспільного консенсусу.

Волонтери громадської організації “Збережи світ”Волонтери громадської організації “Збережи світ” відремонтували, завантажили продуктами та відправили на Схід вантажний автомобіль КрАЗ, який підготовлено для бійців сформованого у Кіровограді 17 окремого мотопіхотного батальйону.

Автомобіль волонтерам громадської організації “Збережи світ” передано головою фермерського господарства “Покровське” Юрієм Харченком. Відремонтували КрАЗ спеціалісти кіровоградського рудоуправління при підтримці голови Кіровоградської обласної ради Олександра Чорноіваненка.

- Наш народ не перемогти, бо наша армія має таку велику підтримку людей, волонтерів і громадських організацій. Такі люди, як хлопці зі “Збережи світ”, як директор ФГ “Покровське” Юрій Харченко – справжні патріоти України. Я з великою повагою і вдячністю говорю про вас, бо ви вкладаєте і сили, і час, і кошти, і здоров’я, і руки для того, щоб допомагати нашим Збройним Силам, які дають гідний опір нашому ворогу, - звернувся до присутніх голова обласної ради Олександр Чорноіваненко.

завідуюча ДНЗ В.Колісник розповідає С.Завалію про роботу закладуДнями голова райдержадміністрації Сергій Завалій, разом із своїм заступником Тетяною Панетою, відвідали дошкільний навчальний заклад смт Петрового «Рудана».

Керівник ДНЗ Валентина Колісник провела гостей затишними кімнатами груп дитсадка, розповіла про роботу, стан матеріальної бази та умови виховання та навчання дошкільнят.

Сергій Завалій та Тетяна Панета зустрілися також з головою громадської організації «Батьки «Рудани» Людмилою Канатенко. Вона розповіла про участь в програмі ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

Об’єднання громадян, яке вона очолює, спільно з районною державною адміністрацією, районною та селищною радами у 2008-2010 роках успішно здійснили мініпроект по ремонту покрівлі дитсадка.

Зараз же знову взяли участь у цій програмі і тепер працюють над реалізацією проекту по заміні вікон ДНЗ на енергозберігаючі. Дольова участь у фінансуванні мініпроекту передбачає, окрім коштів районного та селищного бюджетів, - внесок від громади. Ці кошти вже зібрані, надійшли вже і бюджетні кошти. Та все ж, у зв’язку з нинішніми цінами, для повного завершення робіт по заміні вікон ще не вистачало певної суми коштів.

Всі ми добре знаємо, що одним з видів народного мистецтва є вишивка. Та мало хто знає, що в кожного краю завжди були свої традиційно вишивальні візерунки, які свій початок беруть ще з сивої давнини, а сягають у сьогодення. Передавалися ці талановиті знання з покоління у покоління і, звичайно, кожна майстриня намагалася додати до цього ідеалу щось своє, тож з роками й склалося, що майже в кожній області на Україні вишивають по-різному. Та в усіх візерунки прекрасні. Подарувала Петрівському краю свій талант та колоритні Івано-Франківські візерунки й Ольга Василівна Амброзяк.

спільне фото на згадку про зустрічНаприкінці весни і на початку літа серед низки державних і релігійних свят є одне особливе – Міжнародний день захисту дітей. З  нагоди цього свята як у райцентрі, так і в інших населених пунктах району відбулося багато тематичних заходів. 

У рамках проведення цих святкувань до вихованців Балахівської школи соціальної реабілітації та Макіївського професійного училища соціальної реабілітації ім.А.С.Макаренка завітала делегація у складі голови районної державної адміністрації Сергія Завалія, голови районної ради Світлани Тилик, заступника голови районної державної адміністрації Тетяни Панети та начальника служби у справах дітей ра-йонної державної адміністрації Ірини Лугової. Звісно, гості приїхали не з порожніми руками, дітям вручили подарунки: м’ячі та фрукти.

Голова РДА С.В.Завалій привітав вихованців школи зі святом та побажав, щоб збулися всі їхні мрії і бажання, а ще - гарного життєвого шляху. «Оволодівайте знаннями, творчо мисліть, розвивайте ваші здібності, прислухайтесь до ваших наставників-учителів, щоб стати гідними громадянами України», - сказав Сергій Володимирович. Також, користуючись нагодою, висловив щиру вдячність депутату Верховної Ради України Анатолію Кузьменку, який допоміг у придбанні матеріалів, необхідних для здійснення ремонтних робіт у спортивному залі закладу. І, в свою чергу, додав, що районна влада теж надаватиме посильну допомогу у вирішенні нагальних питань.

Час, проведений з користю і насолодою

відвідуємо музеїЩе впродовж зимових канікул, в селі Буковець Верховинського району, що на Івано-Франківщині, відбувся навчально-тренувальний збір юних рятувальників «Буковець - 2015» Всеукраїнського громадського дитячого руху «Школа безпеки». Ми - учні Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ступенів взяли в ньому участь. До складу команди увійшли: Іван Басараб, Євген Курочкін, Ростислав Кондрич, Дарина Трипадуш, Денис Шоллар, Ростислав Кіяшко, Олександра Шаповал та Єгор Яротник. Наша команда мала можливість змагатись з юнаками і дівчатами з різних регіонів України, від 9-ти до 18-ти років, із Івано-Франківської, Вінницької, Житомирської, Запорізької, Миколаївської, Одеської та Рівненської областей.

Під керівництвом досвідчених рятувальників члени команди набували вміння діяти в гірських умовах, працювати практично з сучасними приладами для визначення місцезнаходження туристів, надавати само та взаємодопомогу в разі виникнення будь-яких непередбачених ускладнень. П’ять днів з ранку до пізнього вечора ми мали змогу поєднувати навчання і змагання, що плавно переходили в турніри і походи, під час яких насолоджувалися казковою природою Прикарпатського краю, кришталево-чистим повітрям та вкотре пересвідчилися, що ніде немає кращої землі, ніж наша рідна Україна. На навчально-тренувальних заняттях з техніки й тактики гірських сходжень, пошуково-рятувальних робіт у горах на лавинонебезпечних ділянках та в зоні сходження лавин ми навчились правильно працювати з навігатором та транспортувати постраждалого, надавати першу домедичну допомогу при травмуваннях, переохолодженні та обмороженні, поповнили свої знання способами протидії обмороженням, проведенню реанімаційних заходів тощо.

Змагання нам дуже сподобались, вони принесли всім масу задоволення. Отримані вміння і знання додали віри в себе та в членів команди, з якими можна йти в гори. Ми хочемо висловити свою вдячність виконавчому директору ТОВ «Малинівське» Володимиру Івановичу Мірошниченку, директору школи Ользі Андріївні Позивай, що приклали немало зусиль для організації поїздки, а також Ларисі Іванівні Яротник та Інні Валеріївні Філіпенко, які опікувались нами під час подорожі. Збір-змагання – клас! Нам дуже сподобалось. Всі знайшли багато друзів, крім вражень, привезли додому купу нагород. З радістю та нетерпінням чекаємо наступних змагань, які принесуть нові враження нові перемоги.

рибаНим виявився 36-річний житель смт Петрового, який, знаходячись на Іскрівському водосховищі, виловив різного роду рибу, загальною кількістю 450 одиниць, яка відноситься до водних живих ресурсів загальнодержавного значення, чим, з урахуванням вилову риби в нерестовий період, заподіяв істотну шкоду водним біоресурсам на загальну суму 12801 грн.

Правоохоронцями встановлено, що зловмисник здійснював незаконний вилов риби без наявності відповідного дозволу в нерестовий період, за допомогою 4-х ліскових сіток, вічко сіткового полотна загальною довжиною 320 метрів, застосування яких забороняється законодавством України. В ході огляду місця події вказані вище предмети, а також виловлена риба оглянуті та визнані речовими доказами по кримінальному провадженню, яке розпочате на підставі рапорта дільничного інспектора міліції. 

Наприкінці травня на стадіоні зі штучним покриттям в Петровому було розіграно Кубки відділу молоді та спорту, присвячені «Дню захисту дітей», серед команд старшої, середньої та молодшої вікових груп. У змаганнях взяяли участь збірні команди відділень ДЮСШ смт. Петрового та с. Червонокостянтинівки. Переможцями стали: в старшій віковій групі юні спортсмени з с. Червонокостянтинівки, а в середній - з смт. Петрового.

Команди нагороджені кубками відділу молоді та спорту райдержадміністрації, кращих гравців відзначено грамотами.

Віра Смєлова, заслужений тренер України, директор ДЮСШ «Олімп»  

Правила поводження на воді

З початком купального сезон люди масово вирушають на відпочинок до водойм. Досить часто громадяни нехтують елементарними правилами безпеки, що стає причиною трагічних наслідків.

Лише впродовж 2014 року в Україні на водних об’єктах загинуло 362 людини, 178 осіб  врятовано. Водойми Петрівського району за минулий рік забрали 4 людських життя. Цього року кількість загиблих на водоймах країни вже сягає 249 людей.

Крім того, за статистикою, у 2014 році в Україні загинула 121 дитина. Найбільше дітей загинуло в Одеській, Вінницькій, Житомирській та Львівській областях. З початку 2015 року на воді вже загинуло 18 дітей та 22 врятовано. Протягом травня 2015 року на воді вже загинуло 70 людей, з яких 5 дітей.

Переможний акорд перед короткостроковою відпусткою

в атаці один з найактивніших гравців «Інгульця», автор четвертого м’яча у ворота гостей Микола Коляда.До очного протистояння, яке відбулося минулої суботи на полі стадіону «Інгулець», команди наших земляків та гостей із знам’янського “Старту» підійшли з однаковим очковим доробком, набравши по 13 очок і маючи за спиною по чотири перемоги та по одній нічиїй. Також 13 очок, нагадаємо, мали й футболісти сусідньої «Головківки», отже саме ці три команди й очолювали турнірну таблицю групи «Схід», розподіливши між собою порядкову черговість зайнятих місць лише за показниками забитих і пропущених м’ячів. Таким чином звітний тур мав внести певні зміни в турнірне становище цього тріумвірату. Власне, так і сталося, після впевненої перемоги над гостями з рахунком 5:1 лідерів групи тепер залишилося двоє, причому й за показниками різниці забитих і пропущених м’ячів ми майже впритул наблизилися до головківців, які очолюють турнірну таблицю з 16-ма очками та різницею +28, тоді, як у нас за такої ж кількості очок різниця поки що дещо менша +26. Власне, певна зміна лідера може відбутися вже в наступному турі, яким,  до речі, й завершиться перше коло чемпіонату області, оскільки й «Інгулець», і «Головківка» свої поєдинки проводитимуть на виїзді, але якщо головківців прийматиме міцний і доволі непоступливий «Старт», то петрівчанам належить зустрітися в Долинській з місцевою командою, яка поки що програла усі шість матчів, не набравши жодного очка. Навряд чи в зустрічі з нашими футболістами долинчани зможуть відкрити свій очковий доробок. Щоправда, за інформацією, що ми її отримали від президента ФК «Інгулець» Олександра Поворознюка, матч наступного туру чемпіонату області за участі нашої команди, очевидно, буде перенесено на пізніший строк, як, власне, і перші зустрічі наступного групового турніру чемпіонату України серед аматорів. З огляду на процес підготовки ФК «Інгулець» до виступів в чемпіонаті України в другому дивізіоні Професійної футбольної ліги, згоду на таке перенесення вже надали як Кіровоградська обласна федерація футболу, так і Асоціація аматорського футболу України.