Всі ми добре знаємо, що одним з видів народного мистецтва є вишивка. Та мало хто знає, що в кожного краю завжди були свої традиційно вишивальні візерунки, які свій початок беруть ще з сивої давнини, а сягають у сьогодення. Передавалися ці талановиті знання з покоління у покоління і, звичайно, кожна майстриня намагалася додати до цього ідеалу щось своє, тож з роками й склалося, що майже в кожній області на Україні вишивають по-різному. Та в усіх візерунки прекрасні. Подарувала Петрівському краю свій талант та колоритні Івано-Франківські візерунки й Ольга Василівна Амброзяк.

Родом Ольга Василівна з Прикарпаття, з села Завій, де й прошло її овіяне чарівною красою першої вишивки дитинство. Мама та бабуся змалечку відкрили перед нею світ вишивки, привили початкові навики, повністю передали свої знання. Не могли намилуватися, як вправно у дівчинки виходить навіть нелегкий візерунок, з захопленням спостерігали за грою голки в її руках. Тим часом дівчинка подорослішала, вийшла заміж і переїхала на Кіровоградщину, до нашого району. Її роботи помітили і почали брати на виставку, так само, як колись це робили у школі. Щира, відкрита та надзвичайно добра жінка наша майстриня. Багато своїх робіт Ольга Амброзяк роздає людям, багато вишила на замовлення і на продаж. У надзвичайно талановитої людини гарним виходить все: рушники, сорочки, картини, подушки та ще багато чого іншого.

Вже 22 роки жінка працює санітаркою в Центральній районній лікарні. Хоч робота важка, але вдається все, навіть знаходити час на вишивку. Тож їй вона присвячує кожну вільну хвилину. Має доньку, сина та онуку. Донька теж працює в лікарні медичною сестрою і також талант матері перейняла повністю. Навчила Ольга Василівна доньку та онуку всьому, що тільки знала й могла вишити. Тож талант традиційно пішов далі, знайшовши собі ще не одні руки. Можливо, скоро ми зможемо побачити роботи вже не однієї, а одразу трьох майстринь з цієї родини. А поки, що залишається насолоджуватись роботами Ольги Амброзяк, які, до речі, надзвичайно вражають настільки, що не можеш відірвати захопленого погляду від них. Вже цілих 36 років Петрівщина радіє цьому таланту. Двері майстрині завжди відчинені, вона відповідає на кожне замовлення і творить диво на тканині.

Вікторія Махнюк