цьогорічний День поля просто вразив кількістю учасниківПевне, однією з найголовніших подій у районі на тижні, що минув, став традиційний семінар-практикум для сільгосптоваровиробників «День поля», що вже вкотре пройшов на базі ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська». Цього разу він був присвячений технології вирощування ранніх зернових та олійних культур, а його співучасниками та співорганізаторами стали відомі у світі компанії, що вже давно зарекомендували себе з позитивного боку й на аграрному ринку України – «Агроскоп-Україна», Лімагрейн-Україна» та «Байєр».

Такий семінар на полях «П’ятихатської» проводиться вже вшосте, однак, здається, за кількістю учасників цього року він виявився наймасовішим: для того, щоб ознайомитися з новинками продукції вищеназваних компаній та поспілкуватися з їх провідними фахівцями в галузі вирощування та захисту сільськогосподарських культур, на Петрівщину завітали гості практично з усіх куточків Центральної, Східної, Північної та Південної України. Загалом же кількість учасників цього разу становила кілька сотень чоловік, що свідчить про підвищення інтересу сільгосптоваровиробників до новітніх технологій успішного введення рослинництва, і надалі, очевидно, така тенденція лише посилюватиметься, адже для того, щоб стати потужним господарником, слід володіти хоча б азами  новітніх технологій, інакше в сучасному ринковому середовищі, ті, хто сподіваються відбутися старими «дідівськими»методами господарювання, просто не витримають конкуренції.

Отож, після церемонії представлення офіційних гостей та спонсорів заходу, до слова запросили голову районної державної адміністрації Сергія Завалія, котрий, привітавши учасників семінару на гостинній петрівській землі, побажав усім плідної роботи, вдалих контрактів, високих врожаїв, а їх господарствам – економічного процвітання.

 з вітальним словом до учасників семінару звернувся голова районної державної адміністрації Сергій ЗавалійА далі, після того, як спеціалісти компаній ознайомили учасників семінару з основними напрямками та технологіями діяльності в агросекторі України, гості перейшли до знайомства з конкретними практичними результатами цих новітніх технологій, оглянувши демонстраційні ділянки, засіяні сортами та гібридами сільськогосподарських культур та оброблені відповідними засобами захисту рослин. Оскільки, як уже зазначалося, цього року День поля виявився особливо масовим, то учасників вирішили розділити на дві групи, отже поки одна з них вирушила автобусами до ділянок, засіяних ранніми зерновими, інша, тут же, на місці, знайомилася з технологією вирощування ріпаку та визначалася, який саме з запропонованих до огляду сортів та гібридів найбільш оптимально підходить до тієї чи іншої кліматичної зони. Хоча уже все більше сучасних розробок, представлених компаніями, є універсальними, і дають хороші результати як у зонах помірного клімату з більш-менш систематичними опадами, так і в зонах посушливих, де кількість опадів значно менша за середньостатистичну. Щоправда, згодом представник «Агроскопу», відповідаючи уже на запитання слухачів семінару, таки визнав, що для того, аби представлені на ділянках експонати дали оптимальні за обсягом і якістю показники врожайності, бажано, щоб в період становлення і розвитку рослин пройшли бодай один-два добрих дощі (чи були використані штучні методи орошення, якщо такі десь іще збереглися або навпаки – були створені заново).

враженнями від семінару діляться голова райдержадміністрації Сергій Завалій, голова наглядової ради компанії «Агроскоп-Україна» Ірина Іванова та господар заходу - генеральний директор ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» Олександр ПоворознюкІ знову, вже традиційно, слухачі семінару мали нагоду не лише ознайомитися з новими сортами сільгоспкультур, а й з новинками компаній у сфері захисту рослин, стимуляторами їх росту, засобами підживлення. А ще для гостей цьогорічний День поля запам’ятається чудовою розважальною програмою, в ході якої було проведено ряд конкурсів і вікторин, звичайно ж, тематичного характеру, переможцями яких стали ті сільгоспвиробники, хто уважно стежив і занотовував усе, про що йшлося під час теоретичної частини семінару. Таким чином уважність та пунктуальність тепер дозволить не лише успішно впроваджувати побачене й почуте на полях власного господарства, а й уже дала можливість виграти один з виставлених для переможців конкурсу призів. Ними, цілком логічно, стали зразки продукції компаній «Агроскоп», «Лімагрейн» та «Байер». Між ішним, ринкова вартість кожного мішка посівного матеріалу, що були розіграні в ході конкурсу, становить кілька тисяч гривень, тож позмагатися було за що. До речі, кожне з конкурсних запитань, після того, як черговий приз знаходив свого володаря, змінювалося цікавими розважальними номерами, які цього дня на суд глядачів представили музиканти інструментального ансамблю, танцівниці шоу-балету та представники оригінального жанру – вправний ілюзіоніст зі своєю чарівною помічницею. Тож, повертаючись додому, гості були сповнені незабутніх вражень не лише від отриманих знань та досвіду, а й від цікаво і корисно проведеного часу.

Володимир Кіфенко.

 фрагмент розважальної програми.

На знімках: цьогорічний День поля просто вразив кількістю учасників; з вітальним словом до учасників семінару звернувся голова районної державної адміністрації Сергій Завалій; враженнями від семінару діляться голова райдержадміністрації Сергій Завалій, голова наглядової ради компанії «Агроскоп-Україна» Ірина Іванова та господар заходу - генеральний директор ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» Олександр Поворознюк; фрагмент розважальної програми.