Час, проведений з користю і насолодою

відвідуємо музеїЩе впродовж зимових канікул, в селі Буковець Верховинського району, що на Івано-Франківщині, відбувся навчально-тренувальний збір юних рятувальників «Буковець - 2015» Всеукраїнського громадського дитячого руху «Школа безпеки». Ми - учні Чечеліївської ЗШ І-ІІІ ступенів взяли в ньому участь. До складу команди увійшли: Іван Басараб, Євген Курочкін, Ростислав Кондрич, Дарина Трипадуш, Денис Шоллар, Ростислав Кіяшко, Олександра Шаповал та Єгор Яротник. Наша команда мала можливість змагатись з юнаками і дівчатами з різних регіонів України, від 9-ти до 18-ти років, із Івано-Франківської, Вінницької, Житомирської, Запорізької, Миколаївської, Одеської та Рівненської областей.

Під керівництвом досвідчених рятувальників члени команди набували вміння діяти в гірських умовах, працювати практично з сучасними приладами для визначення місцезнаходження туристів, надавати само та взаємодопомогу в разі виникнення будь-яких непередбачених ускладнень. П’ять днів з ранку до пізнього вечора ми мали змогу поєднувати навчання і змагання, що плавно переходили в турніри і походи, під час яких насолоджувалися казковою природою Прикарпатського краю, кришталево-чистим повітрям та вкотре пересвідчилися, що ніде немає кращої землі, ніж наша рідна Україна. На навчально-тренувальних заняттях з техніки й тактики гірських сходжень, пошуково-рятувальних робіт у горах на лавинонебезпечних ділянках та в зоні сходження лавин ми навчились правильно працювати з навігатором та транспортувати постраждалого, надавати першу домедичну допомогу при травмуваннях, переохолодженні та обмороженні, поповнили свої знання способами протидії обмороженням, проведенню реанімаційних заходів тощо.

Змагання нам дуже сподобались, вони принесли всім масу задоволення. Отримані вміння і знання додали віри в себе та в членів команди, з якими можна йти в гори. Ми хочемо висловити свою вдячність виконавчому директору ТОВ «Малинівське» Володимиру Івановичу Мірошниченку, директору школи Ользі Андріївні Позивай, що приклали немало зусиль для організації поїздки, а також Ларисі Іванівні Яротник та Інні Валеріївні Філіпенко, які опікувались нами під час подорожі. Збір-змагання – клас! Нам дуже сподобалось. Всі знайшли багато друзів, крім вражень, привезли додому купу нагород. З радістю та нетерпінням чекаємо наступних змагань, які принесуть нові враження нові перемоги.

Дарина Трипадуш, учениця 9 класу Чечеліївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, член команди юних рятувальників «БАЛАНС»

Навчитися самим та допомогти іншим 

Нині кожна людина має усвідомити  нову формулу  життя: „Власна базпека – обов’язок кожного”.

Вироблення такого ставлення – найважливіша умова сучасного суспільства, яку варто вдосконалювати змалечку, зі школи. Школа – єдиний  інститут, через який проходить все населення країни. Потенціал країни складає молодь. Тож за партами сьогодні сидимо ми, ті, хто розвиватиме національну економіку, освіту, культуру, науку, хто визначатиме стратегічні шляхи розвитку країни в майбутньому.

гартуємо вмінняВпродовж 2014/2015 навчального року члени команди юних рятувальників «Баланс» плідно працювали. Мета нашої роботи: самим навчитись та навчити всіх учнів школи правил безпечної життєдіяльності, безпечної поведінки у різних життєвих ситуаціях.

Ще на початку навчального року ми поставили перед собою наступні завдання:

• Навчити своїх друзів основ надання само- та взаємодопомоги;

• Підготовка кожного учня школи щодо дій в екстремальних ситуаціях;

• Вдосконалити практичні навики проведення рятувальних робіт за допомогою найпростішого спорядження;

• Свідоме і відповідальне ставлення до питання особистої та громадської безпеки.

долаємо перешкодиІз вересня закипіла робота. Разом з пожежниками-рятувальниками на базі нашої школи, було проведено практичне заняття, де всі бажаючі могли себе відчути пожежниками.

Зорієнтуватись в таких питаннях як «Основні правові положення державного і міжнародного законодавства щодо безпеки життєдіяльності», «Життя і здоров’я людини», «Небезпеки і надзвичайні ситуації, моделі поведінки у них» нам допоміг М.М. Трипадуш, вчитель предмету «Захист Вітчизни».

Під керівництвом медичної сестри Т.Г. Деркач ми навчились надавати першу медичну допомогу при отруєні чадним газом; при пораненнях, розтягненнях, вивихах, забоях; при сонячному та тепловому ударах, обморожені, утопленні; при термічних і хімічних опіках, при потраплянні на шкіру, очі хімічних речовин.

Е.А. Яротник - керівник гуртка спортивного туризму, вдосконалював наші навички транспортування потерпілого підручними засобами: (бухта мотузки, лямки, рюкзак, палиці тощо) при умові, що таке транспортування не зашкодить потерпілому.

В.І. Філіпенко - вчитель основ здоров’я, допоміг нам при підборі вправ і процедур, що зміцнюють здоров’я та при моделюванні поведінки кожного в метеорологічній, геологічній та гідрологічній надзвичайній ситуації.

І.В. Філіпенко разом з А. Бочаровим організували для нас практичне заняття «Моделювання дій у разі виникнення пожежі: вдома, в приміщенні закладу, на природі».

Нами було організовано конкурс буклетів та презентацій «Добре здоров’я – запорука щасливого майбутнього».

Навчальний рік вже добіг кінця. Всі завдання – виконано! Але продовження буде і в наступному році.

  Якщо говорити про всіх моїх друзів, що є членами команди, то слід сказати: вони - без перебільшення, наділені найкращими людськими якостями: патріотизмом, мужністю, самовідданістю, добротою, практичним розумом, винахідливістю. Вони цінують життя, довкілля, справжню дружбу і відчуття команди. Для них не існує дурману алкоголю та наркотиків, вони чітко бачать свою мету – вміти самим та допомагати іншим.

Робота в команді допомагає визначитися у виборі подальшого життєвого шляху, вчить орієнтуватись в різних життєвих та надзвичайних ситуаціях, долати труднощі та перешкоди. Це не лише напружені тренування, практичні вправи, змагання і перемоги. Це, перш за все, можливість стати кожному з нас морально і фізично здоровим – патріотом і захисником, який в будь-яку хвилину зможе прийти на допомогу, і зробить це кваліфіковано та вміло. Той, хто пройшов «Школу безпеки», може по праву називати себе «рятувальником» і завжди зможе «запобігти, врятувати, допомогти».

Іван Басараб, учень 11 класу Чечеліївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, капітан команди «Баланс»

На знімках: відвідуємо музеї; гартуємо вміння; долаємо перешкоди.