Шановні жителі Петрівщини!

Указом Президента України запроваджується нова пам’ятна дата – День пам’яті та примирення, який відзначатимуть щороку 8 травня. Нова пам’ятна дата встановлюється з метою вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих.

Тож давайте завжди зберігатимемо пам’ять про подвиг героїв, які щодня наближали переможний травень 1945 року, адже ми у вічному боргу перед воїнами за їхню обірвану війною юність, за зразки мужності, силу духу, самопожертву, які вони виявили в боях за рідну землю. Їхня мужність, відвага і сила духу є прикладом для нинішніх поколінь захисників Вітчизни.

Світла пам’ять і безмежна шана мільйонам співвітчизників, які загинули в полум’ї Другої світової війни.

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

Дорогі ветерани війни!

Шановні жителі Петрівщини!

Пам’ять війни – це пам’ять серця. Її сувора правда залишається з нами, як уособлення мужності, патріотизму, відданості Батьківщині.

Низький уклін вам, дорогі ветерани, за ваш ратний і трудовий подвиг. Нехай вас обходять стороною печалі і негаразди. Нехай увага, турбота і теплота сердець оточуючих людей зігрівають ваш благородний і героїчний життєвий шлях.

Дорогі жителі Петрівщини! Районна державна адміністрація та районна рада від усієї душі бажають вам, вашим близьким і рідним мирного неба над головою, здоров’я, добра, щастя і благополуччя!

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

Червоний мак повинен стати символом для України як країни-переможниці у Другій світовій війні.

До такої думки дійшли члени організаційного комітету з підготовки та відзначення 70-ї річниці перемоги над нацизмом у Європі і 70-ї річниці закінчення Другої світової війни, повідомили в прес-службі Кабміну.

Співголовами оргкомітету виступили прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та голова Адміністрації Президента Борис Ложкін.

У засіданні оргкомітету також взяли участь представники органів виконавчої влади, народні депутати, науковці, представники ветеранських організацій та громадськості.

Нагадаємо, 24 березня Президент Петро Порошенко встановив в Україні День пам’яті та примирення, який буде щорічно відзначатися 8 травня.

Пізніше Порошенко заявив, що 8 травня стане в Україні Днем пам’яті про загиблих у Другій світовій війні, а 9 травня – Днем Перемоги.

Від усього серця вітаю Вас з річницею Великої Перемоги.

Багато років минуло від незабутнього травня 1945 року, але й до сьогодні величний подвиг захисників і визволителів залишається невичерпним джерелом патріотизму, вірного служіння своєму народу.

У цей славний день ми згадуємо всіх, чиє життя забрала війна, низько вклоняємося та складаємо глибоку шану ветеранам, які на своїх плечах винесли тягар війни.

Ми у вічному боргу перед Вами за обірвану війною юність, за зразки мужності, силу духу, самопожертву, які Ви виявили в боях за рідну землю.

Вітаючи всіх, хто пройшов крізь вогонь війни, бажаю міцного здоров’я, родинного благополуччя, довгих літ щасливого та мирного життя!

Голова Петрівської районної організації партії «Відродження» Світлана Субботня

Прийміть наші щирі вітання зі світлим і радісним святом — Днем Перемоги! Низький уклін, вічна пам’ять і слава визволителям, котрі зі зброєю в руках захистили свободу і незалежність нашої країни, а також трудівникам тилу, які самовіддано працювали задля Перемоги.

Напередодні цього світлого дня бажаємо Вам, дорогі наші ветерани, великого щастя, здоров’я, оптимізму та активного довголіття! Нехай у Ваших родинах панує злагода і спокій, а оселі повняться достатком! Зі святом, дорогі ветерани!

Володимир Малюта, начальник Петрівського РС УДНС України у області

«Мати я, моя мета ясна,

їй ніколи не згоріть в огні.

І скажу я: «Згине хай війна,

Син потрібен людям і мені...» 

Листи на фронт, на передову, і з фронту в тил... Ці хвилюючі документи по праву завжди займатимуть почесне місце в історії Великої Вітчизняної війни, в історії великого подвигу народного. До них звертатимуться покоління, які не знатимуть, що таке війна. З цих нетлінних свідчень мужності вони черпають стійкість, високий моральний дух, переконаність у непереборній силі ідей, що виховали людей, які в годину найжорстокіших, вогневих випробувань не здригнулися, здолали ворога і перемогли.

Запрошуємо вас узяти участь у святкових урочистостях з нагоди 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, які відбудуться у Петровому в суботу, 9 травня, починаючи з 10-ї години ранку.

В програмі свята:

- урочистий мітинг-реквієм; 

- покладання квітів до меморіалу воїнам-визволителям;

- тематична концертна програма;

- спортивні змагання;

- традиційна солдатська каша та виїзна торгівля.

Будемо вдячні, якщо розділите з нами усі емоції цього радісного і водночас скорботного дня.

Оргкомітет.

З вдячністю і глибокою шаною вклонимося ветеранам, які винесли на своїх плечах весь тягар воєнного лихоліття, звільнивши рідну землю від фашизму, і день у день тяжкою працею відбудовували на ній мирне життя.

Здоров’я вам, щастя людського, добра, терпіння, любові та миру на нашій багатостраждальній землі!

Ви знов сьогодні поряд з нами,

Та невблаганний плин років…

Гроза відлунює громами

В старих листах поміж рядків.

Дирекція ТОВ «Чечеліївське»

Луганський Палац культури гостинно прочинив двері для ветеранів-освітян районуЄ професія у світі — 

Серце віддавати дітям! 

Серце вчителя безкрає, 

Як би він його не краяв.

Кожна людина проходить через чарівний, чудовий, казковий світ дитинства. І дуже важливо, хто поведе її дивними стежками до пізнання світу, відкриваючи таїни знань, силу предмета, науки, процесу самоосвіти й самовдосконалення. В усі часи існування людства образ вчителя асоціюється з людиною, що несе вогник знань, радість відкриття нового, повсякденну готовність до самопожертви в ім’я високої ідеї. Саме заради вчителів і було засновано клуб ветеранів педагогічної ниви «Свічадо», чергове зібрання якого нещодавно відбулося в Луганському Будинку культури.

З історії братської могили Петрового

поруч з першою братською могилою в другій половині 60-х років було зведено красень-кінотеатр – на той час найсучаснішу і найпомітнішу споруду в ПетровомуЗ кожним роком все далі й далі вглиб десятиліть відходить у минуле друга світова війна. Усе менше залишається її безпосередніх учасників. Відтак «білих плям» відносно війни не меншає, а навіть стає більше. Зараз в Інтернеті інколи можна натрапити на таку «історичну правду» про військові дії на фронтах, що часом соромно стає за те, як шанує нинішнє покоління історичну пам’ять про своїх дідів та прадідів, котрі на своїх плечах винесли ввесь тягар війни. Учасники війни (ті, хто ще залишається «у строю»), далі своєї домівки уже не в змозі відійти і повідати молодому поколінню про її страхіття. А молодому поколінню, зазвичай, вже не до того, аби завітати до цих людей бодай на хвилинку, щоб почути від них про правдиві, а часто і жахливі речі, що творилися на фронтах. Загалом же за останні 40 століть відбулося майже 14,5 тисяч військових битв. Водночас у XX столітті крові пролилося чи не більше, ніж за усі попередні 40 століть. Остання війна виявилася найбільш жорстокою, людиноненависницькою, і тому у народів світу змінилося ставлення до самої війни, водночас виробилося чітке уявлення про МИР між народами. Ця доктрина ВІЙНИ і МИРУ дає можливість сьогодні трохи краще розуміти нашу дійсність.

спільне фото на згадку в день 60-річчя Перемоги

Наші земляки – ветерани війни

З фотолітопису Петрівщини


Ще з давніх часів Україну знали в світі як державу з працьовитим та миролюбним народом, багатими надрами та родючими землями. Якраз це і ставало предметом заздрощів та приводом до війн з боку агресивних країн. Не раз доводилось нашим предкам братися до зброї, аби захистити Вітчизну. Не стало винятком і ХХ століття. Навала фашистських загарбників вдерлася на нашу землю в червні 1941 р., несучи за собою смерть та розруху. Довгих чотири виснажливих роки тривала ця жорстока війна, що скінчилась в незабутньому травні 1945-го повним розгромом армії фашистської Німеччини. А вже після переможних салютів воїни-визволителі, ті, що лишилися живими, поверталися до рідних міст і сіл, щоб відбудувати їх з руїн та зростити собі надійну молоду зміну.

Ветерани війни - то особливе покоління, адже пройшовши черезжорстокі випробування, вони знали високу ціну життю і прожили його гідно. Але на цьому світі все має свій початок і свій кінець. І людина, як частинка живої природи, підвладна її законам. На жаль, більшість учасників тієї страшної війни вже відійшли на вічний спочинок. У нашому районі вже з’являються  села, де на даний час не залишилося жодного ветерана війни, але вони назавжди збережуться у наших серцях, спогадах, вдячній пам’яті, а також у кінофільмах, книгах та у багатьох фотосвітлинах. 

Забуті імена Великої Вітчизняної

За весь період Великої Вітчизняної війни понад 11 тисяч людей здобули почесне звання Героя Радянського Союзу. Однак маловідомо, що по закінченні війни 76 нагороджених з різних причин цього звання були позбавлені, здебільшого, за звинуваченнями в зраді Батьківщині або за кримінальні злочини. Серед них - і два представники із нашої області, зокрема й наш земляк, колишній житель Іскрівської сільської ради Анатолій Григорович Станєв.

Іван Петрович ЯцинаІван Петрович Яцина – постать для Петрового знакова, один з тих, чиє ім’я нерозривно пов’язане з періодом найвищого розквіту нашого району.

Народився І.Яцина 15 травня 1923 року в Зеленому, в селянській родині. Після звільнення району в 1943 році, як і всі юнаки, був призваний на військову службу і, як і всі вони, практично без підготовки направлений на фронт. Більшість їх і полягли неподалік від рідних домівок. Іванові ж фронтові дороги пролягли Україною (довелося звільняти і Кіровоград), Бессарабією, Румунією, Угорщиною, Австрією, Німеччиною. Під час Берлінської операції довелося йому, вже старшині, командиру взводу розвідувальників, супроводжувати в якості особистої охорони командуючого фронтом Г.Жукова. Нині відомо, що Жуков був дуже вимогливим, а часом і жорстоким до тих, хто не вмів бездоганно виконувати його накази, але дії бійців І.Яцини визнав зразковими, за мужність і відвагу під час виконання особливого завдання Іван Петрович був представлений до найвищої солдатської відзнаки – ордена «Слави». Закінчувати війну довелося в Чехословаччині, де багато німецьких частин не визнали акту капітуляції, підписаного 8 травня, і ще досить довго продовжували бойові дії.

Повернувся додому після демобілізації І.Яцина у 1948 році з багатьма бойовими нагородами. Крім ордена «Слави» його груди прикрашали два ордени «Червоної Зірки», «Вітчизняної війни», багато медалей. Пізніше до них додалися й інші нагороди.

Шановні працівники районної організації Товариства Червоного Хреста та волонтери!

Прийміть щирі вітання з Днем Червоного Хреста й Червоного Півмісяця!

Це свято об’єднує тисячі людей, для яких допомога іншим стала справою життя за покликом серця. Почуття відповідальності, самовіддана праця, чуйне ставлення до людей, прагнення зарадити у скрутній ситуації, подарувати іншим віру в себе – це визначальні складові щоденної Вашої роботи. Тож прийміть безмежну вдячність за Ваші чуйні серця, за Вашу доброту та співпереживання.

Районна державна адміністрація та районна рада щиро зичать всім Вам і Вашим родинам міцного здоров’я, щастя, благополуччя, добробуту і достатку. Нехай квітуча весна, що настала, стане запорукою здійснення усіх найзаповітніших мрій і задумів, а набутий життєвий досвід множить успіхи й професійні досягнення!

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

Дорогі  жінки! 

Районна державна адміністрація та районна рада від щирого серця вітають вас із Днем Матері!

Немає любові сильнішої від материнської, немає ніжності ніжнішої від ласки і клопотів материнських, немає тривоги тривожнішої від безсонних ночей і незімкнутих очей материнських, немає нічого святішого і безкорисливішого, ніж любов матері.

Тож низький уклін Вам, дорогі матері, за терпіння та ласку, за перші колискові та першу науку, турботу та мудру пораду, сердечне тепло та розуміння. Ваша молитва та любляче серце є нашим оберегом, нашим ангелом-охоронцем. Тож нехай Небеса дарують вам многая літа, добрих дітей та онуків, нехай у ваших оселях завжди панують радість, добро, душевний спокій та достаток.Велика подяка тим жінкам, які стали матерями для дітей-сиріт, щиро пригорнули їх до свого серця і дарують їм тепло справжньої родини.

Велике спасибі, вам, хранительки нашого роду!

Сергій Завалій, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

мати з малюкомМожна чимало у світі зробити

Перетворити зиму на літо,

Можна пройти крізь пустелі та хащі...

Тільки без мами не можна нізащо!

Другої неділі травня відзначається свято - Міжнародний День Матері, яке уперше було організовано ще в 1910 році американкою Анною Джервіч із Філадельфії. Після 1914 р. це свято почали відзначати у Швеції, Норвегії, Данії та Німеччині. У 1928 р. День Матері відсвяткували члени Союзу українок Канади, а в 1929 р. це свято прийшло в Галичину. Щорічно у другу неділю травня в церквах відбувалися богослужіння за здоров’я матері, правили молебень за упокій померлих матерів. Діти вчили молитви і пісні, присвячені Богоматері, готували для мам подарунки, вітали теплими словами, квітами, намагалися бути чемними і слухняними. Після обіду на майданах міст та сіл починалися святкові дійства, де вшановували жінку-матір. Діти у національному вбранні з квітами та прапорцями у руках співали для мам пісні, читали вірші.

усі найважливіші питання життя та розвитку Ганнівської територіальної громади Олександр Поворознюк та сільський голова Ніна Цапенко вирішують в тісній співпраціЛише наприкінці наступного 2016 року ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська» відзначатиме свій перший значимий ювілей – десять років відтоді, як знекровлене, рване на шматки господарство, на якому було вже поставили хрест і районна влада, і місцеві жителі, раптом отримало нове свіже дихання, потужний енергетичний імпульс, і вже за кілька місяців, вивільнившись від зашморгу непосильних (як здавалося тоді) фінансових боргів, стало нарощувати свій вагомий економічний потенціал, уже за рік ставши одним із найпотужніших господарств у районі, а ще за кілька років – і в області! У чому ж секрет цих змін? Ним поділилася Ганнівський сільський голова, а на той час – листопад 2006 року – голова профкому СВК «П’ятихатський» Ніна Цапенко:

Марія Павлівна ТараненкоДіти війни

З тих пір, як війна відгриміла,

Минуло вже сімдесят літ.

А пам’ять моя дотепер зберегла

Дитячий плач, що лунав на весь світ.

 

Діти маленькі солодко спали,

Їм снилася зірка ясна.

І раптом фашисти порушили тишу –

Ось так почалася війна.

 

Пекло війни назустріч котилось,

Смерть заглядала у вічі не раз.

Ми, діти війни, в окопах ховались,

То була домівка для нас.

 

Далекі дороги, мости, переправи.

Ніжки дитячі втомлені йшли.

Із рідного краю нас виселяли –

Біль і розлуку ми в серцях несли.

 

Вагони з людьми, забиті дошками,

Стояли в пекельнім вогні.

Без їжі й води довго страждали, 

Бо ми були діти війни.

 

Ми, діти війни, не хотіли вмирати,

Голод і холод нас не здолав.

А на подвір’ї, біля рідної хати,

Нагайкою німець нам спини шмагав.

 

У душах дитячих зостався

Лиш біль, не було каяття.

Хотіли прогнати фашистів проклятих, 

Щоб їм не було вороття.

 

«Інгулець», схоже, знаходить свою гру

Здається, після прикрої стартової невдачі – поразки в першому матчі розіграшу Кубка області, наша команда ФК «Інгулець» все ж поступово виходить на свій оптимальний рівень. Зокрема, свідченням цього стала ось уже друга поспіль впевнена виїзна перемога. Так само, як і тиждень тому, коли наша команда з рахунком 2:0 здолала на очах їх же уболівальників команду «Буревісник» з Богданівки Знам’янського району, тепер уже засмученими і розчарованими залишилися уболівальники чемпіона Запорізької області – команди «Таврія-Скіф». Саме тут, в с. Роздол, що на Запоріжжі, наша команда розпочала з перемоги (теж з рахунком 2:0) свій виступ в груповому турнірі чемпіонату України 2015 року серед аматорів. Інший поєдинок в нашій групі також завершився упевненою перемогою гостей: з рахунком 3:0 футболісти магдалинівського «ВПК-Агро», що на Дніпропетровщині, не залишили шансів своїм географічним сусідам – команді «Колос» з смт Зачепилівки Харківської області. Що, власне, стало відвертою несподіванкою, адже зачепилівський «Колос» - нещодавній переможець Кубку Миколи Кудрицького, і в нинішньому розіграші також вважався одним із фаворитів турніру. Певне, футболісти з Харківщини ніяк не відійдуть від процедури відзначення своєї кубкової перемоги. Та як би там не було, зрозуміло, що наступний тур, який має відбутися саме в день виходу цього номера районки з друку, для нашої команди може виявитися чи не найскладнішим, адже «Інгульцю» тепер доведеться в Магдалинівці зустрітися саме зі своїми добре знайомими опонентами з «ВПК-Агро», які, пізнавши насолоду від перемоги, навряд чи налаштовані втрачати очки в домашньому двобої, а відтак поєдинок очікується справді бойовим і захоплюючим.

особистого прийому громадян керівництвом 

Петрівської районної державної адміністрації

щомісячні дні прийому

Прийом проводиться з 10 до 12 години

Посада, ім’я, по батькові керівникаОсобистий прийом

Особисти виїзний

прийом

Голова районної державної адміністрації

ЗАВАЛІЙ Сергій Володимирович

1-а і 3-я

середа

2-а і 4-а

середа

Перший заступник голови

районної державної адміністрації

ДЕМЕНТЬЄВ Ігор Геннадійович

 

2-й і 4-й

понеділок

1-й і 3-й 

понеділок

Керівник апарату районної

державної адміністрацї

СЕМЕХОВА Ольга Олексіївна

2-й і 4-й

четвер

1-й і 3-й

четвер