впорядкування закріплених територійНинішня досить м’яка і лагідна зима непомітно трансформувалася у весну з ясною і теплою погодою. Вже менше місяця залишилося до Великодня, а там – і низка травневих свят. Зрозуміло, що у передсвятковий період на санітарний стан населених пунктів буде звертатися особлива увага, та запорукою успіху у будь-якій діяльності є системність у роботі. Тому і кожен господар використовує погожу днину, щоб впорядкувати територію, прибрати сміття на своєму подвір’ї, аби не соромно було перед сусідами, і територіальні громади також постійно займаються впорядкуванням населених пунктів. 

Працівники підприємств, установ та організацій відновили щотижневі санітарні дні, щоп’ятниці виходять на закріплені за ними ділянки і дружно працюють. Та цього тижня визначений графік вирішили тимчасово змінити через невтішний прогноз погоди, який обіцяв її погіршення саме напередодні вихідних. Тож санітарний день провели у вівторок.

Зоране полеМіністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка та керівники облдержадміністрацій мають терміново включитися в організаційну підготовку до весняно-польової посівної кампанії.

Це доручив їм Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, відкриваючи засідання уряду: «Звертаюся до кожного керівника облдержадміністрацій і, в першу чергу, до пана міністра Швайки, - провести терміново нараду з сільгоспвиробниками, з експортерами і з постачальниками паливно-мастильних матеріалів. Підготовка до посівної - завдання номер один. Це питання продовольчої безпеки держави, - і це питання додаткових надходжень коштів до державного бюджету - та репутації України як одного з основних експортерів зернових і продовольства на території Європи», - наголосив Яценюк.

Звернення президії Петрівської районної організації ветеранів України до депутатів районної ради, депутатів сільських селищних рад, керівників підприємств, установ та організацій та жителів району

блокпостШановні земляки, всі ми знаємо, що сьогодні відбувається в нашій державі. Кожен з нас намагається не пропустити жодного повідомлення новин. Водночас ще півроку тому ніхто не міг навіть теоретично припустити, що слова «війна», «мобілізація» невдовзі набудуть тривожної актуальності в нашому житті. Ще одним шоком для всіх  стала інформація про реальний стан бойової готовності Збройних Сил України. Тим не менше, навіть в таких умовах наші воїни демонструють зразкові приклади героїзму. 

Протягом останніх тижнів сотні молодих чоловіків мобілізуються і направляються до військових частин, де, в основному, поки що незадовільні умови проживання, відсутня форма та повноцінне харчування. Особливо актуальною залишається проблема зношеності та застарілості військової техніки. У багатьох виникає справедливе запитання: як у таких умовах наші чоловіки, брати і сини зможуть ефективно захищати Вітчизну? Звичайно, нині маємо те, що маємо. Зараз не час шукати винних у тому, що армія знаходиться у такому стані. Головне запитання: як і чим кожен із нас може якнайшвидше допомогти, бо наразі загроза війни всерйоз нависла над Україною.

Відповідно до статті 10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та Методики відстеження результативності регуляторного акта, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2004 року № 308, Петрівською районною державною адміністрацією здійснено повторне відстеження результативності регуляторного акта – рішення XVIII сесії районної ради VІ скликання від 5 квітня 2012 року № 227 «Про конкурс щодо набуття права оренди об’єктів та майна спільної власності територіальної громади сіл, селищ Петрівського району».

будується тваринницька фермаБлизько півстоліття тому ми, хлопчаки, частенько бігали до діда Филимона Калістратовича, котрий проживав у Чечеліївці, щоб послухати його розповіді про минувшину. Від нього і дізналися, через що свого часу всіх малинівців стали називати «глечиками», а чечеліївців «штильщиками». В період громадянської війни 1918 – 21 років різні збройні загони часто навідувалися у села, аби поповнювати запаси провізії і поновити коней. Тож якось, щоб захистися від таких зазіхань на своє добро, селяни Чечеліївки примаскували на лівобережжі Інгульця борони та загородили дороги до села штилями, аби зупинити кінноту. Подейкують, що нібито навіть мали намір проголосити своє село самостійною державою. Тому до них і примчали будьоннівці, щоб покарати заколотників. На цьому підґрунті і виник військовий конфлікт, проте, звичайно, сили спротиву були нерівними. А щоб скоріше приборкати непокірних повстанців, селом пустили «червоного півня». Вкриті очеретом та соломою хати спалахували одна за одною, мов коробочки із сірниками, а найгірше, що гинули люди. Тоді малинівці, аби і їх не спіткала доля сусіднього села, вже зустріли кінноту Будьонного з хлібом-сіллю та з глечиками молока. З тих часів їх і прозвали «глечиками». 

працівник банку з клієнтомБагато учасників трагічних подій на Майдані отримали серйозні травми очей. І сьогодні зір українцям рятують кращі фахівці-офтальмологи країни. Але надати справді ефективну допомогу постраждалим можна тільки за наявності сучасного медичного обладнання. На жаль, наявна у клінік апаратура застаріла, її вік обчислюється кількома десятками років.

Саме тому, спільно з постраждалими під час зіткнень на Майдані, банк «Надра» і телеканал «Інтер» проводять благодійну акцію «Бачу нову країну!»на допомогу офтальмологічним клінікам України. Взяти участь в акції та перерахувати кошти можуть усі небайдужі люди. Зібрані кошти будуть спрямовані на придбання сучасного медичного обладнання, необхідного для діагностики та операцій з відновлення зору.

наше деревце – пам’яті Кобзаря (Тамара Василівна зі своїми вихованцями)До свідомості кожного українця змалечку входять поетичні рядки, даровані Великим Кобзарем. Одні з таких ліричних перлин пробуджують відчуття любові до рідного краю з його мальовничою природою і щедротністю, до народу з тонкою, поетичною душею, котрий і говорить, неначе співає. Цю самобутню манеру вислову плекав і збагачував геніальний Тарас.

Зацвіла в долині
Червона калина,
Ніби засміялась
Дівчина – дитина…

Інші ліричні сентенції допомагають нам глибше усвідомити власну національну тотожність, єднають сучасних людей з далеких пращурами в нерозривному зв’язку поколінь. 

«Наша Полінка вперше відкрила «Кобзар», вголос читають Шевченка» - таку назву мала одна з конкурсних фотографійКожна нація має свого національного Пророка. У поляків - це Міцкевич, у німців – Гете, англійці шанують як національного генія Шекспіра, італійці – Данте. Росія пишається Пушкіним, а ми, українці, - Тарасом Шевченком. 

Він, безсмертний Тарас, для нашого народу явище унікальне. Тому все, що з ним пов’язане, дороге нам і рідне.

Ми пишаємося тим, що Кіровоградщину віднесено до шевченківських місць. Шана народна береже ім’я Шевченка у пам’ятках історії та культури, топонімічних назвах рідного краю. 

…Синіє степ, шепочуть трави,
І час, не стишуючи крок,
Співцеві в ореолі слави
Кладе нев’янучий вінок.

(Олена Журлива)   

До 200 – річчя від дня народження Т.Г. Шевченка Національна бібліотека України для дітей ініціювала Всеукраїнський віртуальний фотоконкурс «Мap-Ukraine Шевченкіана».

Учні 8 - 11 класів провели конференцію «Ми – проти війни!»Україна – держава європейська! Я сподіваюсь на це не лише тому, що наша країна розташована на Європейському континенті, а й тому, що українці прагнуть до Європи, розпочинають її з себе, адже для того, щоб змінити щось навколо, ми маємо спершу змінити себе.  

Ми – покоління, що народилося і виросло в СРСР, тож відносимося до вимираючого виду homo soveticus. 

Історична довідка: «Нomo soveticus -»радянська людина», мислить себе у відношенні до влади як піддана. До неї вона прив’язана, на неї розраховує, при цьому майже постійно невдоволена цією владою і її критикує. «Радянська людина» - ієрархічна, розуміє, хто начальство, а хто нижче, поменше, і дуже переживає з приводу того, що сама вона - не начальство, але намагається по-начальницьки проявити себе у будь-якій сфері і на будь-якому місці...У відношенні до влади і держави проявляється ще одна важлива якість: «радянська людина» - подвійна. З одного боку, влаштовує свої справи в приватному порядку, і цілком непогано, з іншого - скаржиться увесь час, що їй чогось не додали, що у неї менше, ніж у інших і чим вона заслуговує. Поєднання двох планів - оцінки себе і оцінки інших - важливий механізм адаптації. Звідси третя риса «радянської людини» – вона, людина, пристосовується: щоб вижити, зберегти себе і близьких, хитрує, кривить душею, намагається вигородити себе. І четверта, фундаментальна, характеристика - це людина, яка різко розділяє своїх, ближніх, і інших, чужих. Для неї ближнє коло - той периметр, який вона намагається утримати, оскільки саме там вона може по-справжньому почувати себе людиною, а далеке коло - це те, де вона не може вплинути на ситуацію, там все залежить від зовнішніх сил, її власне життя їй не належить, і зробити його краще вона не в змозі.»

Поверталися з весілля кум із кумою. Погода була дощова, калюж на вулиці чимало. Кума, яка насилу витягла з веселого застілля чоловіка, квапилася додому, бо час був пізній. Кум плентався помаленьку позаду. Раптом жінка почула якийсь плескіт і озирнулася. А чоловік лежить у калюжі й перелякано кричить: «Рятуйте жінок і дітей, а я якось сам випливу!»

* * *

Вийшов словник дитячої ненормативної лексики. Тепер ви дізнаєтеся, що означають такі слова, як «ня», «агу-агу»... І найстрашніше «сяка-сяка»!

* * *

Тато запитує сина:
- Синку, а ви в садочку теж б’єтеся?
- Так.
- І хто перемагає?
- Вихователька.

(Сатирическая пьеса в стихах)

Действующие лица:

1. Федор Сергеевич – председатель колхоза, славный воин в прошлом и замечательный человек в настоящем.

2. Никита – завхоз, человек деловой и резкий

3. Петро – продавец сельмага, рубаха-парень.

ZelloZello - це безкоштовна Push-to-talk програма для передачі голосових повідомлень.

Швидкий, простий і доступний спосіб перетворити Ваш телефон c Android/iPhone/BlackBerry або комп'ютер в справжню рацію!

Oтправляйте повідомлення всім відразу або кожному персонально!

У Zello, як і в звичайній рації, Ви можете підключитися до існуючих каналах, слухати їх, а також передавати в них свої голосові повідомлення. Натиснули кнопку, сказали, і Ваше повідомлення почули всі користувачі поточного каналу.

Також можна спілкуватися з окремим користувачем на пряму.