Зоране полеМіністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка та керівники облдержадміністрацій мають терміново включитися в організаційну підготовку до весняно-польової посівної кампанії.

Це доручив їм Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, відкриваючи засідання уряду: «Звертаюся до кожного керівника облдержадміністрацій і, в першу чергу, до пана міністра Швайки, - провести терміново нараду з сільгоспвиробниками, з експортерами і з постачальниками паливно-мастильних матеріалів. Підготовка до посівної - завдання номер один. Це питання продовольчої безпеки держави, - і це питання додаткових надходжень коштів до державного бюджету - та репутації України як одного з основних експортерів зернових і продовольства на території Європи», - наголосив Яценюк.

В Україні в розпалі посівна кампанія. Господарства вчасно завершили ремонт та підготовку сільськогосподарської техніки до весняно-польових робіт, визначилися з розмірами посівних площ, відведених під ярі зернові та зернобобові культури.

За прогнозними даними, посівна площа ярих культур в усіх категоріях господарств під урожай 2014 року очікується на рівні 18,5 млн. га (без врахування можливого пересіву).

Посів ярих зернових культур прогнозується на площі 8,6 млн. га, в тому числі ранніх ярих зернових - 2,9 млн. га.

По групі технічних культур планується посіяти 6,4 млн. га, у тому числі цукрових буряків - 361 тис. га, що на 23% більше проти минулого року, при одночасному зниженню площ соняшнику на 11 відсотків або до 4,3 млн. гектарів.

До посівної компанії 2014 року на Кіровоградщині згідно статистичних даних готовність сільськогосподарської техніки до весняно-польових робіт в порівнянні з минулим 2013 роком виглядає наступним чином: Трактори – 98,2% - (96,9%); Ґрунтообробна техніка – 98,7 - (96,6%); Сівалки – 99,1% - (96,6%).

Аграрії Кіровоградщини за оперативними даними вивели на поля близько 22 тис. одиниць тракторів та ґрунтообробної техніки та близько 5,5 тис. сівалок, заплановано посіяти ярі зернові та зернобобові на площі 536,8 тис. га. 

(За матеріалами «Укрінформ»)