наше деревце – пам’яті Кобзаря (Тамара Василівна зі своїми вихованцями)До свідомості кожного українця змалечку входять поетичні рядки, даровані Великим Кобзарем. Одні з таких ліричних перлин пробуджують відчуття любові до рідного краю з його мальовничою природою і щедротністю, до народу з тонкою, поетичною душею, котрий і говорить, неначе співає. Цю самобутню манеру вислову плекав і збагачував геніальний Тарас.

Зацвіла в долині
Червона калина,
Ніби засміялась
Дівчина – дитина…

Інші ліричні сентенції допомагають нам глибше усвідомити власну національну тотожність, єднають сучасних людей з далеких пращурами в нерозривному зв’язку поколінь. 

Учіте, читайте,
І чужому поучайте,
Й свого не цурайтесь.

Звучать вони не змовкаючи, линуть селами і містами, Тарасового краю, як духовні заповіти й життєві дороговкази, надихаючи на діла, гідні слави предків.

під час шевченківського урокуНемає в Україні такої родини, в якій би не розповідали про славетного сина української землі – Тараса Григоровича Шевченка, в якій не були б знані його вірші, не лунали б його пісні. Творами Шевченка зачитуються і дорослі, і діти, багатьом відома історія кріпацького хлопчика, круглого сироти, якому вдалось піднятися з дна тодішнього суспільства, стати визначним художником, великим поетом. Т.Г.Шевченка називають генієм. А генії належать людству. Наш національний геній Т.Г.Шевченко також належить усьому людству.

2014 рік проголошено роком Шевченка. Адже саме в цьому році відзначається 200-річчя від дня народження великого сина, великого народу.

В рамках відзначення ювілею Великого Кобзаря у бібліотечних закладах, школах, дитячих садках проводиться багато масових заходів, присвячених цій події.

Районна бібліотека для дітей разом з учнями 2-Б класу ЗОШ І ступеня провели урок-гру «Шевченко – великий Кобзар». Захід пройшов гарно, змістовно, мальовничо.

Ведучі заходу (а ними стали автори цих рядків) познайомили вихованців з життям Шевченка. Діти поринули в поетичний та картинний світ Тараса Григоровича. Крім того, й самі діти читали напам’ять багато віршів, співали пісень, розповідали прислів’я. Команди «Верба», «Барвінок», «Тополя», «Калина» засвідчили дуже хороші знання творчості Кобзаря, за що були нагороджені грамотами. Свято пройшло в дружній, веселій і піднесеній обстановці. Закінчили його словами: «Хочеться вірити, що на вашому шляху завжди буде Тарасова пристрасть, Тарасова мужність, Тарасове невмируще слово».

Насамкінець учасники акції вийшли на подвір’я, де посадили гілочку верби як символ безсмертя Кобзаря.

Алла Іщенко, бібліотекар дитячої бібліотеки.

Тамара Капустинська, вчитель 2-Б класу ЗОШ І ст.

На знімках: наше деревце – пам’яті Кобзаря (Тамара Василівна зі своїми вихованцями); під час шевченківського уроку.