квіти загиблимСьогодні Україна переживає один з найскладніших періодів своєї історії. Після трагічних подій, в результаті яких президент Янукович втік, покинувши напризволяще країну і народ, якому клявся у вірності,  ще довго доведеться долати наслідки його панування. Саме панування, бо інакше роки його перебування на найвищій державній посаді назвати не можна. Про методи правління кривавого президента сказав один з його найближчих соратників Єфремов: розграбована до останньої копійки державна скарбниця, тотальна корупція і беззаконня. Апофеозом епопеї під назвою «Президент – злодій» стали криваві бійні на Майдані, влаштовані (верх цинізму!) у дні відзначення Дня соборності та свободи України і через місяць - 19-20 лютого. Людина, яка виголошувала, що влада не варта жодної краплини людської крові, залила країну кров’ю кращих її синів і доньок. Озвірілі беркутівці і бійці інших спецпідрозділів стріляли у беззбройних людей з автоматів, снайпери-садисти відстрілювали журналістів і медиків. В Інтернеті є випадково зняте відео, на якому зафіксована геройська смерть нашого земляка, фермера з Бобринеччини В.Чміленка. Його вбив снайпер, який, звичайно ж, бачив, що Чміленко надає допомогу пораненому. Янукович взяв на озброєння навіть найогидніші методи боротьби з власним народом – використання найманих убивць і кримінальних злочинців та декласованих елементів, прозваних у народі «тітушками», яким дозволили застосовувати необмежене насильство, аж до убивств. Ці банди діяли спільно з працівниками силових відомств. 

КИЇВ. 2 березня. УНН. Указом №208/2014 виконуючий обов’язки Президента України Олександр Турчинов призначив Олександра Петіка головою Кіровоградської обласної державної адміністрації, передає УНН із посиланням на сайт в.о. Президента.

«Відповідно до статей 112 та 118 Конституції України постановляю:

Днями відбулася прес-конференція директора департаменту культури, туризму та культурної спадщини облдержадміністрації Валентини Животовської щодо плану заходів з відзначення в області 200-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка.

Посадовець повідомила журналістам провідних ЗМІ області, що у рамках відзначення ювілею Великого Кобзаря у бібліотечних закладах області відбулася низка тематичних книжково-ілюстративних виставок «Слава Шевченка – слава Україні», «Шевченкове слово у віках не старіє», «Світоч української літератури», «Вінок шани Кобзареві», а також літературні години, тематичні вечори та вечори-вшанування «Пишаємося славою твоєю», «Тарасова світлиця» та «Шевченкові сліди на Кіровоградській землі».

про роботу ветеринарної медицини в районі звітує Сергій КіяшкоДругорядних питань не буває. Це підтвердило чергове засідання колегії райдержадміністрації, яку Тамара Сакара, здається, проводила вже востаннє в якості керівника району. А розпочалося воно з приємної події – голови райдержадміністрації та районної ради Т.Сакара і С.Тилик привітали з днем народження Іванівського сільського голову Л.Коломієць, вручили їй квіти.

На розгляд членів колегії були винесені наступні питання: «Про виконання зведеного та районного бюджетів за 2013 рік та завдання на 2014 рік» (доповідала начальник фінансового управління райдержадміністрації Г.Овдій); «Про виконання Програми економічного і соціального розвитку Петрівського району за 2013 рік» (заступник начальника управління – начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації О.Демчик); «Про стан захисту дітей в районі» (начальник служби у справах дітей І.Лугова); «Про підсумки діяльності центральної районної лікарні за 2013 рік» (головний лікар  В.Плечун); «Про підсумки діяльності КЗ «Петрівський центр первинної медико-санітарної допомоги» за 2013 рік» (головний лікар КЗ «Петрівський РЦПМСД» Г.Кім); «Про роботу управління ветеринарної медицини в Петрівському районі за 2013 рік» (начальник управління ветеринарної медицини в районі С.Кіяшко); «Про стан дотримання пенсійного законодавства управлінням Пенсійного фонду України в Петрівському районі» (начальник управління Н.Летінська).

працівники райавтодору здійснюють прибирання узбіччя автодороги Петрове – ОлександріяОтож на 23-му уже році своєї державної незалежності наша, як ще ми недавно говорили, - молода держава знову опинилася на роздоріжжі. Мусимо визнати, що допоки ще незалежність ця була здебільшого атрибутивною, показушною. Насправді ж понад два десятки років ми проіснували (слово «прожили» в даному контексті видається недоречним) в марному сподіванні якихось змін, що хоча б на крок наблизили нашу державу до омріяної сім’ї вільних європейських народів. І, певне, не зовсім правильно було б усю відповідальність покладати лише на незугарну, клептократичну владу, адже це ми, суспільство, дозволили цій владі нами керувати, причому, керувати саме так – в дикий, нецивілізований спосіб. І, виходячи з того, що доля дарувала нам сьогодні можливість докорінно змінити цю таку дорогу нам, але досі таку нещасну країну, мусимо усвідомити, що зміни ці мають відбутися, передусім, в ментальності кожного з нас, в розумінні того, хто ми є і яка наша місія в цьому світі.

Фінансове управління Петрівської районної державної адміністрації оголошує конкурс на заміщення вакантних посад державних службовців:

економіста І категорії бюджетного відділу;

економіста І категорії відділу аналізу і планування доходів та фінансів галузей виробничої сфери;

Коли говорять «минуле століття», здається, мова йде про досить віддалений період часу. Та все ж навіть 20-30 роки ще пам’ятають окремі довгожителі, а середину та останні десятиліття - досить багато людей середнього і старшого поколінь. У минуле відійшла країна, що нагадувала великий гуртожиток «республик свободных», і нині кожна з них стала суверенною державою, що сама хазяйнує в своїй хаті, де своя правда. Але ж як тепер далеко не все бездоганно в житті суспільства, так і тоді не все було погано. В 50-70 роки у кожному населеному пункті району велося будівництво житла, господарчих споруд та закладів культури. Керівники колгоспів і радгоспі  не менш зацікавлені були мати в селі  хорошого завідуючого клубом, ніж, наприклад, агронома чи зоотехніка, а все через те, що тоді скрізь була потреба в робочій силі, а випускники шкіл та молоді спеціалісти охоче йшли працювати передусім в ті господарства, де дбали не лише про виконання планів, а й про дозвілля своїх працівників та їх родин. Однією із тодішніх знаних працівниць культурної сфери району була Валентина Микитівна Нємчик.

Про допомогу сім’ям, які переживають труднощі

Оксана СтулійУ час економічної кризи щораз більше сімей не можуть самотужки справитись із складними життєвими обставинами, які трапляються їм на шляху. Україна,  прямуючи до критеріїв громадянського суспільства, робить спроби допомогти сім’ям подолати кризу. Про можливості допомоги сім’ям у нашому селищі та роль у цій справі соціальної служби говоримо із директором Петрівського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Оксаною СТУЛІЙ.

- Оксано Анатоліївно, Петрівський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді збагатився новими працівниками. Як і по всій Україні – це фахівці із соціальної роботи. Якою буде їх роль?

- На даний час в нашому районі, як і в Україні загалом, формується нова вертикаль соціальних фахівців у Центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. У центрі працюють 9 фахівців із соціальної роботи, за кожним із них закріплена та чи інша територія сільської чи селищної ради.

В останні десятиліття відбулися глибокі зміни соціально-економічних умов життя суспільства, які знову зробили актуальною проблему виконання батьками обов’язків щодо виховання своїх дітей. Перед юридичною наукою і практикою встали питання регулювання батьківських обов’язків в нових умовах, коли половина сімей розпадається, батьки, зайняті зароблянням грошей, не мають можливості приділяти своїм дітям достатньо часу, починають з’являтися нетрадиційні форми сім’ї. У зв’язку з цим важливо донести до громадськості інформацію про правові норми обов’язків батьків та гарантії їх реалізації. Розмовляємо про це з начальником служби у справах дітей райдержадміністрації Іриною ЛУГОВОЮ.

У 1840 році в коло української еліти увірвався кріпацький син Тарас Шевченко. Особливе місце в його житті відіграли Полтавський край та полтавці. Важливу роль у визволенні талановитого юнака з кріпацької неволі в 1838 році відіграли українці І. Сошенко, А. Мокрицький, В. Григорович, росіяниК. Брюлов, В. Жуковський, О. Венеціанов та інші. Перший “Кобзар” Т.Шевченка вийшов у Санкт-Петербурзі в 1840 році коштом полтавського поміщика П.І.Мартоса, редактором збірки був пирятинець Є.П. Гребінка. Тираж склав 1000 примірників і включав 8 творів, майже всі вони мали присвяти, а після арешту поета в 1847р. книгу заборонили.

таблеткиЧим лікувати хворобу, значно краще їй запобігти. Профілактика – запорука здоров’я, для того, щоб добре себе почувати, досить подумати про своє самопочуття заздалегідь.

Таблетки і антибіотики допомагають нам швидко «стати на ноги», що надзвичайно важливо: хворіти просто ніколи, особливо, якщо мова йде про стрімкий розвиток кар’єри або отриманні освіти. Але є і «зворотний бік медалі».

Покладаючись на ліки, ми дозволяємо собі багато зайвого і шкідливого: переїдаємо, куримо, вживаємо алкоголь, жертвуємо сном і фізкультурою. Коли організм починає «обурюватися», ми «заспокоюємо» його дозою хімії, і на час цей захід заглушає симптоми. Проте вічно так тривати не може. Настане день – і ліки перестануть чинити сильний терапевтичний вплив. Тому важливо пам’ятати вже зараз: наше тіло – не гумове, і ми повинні допомагати йому, а не навпаки.

статистика тривалості життя та витрат на охорону здоровяЗазначимо, підставами для звільнення Р. Богатирьової від виконання обов’язків міністра охорони здоров’я України, що має наслідком відсторонення її з посади, є:

- систематичне і грубе порушення вимог ст. 3, 22, 49 Конституції України, вимог відповідних міжнародних договорів зобов’язань України в частині незабезпечення належної реалізації невід’ємного права кожної людини на рівний і справедливий доступ до охорони здоров’я та якісної і своєчасної медичної допомоги;

- неналежне виконання державних цільових програм і комплексних заходів з охорони здоров’я;

- поширення корупційних схем під час здійснення профільним міністерством державних закупівель фармацевтичної продукції, розтрати бюджетних коштів.

Про це йдеться у постанові Верховної Ради України від 23.02.2014 р. № 771-VII.

Під час пленарного засідання парламенту 23 лютого народні депутати висловили думку щодо прийняття рішення про відміну медичної реформи.

Прості речі рятують життя

З настанням перехідної пори року створюються сприятливі умови для поширення збудників гострих респіраторних вірусних інфекцій, що призводить до зростання рівня захворюваності на ці інфекції, а також виникає загроза епідемії грипу. Про вчасне виявлення джерел захворювання, їх профілактику, симптоми та лікування розповідає лікар-терапевт ЦРЛ Ігор Окулов.

- До групи гострих респіраторних вірусних інфекцій належить велика кількість вірусних захворювань, які перебігають з ураженням верхніх дихальних шляхів. Найбільш поширені ГРВІ: грип, парагрип, респіраторно-сентиціальна, аденовірусна та риновірусна інфекції.