Днями відбулася прес-конференція директора департаменту культури, туризму та культурної спадщини облдержадміністрації Валентини Животовської щодо плану заходів з відзначення в області 200-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка.

Посадовець повідомила журналістам провідних ЗМІ області, що у рамках відзначення ювілею Великого Кобзаря у бібліотечних закладах області відбулася низка тематичних книжково-ілюстративних виставок «Слава Шевченка – слава Україні», «Шевченкове слово у віках не старіє», «Світоч української літератури», «Вінок шани Кобзареві», а також літературні години, тематичні вечори та вечори-вшанування «Пишаємося славою твоєю», «Тарасова світлиця» та «Шевченкові сліди на Кіровоградській землі».

Директор профільного департаменту також нагадала, що у фондах обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського зберігається 7 унікальних рідкісних видань, пов’язаних із життям та творчістю Т.Г.Шевченка, і кожен бажаючий має можливість ознайомитися із ними.

Не залишилися осторонь від визначної події й заклади культури клубного типу, якими проведено літературно-музичні композиції «Великий Пророк», вечори вшанування пам’яті Т.Г.Шевченка «В сім’ї вольній, новій», читання творів Кобзаря «І на оновленій землі…» та «Свою Україну любіть».

В обласному художньому музеї до 200-річчя видатного українського поета відкрито виставку художніх творів «З Україною в серці», де представлено роботи учнів та викладачів Кіровоградської дитячої художньої школи ім. О.Осьмьоркіна.

– Відрадно те, що минулого року у Вільшанці було відкрито пам’ятник «Великому Кобзарю України – Т.Г.Шевченку», а нинішнього року заплановано також відкрити пам’ятники великому українському поету у Добровеличківському, Знам’янському та у Кіровоградському районах, - повідомила Валентина Животовська.

– Починаючи з 3 березня в обласному центрі відбудеться низка заходів з нагоди 200-річчя Т.Г.Шевченка, – повідомила Валентина Животовська.

Зокрема, 4 березня о 10-й годині у Кіровоградському академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. М.Л.Кропивницького відбудеться заключний етап обласного конкурсу читців «До висот Шевченкового слова». Там же 6 березня о 12-й годині відбудуться урочисті заходи та святковий концерт, присвячені 200-річному ювілею Т.Г. Шевченку.

Як повідомила Валентина Животовська, в обласній бібліотеці для дітей ім. А.П.Гайдара 5 березня о 13.30 відкриється виставка робіт учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів області «Шевченко. Молодий погляд».

9 березня об 11-й годині біля пам’ятника Т.Г.Шевченку з нагоди 200-річного ювілею Великого Кобзаря відбудеться урочистий мітинг. Тож Валентина Животовська звернулася до жителів та гостей обласного центру з проханням у цей день взяти участь у вшануванні пам’яті великого українського поета – Тараса Григоровича Шевченка.

Керівник профільного департаменту висловила впевненість, що 200-річний ювілей Великого Кобзаря в області буде відзначений на належному рівні.