квіти загиблимСьогодні Україна переживає один з найскладніших періодів своєї історії. Після трагічних подій, в результаті яких президент Янукович втік, покинувши напризволяще країну і народ, якому клявся у вірності,  ще довго доведеться долати наслідки його панування. Саме панування, бо інакше роки його перебування на найвищій державній посаді назвати не можна. Про методи правління кривавого президента сказав один з його найближчих соратників Єфремов: розграбована до останньої копійки державна скарбниця, тотальна корупція і беззаконня. Апофеозом епопеї під назвою «Президент – злодій» стали криваві бійні на Майдані, влаштовані (верх цинізму!) у дні відзначення Дня соборності та свободи України і через місяць - 19-20 лютого. Людина, яка виголошувала, що влада не варта жодної краплини людської крові, залила країну кров’ю кращих її синів і доньок. Озвірілі беркутівці і бійці інших спецпідрозділів стріляли у беззбройних людей з автоматів, снайпери-садисти відстрілювали журналістів і медиків. В Інтернеті є випадково зняте відео, на якому зафіксована геройська смерть нашого земляка, фермера з Бобринеччини В.Чміленка. Його вбив снайпер, який, звичайно ж, бачив, що Чміленко надає допомогу пораненому. Янукович взяв на озброєння навіть найогидніші методи боротьби з власним народом – використання найманих убивць і кримінальних злочинців та декласованих елементів, прозваних у народі «тітушками», яким дозволили застосовувати необмежене насильство, аж до убивств. Ці банди діяли спільно з працівниками силових відомств. 

учасники заходуСаме Янукович винен у розпалюванні сепаратистських настроїв у південно-східних регіонах держави, що тепер призвело до російської агресії в Криму і спроби анексії частини території України. Та Путін з Януковичем прорахувалися, бо не очікували на всенародну відсіч агресорам і підтримку України усіма країнами світу. 

Кілька днів тому представники молоді райцентру, здебільшого школярі, за власною ініціативою (що особливо важливо!) провели акцію вшанування загиблих героїв, на яку запросили і журналістів. Вони прикріпили до постаменту колишнього пам’ятника Леніну власноручно виготовлений плакат і фотографії загиблих героїв Майдану, поклали квіти, запалили свічки, схилили голови під хвилюючі звуки пісні «Плине кача», яка стала неофіційним реквіємом Небесної Сотні. На завершення акції діти і невелика кількість інших петрівчан, які приєдналися до акції, скандували: «Герої не вмирають!», «Слава Україні, Героям слава!».

Юні патріоти запам’ятають, звичайно, цей день на все життя, як і ті криваві дні, коли гинули люди, які вийшли на мирні акції, аби відстояти честь і гідність народу, який не схилив голову перед диктатором. 

Анатолій РЯБОКОНЬ.