Про допомогу сім’ям, які переживають труднощі

Оксана СтулійУ час економічної кризи щораз більше сімей не можуть самотужки справитись із складними життєвими обставинами, які трапляються їм на шляху. Україна,  прямуючи до критеріїв громадянського суспільства, робить спроби допомогти сім’ям подолати кризу. Про можливості допомоги сім’ям у нашому селищі та роль у цій справі соціальної служби говоримо із директором Петрівського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Оксаною СТУЛІЙ.

- Оксано Анатоліївно, Петрівський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді збагатився новими працівниками. Як і по всій Україні – це фахівці із соціальної роботи. Якою буде їх роль?

- На даний час в нашому районі, як і в Україні загалом, формується нова вертикаль соціальних фахівців у Центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. У центрі працюють 9 фахівців із соціальної роботи, за кожним із них закріплена та чи інша територія сільської чи селищної ради.

Проблема в тому, що за одним фахівцем соціальної роботи закріплено 4,5 сіл, це по 2 сільські ради. Усі фахівці є кваліфікованими працівниками, мають відповідну освіту за спеціальностями: психологія, соціальна педагогіка, юриспруденція, медицина. Вони регулярно підвищують свій професійний рівень, беручи участь у тренінгах та навчальних семінарах при обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Щомісячно відбуваються методичні наради при директору у районному центрі. Мета роботи соціальних фахівців полягає у спільній підтримці членів сімей для вирішення складних життєвих проблем, які сім’я не в змозі подолати за допомогою власних засобів і можливостей, попередження виникнення нових складних життєвих обставин, створення умов для подальшого самостійного розв’язання проблем, що виникають. 

- Чим можуть фахівці із соціальної роботи допомогти сім’ї?

- Основне завдання фахівця соціальної роботи – бути помічником для кожної родини, яка потребує допомоги. Соціальний фахівець це в жодному разі не інспектор, який перевіряє соціальний стан сім’ї. Це радше друг, опора і підтримка, який доступними йому засобами допоможе подолати кризу у сім’ї, зберегти затишок і тепло родинного вогнища, часом навіть примирити і зцілити родину. Для цього соціальні фахівці надають сім’ям різноманітні послуги: соціальні, юридичні, інформаційні, педагогічні, психологічні тощо.

- Фахівці із соціальної роботи мають проводити соціальне інспектування. Розкажіть про нього більше, тому що в багатьох громадян воно може асоціюватись із свого роду перевіркою.

- Однією із частин роботи соціального фахівця є проведення соціального інспектування. Пропри таку назву, соціальне інспектування не є перевіркою чи контролем сім’ї. Це візит, який здійснює фахівець соціальної роботи, аби надати свою допомогу чи попередити кризу. Та часом потрібно і дослідити, чи справді батьки займаються вихованням дитини та доглядають за нею. Таким чином на соціальних фахівців покладені обов’язки раннього виявлення кризових явищ, попередження проблем у сім’ях та своєчасне надання допомоги.

- Які соціальні проблеми виявили фахівці в нашому районі за час своєї роботи?

- За час своєї роботи соціальні фахівці виявили ряд складних соціальних проблем. Проживання за межею бідності, відсутність необхідних речей та продуктів харчування, брак будь-якого джерела доходу, непрацевлаштованість батьків, залишення дітей без уваги та догляду батьків, алкогольна залежність батьків, безвідповідальне ставлення до батьківських обов’язків – це далеко не повний перелік складних життєвих обставин, від яких потерпають сім’ї на Петрівщині. На даний час, тільки завдяки праці нововведених фахівців із соціальної роботи нашого Центру вдалось виявити станом на 25 лютого 2014 року 109 сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах та потребують допомоги.

- Останнім часом у селищі ширяться чутки, що візити соціальних працівників мають відношення до ювенальної юстиції? Оксано Анатоліївно, прокоментуйте це.

- Фахівці із соціальної робити не мають жодного стосунку до так званої ювенальної юстиції, вони не ставлять за мету вилучення дитини із сім’ї. Навпаки - у роботі із сім’ями соціальні фахівці Петрівщини скеровують свої зусилля на збереження дитини у сім’ї та підтримку сім’ї. Адже сім’я – це унікальна клітина суспільства. Зберігати, допомагати їй, попереджати кризи у ній – є провідним напрямком роботи соціальних фахівців. В центрі уваги фахівця є не лише сім’я, а й дитина, яка в ній виховується. Коли у сім’ї існують такі кричущі проблеми, як насилля, алкогольна чи наркотична залежність, присутність фахівця із соціальної роботи у ній є необхідною. У дітях – наше майбутнє. Захист їх життя і здоров’я – це обов’язок наш не лише як установи, а й обов’язок кожного громадянина. І наша праця налаштована на збереження дитини у сім’ї та забезпечення їй гармонійного розвитку.

- Чи достатньо для сімей у складних життєвих обставинах лише підтримки з боку держави? 

- Сім’ям у кризових ситуаціях життєво необхідна не лише підтримка з боку держави, а передовсім допомога людей, які їх оточують. Не бути сліпим з приводу труднощів, які переживають наші знайомі чи сусіди, не боятись шукати для них допомоги, зрештою самому стати волонтером – це позиція свідомої й відповідальної людини. А тільки такі громадяни є запорукою побудови суспільства, до якого ми прагнемо, щасливої Української держави. «Добре роби - добре й буде!», - каже українське прислів’я.