Тамара СакараНайгучнішим інформаційним приводом останніх днів стала звістка про призупинення Урядом процедур підготовки до підписання нашою державою Угоди про асоціативне  членство в Євросоюзі та різнобічна реакція на цю подію, здебільшого, емоційна й далеко не завжди зважена. Часом робляться спроби трактувати позицію влади як відмову від ще недавно проголошеного курсу на євроінтеграцію, від прагнення домагатися омріяних нашими громадянами євростандартів життя, суспільного облаштування. Чи так це насправді - пробуємо з’ясувати у найближчого до нас представника влади,  голови райдержадміністрації Т.Сакари.

- Отже, Тамаро Вікторівно, нашим європрагненням і євросподіванням кінець? Чи, можливо, ажіотаж, який нагнітається з приводу урядового рішення, є невиправданим? 

Андрій НіколаєнкоІз оголошенням медичної реформи, ключову роль у цьому процесі керівництво держави відводить не лише екстреній та невідкладній медичній допомозі, а й розвитку ранньої діагностики. Цьому напрямку в області приділяється системна увага, починаючи з 2010 року, і результати, до того ж, досить показові, уже є.

Ні для кого не секрет, що матеріально-технічна база районних лікарень, та навіть лікувальних закладів загальнообласного рівня не поповнювалася роками. Ситуація змінилася докорінно зовсім нещодавно. Лише протягом 2011-2012 років за кошти державного бюджету лікувальні заклади області отримали близько 450 одиниць медичного обладнання, на це було  витрачено 116 млн. грн. Таке масштабне оновлення лікувального обладнання слугувало фундаментом подальшої роботи по створенню діагностичних центрів – зараз вони діють на базі кожної ЦРЛ в районах, є свій такий центр в Олександрії, а в Кіровограді їх взагалі 4. 

Прийміть щирі вітання з нагоди професійного свята.

Ваша діяльність, спрямована на утвердження верховенства закону, сприяє зміцненню правопорядку, усуненню неправомірних посягань. Своєю повсякденною працею ви докладаєте всіх зусиль для досягнення головної мети, яка стоїть перед органами прокуратури, - захисту прав і свобод кожного громадянина й інтересів держави від порушень закону

Щиро вдячні вам за високий професіоналізм, безкомпромісність, помножені на досвід і знання, які сприяють збереженню політичної стабільності, громадського миру, спокою та надійному захисту суспільства та громадян!

Нехай кожен день вашого життя наповнюється щастям та радістю, а родинне тепло, затишок та любов до професії допомагають вам виконувати почесний і відповідальний обов’язок працівника прокуратури!

Тамара САКАРА, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

1 грудня 2013 року ми відзначаємо професійне свято - День працівників прокуратури України. З дня створення і по сьогоднішній день прокуратура відіграє важливу роль в утвердженні верховенства Закону у всіх сферах суспільного життя, зміцненні правопорядку, вдосконаленні законодавства та розбудові сучасної правової держави.

За результатами діяльності прокуратури району поточного року на різних напрямках прокурорської діяльності зареєстровано 3 кримінальні провадження, розглянуто 107 документів реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 67 посадових осіб, з яких 9 працівників контролюючих органів, відшкодовано 456 тис. грн., розглянуто 67 звернень громадян. 

В.Плечун та Т.Сакара проводять нараду з медичними працівниками районуПід час останньої щотижневої апаратної наради голова райдержадміністрації Тамара Сакара представила новопризначеного головного лікаря Петрівської центральної районної лікарні Віктора Плечуна. Раніше він працював у лікарських установах сусідніх Жовтих Вод, останніми роками - на посаді завідуючого хірургічним відділенням спеціалізованої медико-санітарної частини № 9. Можна сказати, одразу після призначення головному лікареві довелося пройти своєрідне «бойове хрещення», адже планом роботи даної наради передбачалося звітувати про практичні результати роботи діагностичного центру, який діє в ЦРЛ вже рік. Сучасне медичне обладнання дає змогу суттєво збільшити відсоток якісних обстежень пацієнтів, застосовувати новітні лікувальні методики. Разом з тим, як знають наші читачі, роботу діагностичного центру за звітний період не можна було вважати бездоганною. Тому В.Плечун налаштований докорінно змінити стан справ у медичній галузі району з огляду на ті завдання, які ставить перед владою усіх рівнів щодо розвитку медицини Президент України Віктор Янукович. Він повідомив, що в діагностичному центрі вже працюють кабінети ультразвукової діагностики, електрокардіографії, рентгенкабінет та кабінет клінічної лабораторії.

З грудня українське суспільство  зі світовим співтовариством відзначає Міжнародний день інвалідів, засвідчує цим, що громадяни з обмеженими фізичними можливостями потребують особливої уваги, що для них мають бути створені такі умови, що дозволяють відчувати себе рівними. Адже ставлення до інвалідів визначає ступінь цивілізованості суспільства.

Наша держава взяла на себе і виконує конкретні зобов’язання щодо матеріального забезпечення інвалідів, створення для них необхідних правових, соціально-побутових умов життя, надала ряд пільг, конституційно гарантувала рівні з іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства.

Користуючись нагодою, хочемо подякувати всім, хто опікується інвалідами, адже надання їм щоденної підтримку, й допомоги — реальний вияв милосердя, людяності та любові до ближнього.

Від усього серця зичимо вам міцного здоров’я, щастя, успіхів у всіх ваших справах..

Тамара САКАРА, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

1 грудня вся світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цього дня людство згадує про те, яку серйозну загрозу для життя людей несе ця глобальна проблема.

Вперше Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначався 1 грудня 1988 року. Таке рішення затвердили на міжнародній зустрічі міністрів охорони здоров’я, які обговорювали необхідність обміну інформацією щодо ВІЛ-інфекції та СНІДу. Цей день покликаний привернути увагу світовій громадськості до соціальних і економічних проблем, пов’язаних із смертельною хворобою.

Сьогодні зусилля багатьох держав спрямовані на профілактику поширення захворювання. Заходи Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом традиційно відбуваються із символом цього дня — Червоною стрічкою. Тепер кожен, хто надягає Червону стрічку,  висловлює свою надію на майбутнє без СНІДу.

Тамара САКАРА, голова райдержадміністрації

Світлана ТИЛИК, голова районної ради

З часів гріхопадіння в історії людства спостерігалося безліч найрізноманітніших вкрай негативних явищ. Якщо виключити згубні природні катастрофи, а так само, здавалося б, нескінченну низку підступних кровопролить, в яких так досягло успіху наше людство, і спробувати виділити якісь ще події, що запопадливо підкошували людські життя, то безсумнівно ми зупинимося на жахливих і вкрай жорстоких епідеміях смертельних для людини хвороб. Одна з останніх епідемій нашої сучасності була прозвана чумою 20-го століття - синдром набутого імунного дефіциту, скорочено - СНІД. Не дивлячись на досягнення нашої прогресивної науки, ми, на превеликий жаль, змушені констатувати, що вона ще далеко не подолана. Її масштаб, цинічність і підступність досі не може залишити байдужим жодної більш-менш розсудливої людини. Офіційна статистика поширення синдрому набутого імунного дефіциту змушує відчувати глибоку тривогу. З часів виявлення і виділення цієї хвороби в окрему категорію пройшло вже багато часу. За опублікованими в 2007-му році даними вірус почав розповсюджуватися з Африки приблизно з 1969-го року. Спочатку на Гаїті, потім потрапив в Сполучені Штати Америки, затим далі по всьому світу. Вчені сподівалися швидко приборкати хвилю цієї епідемії, адже шляхи розповсюдження  вірусу були встановлені цілком виразно вже в 1985-му році - через кров. В соціальному середовищі навіть з’явився сарказм з приводу походження цієї недуги, оскільки вона в першу чергу торкнулася людей з нетрадиційною сексуальною орієнтацією, а також людей, які займаються проституцією, та середовища наркозалежних. Однак швидкість і  маневреність вірусу поставили під сумнів цю легковажну надію.

Віра Григорівна приймає вітання від Валентинаи Сибіри, Тетяни Канатенко та правнучки Ані.День народження – це завжди приємно. Тож неймовірно зраділа жителька Червонокостянтинівки Віра Григорівна Коннік, коли за дорученням голови райдержадміністрації Тамари Сакари та її заступника Тетяни Панети з 90-річним ювілеєм її приїхали привітати начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Валентина Сибіра із заступником Миколою Посвистаком. Разом із депутатом Червонокостянтинівської сільської ради Тетяною Канатенко вони квітами та подарунками поздоровили Віру Григорівну, побажали міцного здоров’я, родинного щастя та довгих років життя.

В.Г. Коннік народилася в Чечеліївці, де виховувалася у дружній родині разом з двома братами та сестрою. Довелося пережити жахливі роки голодомору,  довгі тривожні роки війни та післявоєнної розрухи. Згадуючи про той час, жінка лише скрушно хитає головою: «Дуже тяжке життя довелося прожити…». Єдине світле враження того часу, що бринить у пам’яті, це зустріч з Федором Лук’яновичем Конніком, з яким побралися у 1942 році. Через рік народився перший син, а затим ще двоє. І до, і після війни чоловік працював у школі вчителем – спочатку в Чечеліївці, потім у Вовчанці, а з 1952 року – в Червонокостянтинівці. Віра Григорівна працювала на різних роботах у колгоспі, а останні 20 років до пенсії – поштаркою. 

співробітники біля меморіалуМинулого тижня співробітники Петрівської виправної колонії № 49 разом з Олександрійським міжрайонним відділом кримінально-виконавчої інспекції  вшановували пам’ять жертв Голодомору 1932-33 років  хвилиною мовчання, поклавши до пам’ятного знаку символічні горщики з зерном та свічками, живі квіти, колоски пшениці. 

Нехай пам’ять про всіх невинно убієнних згуртує нас, живих, додасть нам сил, волі, мудрості, наснаги для зміцнення власної держави на власній землі, розвитку демократії, вільного життя кожної людини. Зараз щороку Україна прихиляє коліна перед мільйонами жертв Голодомору 1932-1933 років, перед тими страждальцями, могили яких розкидані по садках, балках, дворах, узбіччях доріг та на цвинтарях, де насипані великі могили або колективні. Воістину говорять: масовий голод, біль і страждання, колективна смерть, вони й понині кровоточать у серцях тих, хто пережив страшні роки, а тепер дістав таку можливість розповідати, свідчити, переконувати. Тож бережімо  історію своєї країни, не замовчуючи її як білі, так і чорні сторінки. Ми маємо виховувати здатність кожної людини на скорботу і пам’ять про мільйони загублених життів співвітчизників. Кажуть, людина існує доти, допоки живе пам’ять про неї. Час не повернеш назад, нічого вже не зміниш, нічим не зарадиш, історію не перепишеш. Єдине, що нам під силу, що в наших руках, чим ми можемо допомогти - це пам’яттю та молитвою. Це жорстока сторінка нашої історії, і ми не маємо права, перегорнувши, забути про неї. 

Пам’ять повинна стояти на сторожі, щоби не допустити подібного ще коли-небудь.

Тетяна Мосієнко, старший інспектор групи контрольно-аналітичної роботи Петрівської виправної колонії № 49

В.В.Родзінський27 листопада педагоги та учнівські колективи Луганської ЗШ І-ІІІ ступенів вшановували пам’ять досвідченого педагога В.В.Родзінського. 

30 років пропрацював Віктор Васильович директором нашої школи, віддавши улюбленій праці всі сили і знання. Мудрий керівник, він створював у школі атмосферу тепла, любові, пізнання знань. Для колег Віктор Васильович назавжди залишився взірцем чесності і справедливості, небайдужості та професіоналізму. Кожен працівник школи знав, що в скрутну хвилину директор захистить, допоможе, розрадить і поспівчуває не тільки словом, а й якщо потрібно, то й ділом. Напоготові у нього завжди були й дотепні слова, з ним цікаво було спілкуватися, в його очах завжди палала іскорка життя.

Мудрий керівник умів так організувати діяльність у школі, що тепер кожен може сказати: «Це були щасливі роки роботи, навчання». Навіть коли були труднощі, негаразди, Віктор Васильович вирішував проблеми з властивим йому почуттям гумору. Саме за цю рису характеру його поважали і любили діти. А він, як досвідчений педагог, знав, коли потрібно «прикрутити» дитячі пустощі, а коли й згладити провини. Віктор Васильович вибудував уроки фізики, в ході яких  пов’язував її закони з законами життя. Він давав можливість дітям відчути себе значущими і потрібними. Тому й при зустрічі вони дарували йому посмішки. Школярі знали, що директор справедливо покарає за проступок, але справедливо і похвалить. У нашій шкільній сім’ї він був справжнім батьком.

З 1 грудня поточного року відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» зросте величина прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 894 грн. до 949 грн.). 

У зв’язку із цим органами Пенсійного фонду України будуть проведені перерахунки пенсій. З цього приводу спілкуємося з начальником управління Пенсійного фонду України в нашому районі Наталією ЛЕТІНСЬКОЮ.

- Отже, Наталіє Іванівно, які пенсії підлягатимуть перерахунку?

Перераховуватимуться:

переможці змагань родина МаксімовихУ рамках реалізації соціальних ініціатив Президента нашої держави «Діти – майбутнє України» у районі проводиться низка заходів про які постійно повідомляє наша газета. 

Ось уже майже десять років відбуваються спортивні практично-виховні заходи під назвою «Тато, мама, я – спортивна сім`я». Цього разу змагання були особливі, бо приурочені 90-річчю утворення Петрівського району. Учасників привітав начальник відділу освіти РДА Григорій Москалець. Про бажання взяти участь у змаганнях, в ході їх підготовки, заявили аж дев`ять родин, але прибули лише шість. Та це не вплинуло на радісну атмосферу, позитивні емоції всіх присутніх та напружену боротьбу учасників. наймолодший учасник Іванко ГодунПродемонстрували свої здібності та гарну спортивну підготовку родини Котяїв, Максімових, Теренюків, Фандєєвих, Савкіних, Годунів, котрі були представниками освітніх закладів сіл Ганнівка, Нового Стародуба, с. Петрівського, Чечеліївки та селища Петрового. Компетентне журі, підбивши підсумки змагань, визначило переможців. Ними стала родина Максімових, а друге і  третє місця, відповідно, посіли сімї Фандєєвих та Теренюків. Григорій Москалець подякував усім учасникам, а лідерам вручив грамоти, дипломи та призи. 

Не секрет, що у сучасному житті дорослі, на жаль, знаходять все менше часу для спільного заняття спортом зі своїми дітьми, а у більшості родин малюкам звично спостерігати, як татусі і мами захоплені серіалами чи Інтернетом, надаючи перевагу пасивному дозвіллю, забуваючи при цьому мудрий вислів: «В здоровому тілі – здоровий дух».

Сергій АНДРУСЕНКО.

На знімках: переможці змагань родина Максімових; наймолодший учасник Іванко Годун. 

В змаганнях прийняли участь 8 команд22-24 листопада в Дніпропетровську відбувся Всеукраїнський турнір з гандболу «Зірочки сходу» серед дівчат 2001-2002 р.н. В змаганнях прийняли участь 8 команд. Отож підсумкові результати мають такий вигляд: І місце – (смт Тернівка, Дніпропетровська обл.); ІІ – «Дніпро» - (Дніпродзержинськ); ІІІ – ДЮСШ «Олімп» (смт Петрове); 4 – ШВСМ (школа вищої спортивної майстерності, м. Харків); 5 – ДЮСШ № 1 (м. Дніпродзержинськ); 6 – І ком. ДЮСШ № 4 (м. Кривий Ріг); 7 – ІІ ком. ДЮСШ № 4 (м. Кривий Ріг); 8 місце – ДЮСШ №3 (м. Харків).

Наша команда дівчат успішно виступила в цих важливих змаганнях і виборола бронзові медалі. Гравців команди нагороджено Кубком та грамотами. Кращим гравцем  турніру визнано нашу Лізу Куницьку, яка отримала пам’ятний приз. Дівчат щиро вітали учні і педагоги Луганської ЗОШ, а капітан команди Таня Тітаренко вручила Кубок директору школи для шкільного музею.

Віра Смєлова, директор ДЮСШ, заслужений тренер України.

 

нагородженні учасники23 листопада 

Першість ДЮСШ «Олімп» на Кубок з футзалу, присвячена 90-річчю від дня заснування Петрівського району. Змагання проводились серед дітей 1998-2000років народження. 7 команд приїхали в с.Іскрівку для участі в цих змаганнях. Хроніка змагань: І місце – «Хутір» (с. Петрівське); 2 – «Іскра» - І (с. Іскрівка); 3 – «Олімп» (с. Червонокостянтинівка); 4 – «Олімпік» (смт Петрове); 5 – «Молодь ДЮСШ» (смт Петрове); 6 – «Іскра-2»  (с. Іскрівка); 7 – «Україна» (с. Володимирівка).

Кращими гравцями визнано: бомбардир – Влад Пилипчук (с. Червонокостянтинівка), голкіпер – Андрій Маляренко (с. Петрівське), півзахисник – Андрій Різніченко (с. Іскрівка), нападник Микита Граховський (смт Петрове), кращий гравець – Анастасія Пономарьова (с. Іскрівка). Команди-призери нагороджені кубком і грамотами, кращі гравці – грамотами.

Віра Смєлова, директор ДЮСШ, заслужений тренер України.

Переможців нагороджено медалями і грамотами.23 листопада

Відкрита першість ДЮСШ з кульової стрільби, присвячена 90-річчю від дня заснування Петрівського району. Тир НВК – гімназія. В змаганнях прийняли участь діти різного рівня підготовки. У вправі «Кадеп» (молодші) – 10 пострілів з пістолета (стійка) І місце зайняла серед дівчат і хлопців Інна Нікульшина. У вправі ПП-1 (старші) – 20 пострілів з пістолета на 10 м. І місце серед дівчат і хлопців посіла Дарія Семенко, яка вперше серед дівчат нашого району виконала І юнацький розряд. 

Переможців нагороджено медалями і грамотами.

Віра Смєлова, директор ДЮСШ, заслужений тренер України.

 

Григорій ЛіщенюкЦими днями чергову річницю з дня народження відзначив Григорій Ліщенюк – наш щирий товариш, натхненний володар поетичного таланту. Вітаємо Григорія Васильовича з цією подією та, користуючись нагодою, пропонуємо до уваги нашим читачам кілька поетичних творів автора, які сьогодні здаються особливо актуальними.

Україні

Ти на Голгофу винесла свій хрест
І на хресті не раз була розп’ята.
Але воскресла, як Ісус воскрес,
З лиця землі зітерши свого ката.
Та поки що ти, як мале дитя,
Не можеш твердо стати ще на ноги.

Інформація КП «Капітального будівництва» про оголошення конкурсу з відбору суб’єктів оціночної діяльності, які будуть залучені до проведення експертної грошової оцінки майна

Назва об’єкта: стадіон «Інгулець» по вул. Свердлова, 11а, площею 2,1046 га, кадастровий номер земельної ділянки 3524955100:50:040:0018.

Власник: територіальна громада сіл, селищ Петрівського району в особі Петрівської районної ради.

Мета оцінки: продаж об’єкта шляхом аукціону.