В.Плечун та Т.Сакара проводять нараду з медичними працівниками районуПід час останньої щотижневої апаратної наради голова райдержадміністрації Тамара Сакара представила новопризначеного головного лікаря Петрівської центральної районної лікарні Віктора Плечуна. Раніше він працював у лікарських установах сусідніх Жовтих Вод, останніми роками - на посаді завідуючого хірургічним відділенням спеціалізованої медико-санітарної частини № 9. Можна сказати, одразу після призначення головному лікареві довелося пройти своєрідне «бойове хрещення», адже планом роботи даної наради передбачалося звітувати про практичні результати роботи діагностичного центру, який діє в ЦРЛ вже рік. Сучасне медичне обладнання дає змогу суттєво збільшити відсоток якісних обстежень пацієнтів, застосовувати новітні лікувальні методики. Разом з тим, як знають наші читачі, роботу діагностичного центру за звітний період не можна було вважати бездоганною. Тому В.Плечун налаштований докорінно змінити стан справ у медичній галузі району з огляду на ті завдання, які ставить перед владою усіх рівнів щодо розвитку медицини Президент України Віктор Янукович. Він повідомив, що в діагностичному центрі вже працюють кабінети ультразвукової діагностики, електрокардіографії, рентгенкабінет та кабінет клінічної лабораторії.

 

Т.Сакара і Т.Панета під час відвідання діагностичного центруДнями Т.Сакара разом зі своїм заступником Т.Панетою відвідали діагностичний центр, аби на місці ознайомитися з його роботою, можливостями названої вище апаратури. Пояснення давав, крім головного лікаря, завідуючий поліклінікою С.Свіргун, під безпосереднім керівництвом якого і діє відділення діагностики. 

Кабінет ЕКГ оснащено холтерівськими моніторами добового спостереження артеріального тиску та серця, комп’ютерним електрокардіографом, велоергометром, дефібрилятором, портативним ЕКГ-апаратом. По телемедичній системі «Тредекс» передано 62 електрокардіограми. Кабінет ультразвукової діагностики укомплектований сучасним апаратом «Філіпс НД-7», вартість якого склала 390,0 тис. грн. Для рентгенологічного кабінету придбано цифровий рентген-апарат за кошти державного бюджету, відремонтовано апарат «РДК-50» , який працює з 2001 року, та флюорограф. Лабораторія також оснащена сучасною апаратурою. З початку року за допомогою гематологічного аналізатора обстежено 979 хворих, за допомогою біохімічного аналізатора - 6564 хворих.

В.Плечун та С.Свіргун розповідають про можливості новітньої апаратуриОтже, оснащення центральної районної лікарні високотехнологічним обладнанням дозволяє використовувати цілий ряд передових методів для обстеження і лікування хворих, за допомогою яких є можливість контролювати процес лікування, а рання діагностика захворювань - це продовження життя.

Т.Сакара побувала також в хірургічному відділенні. Тут головною проблемою є те, що через недостатній тиск в мережі водопостачання практично немає води. Виправити ситуацію можна, встановивши обладнання для підкачування, яке, зрозуміло, коштує недешево. Відвідала Тамара Вікторівна також харчоблок. Тут теж є ряд проблем, які поки що не було змоги вирішити. Вже впродовж багатьох років не діє система вентиляції (витяжки), вийшло з ладу деяке обладнання, зокрема електроплита, для якої ніде не можуть знайти нагрівальних елементів.

- Будемо спільно працювати над вирішенням всіх питань, – запевнила Т.Сакара.

А наступного дня в залі засідань районної ради відбулася оперативна нарада, на яку були запрошені працівники всіх лікувальних установ району.

знайомство з харчоблоколмЗ питанням «Аналіз роботи діагностичного центру центральної районної лікарні та профілактики захворювань серця, легень, шлунково-кишкового тракту, інфекційних захворювань» виступив С.Свіргун. Він ознайомив присутніх з рядом показників, які характеризують роботу діагностичного центру, розповів про можливості апаратури, якою він оснащений. Головною думкою  виступу стало твердження, що нині хворим вже немає потреби їхати за межі району, аби за великі гроші пройти обстеження. Більшість найпоширеніших захворювань можна успішно діагностувати на ранніх стадіях в нашому діагностичному центрі. 

Лікар акушер-гінеколог С.Соляр доповіла про хід виконання районної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекцій, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД (її статтю  читайте на цій сторінці).

Лікарі дільничних лікарень і завідуючі ФАПами поділилися думками щодо поліпшення роботи первинної ланки надання медичної допомоги, говорили про те, що заважає працювати на належному рівні. Це недостатнє фінансування, забезпеченість ліками для надання невідкладної допомоги, пальним, тощо. У деяких ФАПах немає води, вони потребують ремонту, є й інші проблеми.

Т.Сакара у ході обговорення давала слушні поради, а завершуючи нараду сказала, що готова долучитися до поетапного вирішення усіх нагальних проблем. Значною мірою це залежить від небайдужості самих медичних працівників, їх вміння і бажання працювати з місцевими громадами, відповідними структурами райдержадміністрації, підприємцями. А найголовніше – уважного, високопрофесійного ставлення до хворих. Бо Президент України В.Янукович поставив завдання досягнення якісного та доступного медобстеження населення, сучасних стандартів медичної допомоги.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: В.Плечун та Т.Сакара проводять нараду з медичними працівниками району (на 1 стор.); Т.Сакара і Т.Панета під час відвідання діагностичного центру; В.Плечун та С.Свіргун розповідають про можливості новітньої апаратури; знайомство з харчоблоколм.